Consultant economic: Ce categorii de părinți nu pot sta acasă cu elevii care învață online. Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația

Consultant economic: Ce categorii de părinți nu pot sta acasă cu elevii care învață online. Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația
Cine poate cere libere plătite pentru a sta cu copilul acasă, dacă acesta face școală online: Foto: Pexels
Publicat: 21/09/2020, 07:43
Actualizat: 06/04/2021, 15:49

Consultantul economic Adrian Bența a explicat condițiile în care un părinte poate primi o indemnizație de 75% din salariul brut pentru a sta acasă să-și supravegheze copilul care participă la activități școlare în mediul online. Consultantul a amintit și că părinții care lucrează în anumite domenii nu pot cere să stea cu cel mic acasă. 

Numai unul dintre părinți poate beneficia de indemnizație pentru a sta acasă cu elevul de până la 12 ani (sau de până la 26 dacă are dizabilități). Dacă unul dintre părinți este în concediu, atunci celălalt nu poate cere să rămână acasă cu cel mic.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a arătat Adrian Bența la Digi24.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația”

Consultantul a precizat că mai întâi angajatorul plătește indemnizația pentru părintele care stă acasă, urmând ca suma să i s deconteze.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a explicat Adrian Bența.

Părinții care nu pot rămâne acasă cu elevii

Nu toți părinții pot apela la această măsură.  Salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical nu pot rămâne acasă cu elevii, dar primesc un spor la salariu, pentru a acoperi indemnizația pe care ar fi primit-o dacă ar fi lucrat în alt domeniu.

Cum pot solicita părinții dreptul de a rămâne acasă cu elevul care învaâî online

Consultantul a precizat că recent s-a adoptat metodologia de decontare a acestor sume de 75% din salariul brut pentru un părinte care își supraveghează copilul. În principiu, nu există o limitare pentru numărul de zile libere cerute, dacă ele sunt justificate, a precizat consultantul.

„Când persoanele fizice solicită aceste drepturi, dau o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legii, sub sancțiunea falsului în declarații, că sunt singurul părinte care beneficiază de aceste drepturi. Aceste documente se depun la angajator împreună cu o copie a certificatului de naștere a copilului. Angajatorul mai completează vreo trei formulare pe care le depune electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de unde se încasează efectiv indemnizația, Unitățile de învățământ sau direcțiile de protecție socială/primăriile comunică numele și CNP-ul copiilor pentru care se acordă zile libere, astfel încât să se poată face o verificare dacă părinții care au cerut aceste zile libere au într-adevăr copiii în sistemul de școală online sau se încadrează în condiții”, a declarat Adrian Bența la Digi24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea