Control la secția ATI de la Spitalul de Arși: pereții nu ar fi fost dezinfectați

Control la secția ATI de la Spitalul de Arși: pereții nu ar fi fost dezinfectați
Publicat: 10/01/2017, 11:28

Ministrul Sănătății, Florin Bodog, a declarat pentru MEDIAFAX că a trimis o echipă de control la Spitalul de Arși din București pentru a stabili dacă se confirmă informațiile publicate de Gazeta Sporturilor, potrivit cărora renovarea Secției de Terapie Intensivă a fost făcută fără decontaminarea sau dezinfecția pereților.

Primăria Sector 1 a transmis, luni, că toate lucrările de la Spitalul de Arși au fost făcute la cererea și cu avizul autorităților medicale.

„Secția ATI de la Spitalul de Arsuri a fost închisă în urma unui control al inspectorilor Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, iar redeschiderea acesteia se va face numai după primirea avizului de conformitate dat de aceeași instituție. Deși responsabilitatea repunerii în funcțiune a Secției ATI de la Spitalul de Arsuri revenea în exclusivitate Ministerului Sănătății, Primăria Sectorului 1 s-a angajat să preia și să finanțeze lucrările, dar numai în condițiile în care acestea erau făcute la cererea și cu avizul autoritățile medicale competente”, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1, remis luni MEDIAFAX.

Instituția precizează că Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, a comunicat pe 2 august 2016 lista de lucrări ce trebuie executate la secția ATI, respectiv montarea de aer condiționat tip stație centrală, igienizarea saloanelor de ATI (pereți, plafoane, pardoseli), reabilitarea rețelei electrice la necesitățile compartimentului de ATI, montarea ușilor glisante, cu senzor, la intrarea în saloane și dotarea cu stație centrală de monitorizare a fiecărui salon ATI.

Ulterior, din informările primite de la Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, adică autoritatea care a contractat lucrarea de modernizare a Secției ATI, a rezultat că, pe 22 august 2016, Spitalul de Arsuri a comunicat faptul că rezultatele analizelor la pereți sunt conforme microbiologic.

Fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a trimis pe 25 august 2016 acceptul pentru propunerile de lucrări, a mai transmis primăria.

„Menționăm că analizele realizate de către Spitalul de Arsuri (beneficiarul lucrării) au fost asumate prin documente oficiale care au stat la baza începerii și derulării lucrărilor. Mai mult, Primăria Sectorului 1 nu a primit nicio notificare în lunile octombrie-noiembrie 2016 despre existenta unor alte analize medicale făcute la pereții din interiorul secției ATI. În concluzie, la finalizarea lucrărilor la Secția ATI din cadrul Spitalului de Arsuri se va transmite de către Primăria Sectorului 1, prin Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice, o notificare către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare. Numai această instituție are atribuții în redeschiderea sau nu, a Secției ATI de la Spitalul de Arsuri”, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis, luni, că Primăria Sectorului 1 își asumase igienizarea Secției ATI a Spitalului de Arși.

„Conform adresei Nr. 4009 transmisă de Primăria Sectorului 1 în 23.08.2016, inregistrata la Ministerul Sănătății cu Nr. 52958 în 23.08.2016, următoarele lucrări erau prevăzute în mod obligatoriu: 1. decopertarea pereților și a pardoselii și curățarea tavanelor; 2. IGIENIZAREA ÎNTREGULUI SPAȚIU ASTFEL ÎNCÂT SĂ SE OBȚINĂ GARANȚII MAJORE PENTRU DESFĂȘURAREA UNUI ACT MEDICAL DE CALITATE ȘI PENTRU PREVENȚIA INFECȚIILOR NOSOCOMIALE; 3. realizarea unui tavan fals în care să fie mascate rețelele de instalații, inclusiv cele de gaze medicale; 4. verificarea rețelei electrice și refacerea ei acolo unde este neconformă, montarea de lămpi etanșe încastrate în tavaul fals; 5. realizarea unui sistem de ventilații pentru saloane respectându-se ordinul Nr. 1500/2009; 6. montarea de uși etanșe la blocul operator și asigurarea unui sistem HVAC funcțional conform normativelor în vigoare pentru astfel de spații; 7. refacerea finisajelor cu utilizarea de finisaje interioare cu acreditări pentru astfel de spații medicale, realizarea de saloane cu un singur pat, nu mai mult de 5 saloane (caci spatiul alocat nu permitea) cu uși cu geam pentru a permite supraveghera facilă a pacientului”, a scris fostul ministru al Sănătății pe pagina sa de Facebook.

Vlad Voiculescu l-a acuzat, la finalul postării, pe primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, că pare să fi fost „concentrat mai degrabă pe campania electorală decât pe treaba pe care și-o asumase în mod lăudabil/lăudat și cât se poate de public”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu