Controlorii de trafic aerian intră în GREVĂ generală. Doar o treime din curse, dirijate. Ministrul Transporturilor: „Intenționez să trimit Corpul de Control la ROMATSA”

Controlorii de trafic aerian intră în GREVĂ generală. Doar o treime din curse, dirijate. Ministrul Transporturilor: Intenționez să trimit Corpul de Control la ROMATSA
Publicat: 29/05/2017, 16:33
Actualizat: 30/05/2017, 10:08

„Există șanse destul de mari ca această grevă generală, pe care am anunțat-o pe durată nedeterminată, să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. E imposibil de apreciat, că va fi vorba două-trei ore, toate lucrurile pe care le-am stabilit împreună cu domnul ministru Cuc, la această întâlnire, nu sunt aspecte care pot fi rezolvate ‘a zis domnul ministru așa, s-a terminat’. Nu, e vorba de un număr mare de documente care trebuie puse atât în pagină, cât și aprobate. De exemplu, decizii ale CA, care așteaptă să mergem să participăm la această ședință. Există foarte multe aspecte și puncte pe care trebuie să le discutăm (…) Vor fi lucruri care necesită destul de mult timp și nu există nicio posibilitate ca aceste aspecte să fie rezolvate până la 9 dimineața”, a declarat liderul sindical al ROMATSA, Gabriel Tudorache, după finalizarea discuțiilor de la sediul Ministerului Transporturilor.

În ceea ce privește modul în care vor fi afectați pasagerii care au biletele deja cumpărate cu data de mâine, 30 mai, Tudorache a răspuns că „nu stabilesc nici cei din ROMATSA, nici domnul ministru sau președintele României care vor fi zborurile care vor fi afectate”.

„Deciziile se iau de la EUROCONTROL, de la Network manager (…) Vor fi asigurate 33,3% din zborurile care au fost programate, plus excepțiile pentru că ne obligă legea să le asigurăm”, a mai spus Tudorache.

Întrebat de ce au ales să intre în grevă mâine, Tudorache a explicat: „Greva a fost pusă pe data de 30 pentru că dacă CA de azi nu decide ce ar trebui să decidă, pentru a salva ROMATSA de la faliment, dacă am fi pus-o după data de 5 iunie, data limită de depunere a documentelor la Comisia Europeană, o mai făceai degeaba, ROMATSA era condamnată la faliment. Ăsta e motivul pentru care data grevei a fost pusă pe 30 mai (…) E efectiv data limită. Dacă nu o puneam pe data de 30, nici nu știu dacă aveam întâlnirea de azi și discuția de azi. Discuția de azi a avut loc pentru că a fost anunțată această grevă generală”.

Gabriel Tudorache a fost, însă, contrazis la scurt timp de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a subliniat că „nu se pune problema falimentării ROMATSA” și că intenționează „pentru o clarificare a tuturor problemelor” să trimită și Corpul de Control la ROMATSA.

„Discuțiile au vizat două teme: modificarea planului de performanță, cât și modificarea OUG 46. Ținând cont că e vorba de niște modificări de amploare care presupun o anumită durată de timp, am convenit să stabilim un calendar clar pe care să îl implementăm în perioada următoare. Vivazi de planul de performanță (…) problemele vizavi de acest plan erau cunoscute și s-au adus la cunoștință, inclusiv la nivelul factorilor de decizie de la acel moment (…) dar nu s-a luat nicio măsură, inclusiv în cursul anului trecut”, a detaliat Cuc.

Ministrul Transporturilor a precizat că a trimis Comisiei Europene, în cursul săptămânii trecute, scrisoarea privind redeschiderea planului de performanță și că așteaptă de la ROMATSA să transmită „motivarea tehnică a acestei schimbări”.

„Referitor la modificarea OUG 46, vorbim de niște măsuri legislative care trebuie luate în calcul. Am solicitat ca și cei de la ROMATSA să își exprime punctul de vedere. Voi discuta și în cadrul Guvernului cu ministrul de Finanțe, și cu premierul Grindeanu. Așteptăm de la ROMATSA să ne transmită motivarea tehnică a acestei schimbări. Am transmis clar și i-am rugat pe controlorii de la ROMATSA să ia în calcul foarte clar că aceste modificări se fac într-un mod rațional, fără a pune presiune atât pe minister, cât și pe pasagerii care sunt convins că vor fi afectați. Sunt convins că mâine, greva nu va ține mult”, a mai spus Cuc.

În plus, ministrul Transporturilor a dat asigurări că „nu sunt probleme pe partea de siguranță aeronautică”.

„Mai departe, noi pe cele două spețe vom urmări calendarul, așa cum l-am promis, dar acestea puteau fi făcute încă din 2016, ele fiind aduse la cunoștința miniștrilor din acea perioadă”, a mai afirmat Cuc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”