Corneliu Dobrițoiu, implicat în ancheta despre locuințele de serviciu date generalilor. UPDATE

Corneliu Dobrițoiu, implicat în ancheta despre locuințele de serviciu date generalilor. UPDATE
Publicat: 12/04/2013, 16:26
Actualizat: 01/07/2016, 14:02

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu este în atenția procurorilor militari din DNA într-un dosar în care sunt cercetate mai multe cadre militare, printre care și generali, în legătură cu modul de atribuire a unor locuințe de serviciu, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au început urmărirea penală pe numele generalului în rezervă Traian Pigui, suspectat de abuz în serviciu în legătură cu modul în care ar fi avizat mai multe solicitări privind atribuirea de locuințe unor cadre militare.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că Traian Pigui este cercetat pentru implicarea, în calitate de șef al Direcției domenii și infrastructură din MApN, în atribuirea nelegală a unor locuințe de serviciu, pentru a fi cumpărate la un preț subvenționat de cadre militare cu funcții de conducere.

Procurorii anticorupție fac acte de urmărire penală în cazul generalului în rezervă Traian Pigui pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, arată vineri DNA, într-un răspuns la solicitarea agenției Mediafax.

Potrivit DNA, actele de urmărire penală „se referă la date și indicii privind implicarea persoanei menționate, în calitate de șef al Direcției domenii și infrastructură din MApN (la data faptelor), în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor)”.

Valoarea prejudiciului produs în acest fel în dauna statului a fost estimat la 700.000 de lei, a mai arătat DNA, precizând că în acest moment nu pot fi oferite alte detalii.

Potrivit surselor citate, procurorii militari anticorupție verifică în acest dosar dacă și fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu ar fi beneficiat astfel de o locuință.

Sursele citate au arătat că în cazul lui Corneliu Dobrițoiu nu a fost începută urmărirea penală.

Mai multe cadre militare, între care și generali, vizate în acest dosar vor fi audiate de procurorii militari de la DNA, au mai spus sursele judiciare.

Ancheta din 2007

Presa relata, în 2007, că numeroși membri ai conducerii Ministerului Apărării și-au cumpărat locuințele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale. Printre aceștia apăreau inclusiv Corneliu Dobrițoiu, secretar de stat la acea vreme, alături de directorul adjunct al Statului Major General, Ștefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, locțiitorul șefului Departamentului pentru Relația cu Parlamentul, generalul de brigadă Adrian Bantaș, locțiitorul șefului Direcției de Comunicații și Informatică, care și-ar fi cumpărat locuințele de serviciu cu prețuri mult mai mici decât cele ale pieței, deși mai aveau o locuință sau casă de vacanță.

Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuințelor de serviciu pentru militari se află în atenția nou-înființatei Direcții de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lunii ianuarie 2007.

Sorin Frunzăverde, ministru al Apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care și-au cumpărat locuințele de serviciu au făcut-o conform legii.

În 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, declara că vânzarea locuințelor de serviciu către personalul angajat al MAp s-a făcut prin declarații pe propria răspundere, dar după mandatul său, printr-o lege aprobată în Parlament.

Direcția de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofițeri superiori a căror situație locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuințe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA.

La acel moment, ziarul „Gândul” relata că pe lista celor 30 de ofițeri s-ar putea afla chiar și numele generalului în rezervă Corneliu Dobrițoiu, secretar de stat, șeful Direcției de politici de apărare, despre care presa a relatat că a achiziționat un apartament de serviciu de 115 mp, cu suma de 95.000 RON (echivalentul a mai puțin de 30.000 euro). Conform sursei citate, Dobrițoiu și-ar fi vândut apartamentul, pentru o sumă de cinci ori mai mare: 150.000 de euro.

Publicația preciza că secretarul de stat nu avea o locuință în București, dar deținea o casă de vacanță în Ilfov.

În mai 2012, Dobrițoiu a fost desemnat pentru a ocupa funcția de ministru al Apărării. El declara, la audierea sa din comisiile de apărare, că este pensionar și că are o pensie redusă cu 25%, aceasta fiind problema sa și a familiei și a arătat că, în 2005, nu a fost în stare de incompatibilitate la achiziționarea locuinței.

„Sunt pensionar, am o pensie redusă cu 25%. Este problema mea și a familiei mele”, afirma Dobrițoiu, la întrebările parlamentarilor pe această temă.

El a mai fost întrebat, la acele audieri, de președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, Costică Canacheu (PDL), dacă în 2005 a fost în stare de incompatibilitate la achiziționarea locuinței, așa cum a relatat presa. Dobrițoiu a răspuns că, potrivit declarației de avere, la achiziționarea locuinței avea o casă de vacanță, dar nu a fost nicio incompatibilitate, având în vedere că în legea locuinței casa de vacanță are altă semnificație.

„E adevărat, conform declarației de avere, la achiziționarea acelei locuințe aveam o casă de vacanță. Dar nu cred că există nicio incompatibilitate. Am și dat toate explicațiile acum trei ani la DNA și s-a lămurit”, spunea Dobrițoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...