Contract de 7,2 milioane de lei încheiat de firma lui Herțanu cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, în litigiu la Curtea de Arbitraj

Contract de 7,2 milioane de lei încheiat de firma lui Herțanu cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, în litigiu la Curtea de Arbitraj
Publicat: 18/02/2015, 14:10

Firma Grossman Engineering are un contract de aproape 7,2 milioane lei încheiat în 2009 cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați și din care ar fi încasat 60% pentru executarea parțială a unor lucrări în zona portuară de la Giurgiu, contract despre care conducerea autorității de căi navigabile spune că se află în momentul de față în litigiu la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie București, care trebuie să se pronunțe în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Grossman Engineering a reușit să încheie cu AFDJ Galați, în 2009, în urma unei licitații deschise, un contract pe o durată de 36 luni, căruia i s-a adus un act adițional în 2012, pentru realizarea unor lucrări la Giurgiu, astfel încât, în total, această firmă urma să încaseze 7.179.504,51 lei (exclusiv TVA), conform unui document postat pe site-ul AFDJ Galați.

Potrivit conducerii AFDJ Galați, firma nu ar fi încasat până acum decât aproximativ 60% din cauza unor probleme apărute pe parcurs și care au făcut ca lucrările de la Giurgiu să nu mai poată fi terminate. Aceste lucrări au presupus inițial, conform contractului, realizarea unui complex administrativ al căilor navigabile la Giurgiu prin construirea unei clădiri administrative și a unui atelier, precum și diverse amenajări hidrotehnice.

Ulterior însă, autoritatea de căi navigabile a trebuit să aducă din motive tehnice modificări la planul inițial în ceea ce privește frontul de acostare al navelor, fiind necesare lucrări suplimentare.

Astfel, spun reprezentanții AFDJ Galați, s-a decis rezilierea contractului cu firma Grossman Engineering ca să se poată încheia un altul nou, tot prin licitație, ca să se deruleze noile lucrări suplimentare, dar societatea s-a adresat Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie București.

„În baza unei licitații din 2009 Grossman Engineering Group a avut oferta cea mai bună și a câștigat pentru lucrări de construcții un corp administrativ, atelier, platforme și lucrări hidrotehnice. Proiectul a suferit și el modificări, s-au schimbat soluții la lucrări hidrotehnice, au fost mai mulți factori acolo… s-a tot întins și cu execuția, iar la sfârșitul lunii aprilie 2013 am închis șantierul și i-am invitat pentru recepția la stadiul la care sunt lucrările și restul de executat. Nu au venit, într-adevăr, nu au dat curs și la ora actuală noi suntem în litigiu, la arbitraj, cu ei. Din punctul nostru de vedere, am reziliat contractul. Ei nu-l consideră reziliat”, a declarat telefonic directorul adjunct al AFDJ Galați, Dorian Dumitru.

De altfel, la capitolul observații, din documentul AFDJ Galați, scrie că „începând cu de 30 aprilie 2013 Beneficiarul a închis activitatea pe șantier, Antreprenorul refuzând să participe la închiderea șantierului și începând cu data de 15 mai.2013, s-a demarat inventarierea și recepția cantitativă și calitativă a lucrărilor executate până la data de 30 aprilie 2013”. „Deși a fost notificat în repetate rânduri să-și trimită reprezentant pe șantier pentru efectuarea inventarierii comune a lucrărilor, Antreprenorul nu a dat curs invitației și, ca urmare, AFDJ Galați a transmis o notificare de reziliere a contractului. În 2014, AFDJ va organiza o procedură competitivă de atribuire conform recomandării ANRMAP pentru lucrările hidrotehnice, precum și restul lucrărilor de executat la Clădirea administrativa, Atelierul de întreținere și reparații și Platforme”, se precizează în document.

Astfel, în momentul de față, în documentul AFDJ Galați apare că, la complexul de la Giurgiu, la clădirea administrativă lucrările s-au realizat în proporție de 75%, la atelierul de întreținere și reparații mijloace de semnalizare de 80%, la capitolul lucrări hidrotehnice de apărare maluri 0%, în timp ce în privința cheiurilor de acostare și la cheul lateral nu există mențiuni.

Potrivit lui Dorian Dumitru, lucrările suplimentare necesare nu pot fi făcute decât pe baza unei noi licitații, iar pentru asta s-a decis rezilierea contractului cu firma Grossman Engineering, care s-a adresat la rândul ei Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie București.

În afara contractului cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, firma Grossmann Engineering Group, administrată de Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a mai avut contracte încheiate cu administrații din mai multe județe, între care Suceava, Ialomița și Prahova.

Herțanu a controlat firma Grossmann Engineering Group până în luna mai a anului trecut, când a cedat aproape 60% din părțile sociale.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești au făcut, marți, 14 percheziții, majoritatea în București și Ploiești, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane, de unde au ridicat zeci de saci cu documente contabile, juridice, precum și documente aferente proiectelor de canalizare în orașul Comarnic, în comuna Gorgota din județul Prahova, dar și în alte localități, toate atribuite SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

În urma perchezițiilor, au fost duși cu mandat la DNA Ploiești Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu, precum și deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Audierile de la DNA Ploiești s-au încheiat după aproximativ 17 ore, respectiv în jurul orei 04.30, când Iulian Herțanu, cumnatul premierului, a fost scos încătușat din sediul instituției, fiind reținut de către procurorii anticorupție.

În același dosar au mai fost reținuți oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier județean, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu, în timp ce deputatul Sebastian Ghiță, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul său, deputatul Vlad Cosma, au fost puși sub control judiciar.

Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herțanu, este acuzat că a obținut fraudulos contractul pentru extinderea canalizării la Comarnic, iar Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma sunt acuzați că ar fi făcut presiuni la SC Hidro Prahova pentru a-i atribui acest contract firmei lui Herțanu.

Conform anchetatorilor, în perioada 2011- 2015, Herțanu, administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, Vladimir Ciorbă și Mihai Marian Coman au constituit un grup infracțional pentru a-și adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene.

Ei sunt acuzați că și-au însușit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinației fondurilor obținute prin proiectul cu finanțare europeană și prin sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple