Consiliul de Etică și Management Universitar propune destituirea lui Toader din funcția de rector

Consiliul de Etică și Management Universitar propune destituirea lui Toader din funcția de rector
Publicat: 05/08/2019, 16:43

Gheorghe Iancu, președintele Consiliului de Etică și Management Universitar, organism consultativ al Ministerului Educației Naționale, a declarat, luni, pentru Mediafax, că așteaptă un punct de vedere de câteva luni de zile din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a cărui rector este Tudorel Toader, pe suspiciunea de plagiat existentă în teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Noi așteptam de luni de zile răspunsuri de la ei și nu ne-au dat niciunul. După ce am aflat din declarația aceea făcută înțeleg că de doamna Șercan, căreia i-am respins o sesizare, sa știți. De data asta însă, treaba e serioasă. Am propus printre altele, din cauza inactivității intenționate a universității conduse de domnul Toader, care ne-a ignorat total, ne-am permis să propunem destituirea dânsului din calitate de rector (al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași -n.r.) (…) Acum s-a internat am înțeles (…) pentru ca nu se poate lua nicio măsura cât e internat. El crede că o sa fie toată viața internat”, a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Iancu.

Întrebat dacă ar putea fi dispusă inclusiv desființarea instituției, Gheorghe Iancu a replicat: „E gravă treaba asta, e grav dacă se întâmplă treaba asta. Dacă se întâmplă treaba asta și este cam pe cale de a se întâmpla, e foarte grav. În orice caz, trebuie să răspundă și rectorul care nu are decât trei oameni în școala doctorală, adică minimum (…) are doar o școală doctorală și inactivitatea asta și a Comisiei de etică de acolo de la universitate demonstrează că vor să apere ceva, adică vor să-l apere pe domnul Codruț, ceea ce e foarte rău, e foarte complicat”.

Președintele Consiliului de Etică și Management Universitar spune că organismul pe care-l conduce a solicitat deja destituirea lui Tudorel Toader din funcția de rector, însă decizia va fi luată la nivelul conducerii ministerului Educației Naționale

„E foarte rău pentru că teza e 100% copiată din câte am aflat (…) sesizarea a fost făcută de către noi pentru ca CNATDCU nu a luat măsuri, îmi pare rău, nici nu putea să ia măsuri, noi ne pronunțăm asupra tuturor consiliilor când e vorba de etică, dar aici nu avea ce face CNATDCU pentru ca nu au primit nimic de la Comisia de etică de la universitate, care avea obligația să facă niște demersuri. Pentru că domnul rector a susținut o asemenea treabă, noi am propus destituirea rectorului și reluarea activității, adică realegerea mi se pare, deși am mai propus noi niște măsuri, realegerea membrilor Comisiei de etică din universitate. Există riscul să se cam reorganizeze, ca să nu spun altfel”, a mai spus, pentru Mediafax, Gheorghe Iancu.

La începutul anului 2018, asociația clujeană GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, a confirmat că o lucrare a procurorului Codruț Olaru prezintă un „plagiat multiplu” și cere ca acesta să fie înlăturat din CSM și din toate instituțiile statului. „Confirmăm că lucrarea > prezintă un plagiat multiplu și decide publicarea faptelor de plagiat în Indexul Operelor Plagiate. Întrucât prin lipsa de integritate dovedită, autorul – procuror reprezintă o potențială vulnerabilitate pentru justiția din România, solicităm îndepărtarea autorului din toate instituțiile statului. Cetățeanul Codruț Olaru să fie înlăturat din CSM și din toate instituțiile statului, inclusiv cele ale Ministerului Public! Un procuror care este dispus să facă dovada unei calități profesionale excepționale prin intermediul unei scrieri contrafăcute, care folosește plagiatul pentru înșelarea unei comunități de cititori avizați, reprezintă o vulnerabilitate permanentă a sistemului de justiție”, potrivit unui comunicat de presă al asociației, remis în ianuarie 2018 către MEDIAFAX.

PressOne a acuzat public că procurorul Codruț Olaru a copiat „de la cap la coadă” în teza de doctorat, aceasta fiind coordonată de către fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Cele mai bune ouă din magazine. Ce trebuie să știți despre ouăle BIO
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...