CORNELIU IACOBOV, CONDAMNAT DEFINITIV la 7 ani de închisoare în dosarul privind prejudiciarea RAFO ONEȘTI

CORNELIU IACOBOV, CONDAMNAT DEFINITIV la 7 ani de închisoare în dosarul privind prejudiciarea RAFO ONEȘTI
Publicat: 28/06/2012, 12:31
Actualizat: 28/06/2012, 22:59

Judecătorii instanței supreme au hotărât definitiv, joi, condamnarea omului de afaceri Corneliu Iacobov la șapte ani de detenție și a lui Toader Găurean la șase ani în dosarul privind prejudiciarea Rafo Onești, Înalta Curte de Casație și Justiție respingând recursurile declarate în acest proces.

Alături de ei a mai fost condamnat și Marin Marin la șapte ani de închisoare.

În urma condamnării pronunțate de ICCJ, instanța de executare urmează să întocmească joi actele de încarcerare ale celor trei, mandatele urmând a fi puse în aplicare de poliție, care îi va duce pe condamnați în locuri de deținere în funcție de domiciliile lor.

În 28 mai 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a judecat recursurile făcute de omul de afaceri Corneliu Iacobov și de ceilalți inculpați condamnați de Curtea de Apel București (CAB), unde au făcut contestație procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) privind achitarea tuturor celor din acest dosar de către prima instanță, Tribunalul București.

În 2005, Corneliu Iacobov, Toader Găurean și alte alte două persoane, au fost trimiși în judecată, pentru prejudicierea Rafo Onești, după ce aceștia au încheiat cu o firmă din Câmpina, Metal EuroEst, un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un pachet de acțiuni la Electrocarbon Slatina.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, Corneliu Iacobov, Toader Găurean – administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian și Marin Marin sunt acuzați că, în perioada 2000 – 2003, s-au asociat în vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (peste 240 de miliarde de lei vechi).

Procurorii au stabilit că, în calitate de acționar majoritar și președinte al Consiliului de Administrație al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorțiul Canyon Servicos și Imperial Oil, acționarul majoritar la Rafo Onești), Iacobov se interesa și era informat în legătură cu producția, relațiile comerciale derulate de rafinărie cu alte societăți, participațiile la alte societăți comerciale și politica de personal.

La termenul din 28 mai al procesului, instanța supremă a ascultat pledoariile acuzării și ale apărării.

În esență, procurorul DIICOT a cerut instanței supreme menținerea deciziei CAB cu privire la pedepsele aplicate omului de afaceri Corneliu Iacobov și inculpaților Toader Găurean și Marin Marin, precum și casarea aceleiași decizii cu privire la achitarea, în mod greșit, a Lilianei Luchian, pentru fapta de abuz în serviciu contra intereselor persoanei.

De cealaltă parte, apărarea a arătat că decizia CAB trebuie casată, iar dosarul, rejudecat de această instanță, pe motiv că ultimele trei termene de judecată au fost prezidate de un judecător nou, ca urmare a faptului că magistratul stabilit la începutul judecării apelului s-a retras nejustificat.

Avocații au arătat instanței supreme că judecătoarea Dumitrița Piciarcă, desemnată în completul de doi judecători pentru dezbaterea apelului DIICOT, s-a retras nejustificat din complet, ea fiind înlocuită cu un alt magistrat. Apărătorii au precizat că astfel nu s-a asigurat continuitatea completului de judecată și că decizia de condamnare trebuie casată, iar apelul DIICOT, rejudecat la CAB.

Procurorul DIICOT a arătat că înlocuirea judecătorului s-a făcut ca urmare a retragerii magistratului Piciarcă potrivit Regulamentului de Organizare a Instanțelor de Judecată.

În ultimul cuvânt, Corneliu Iacobov le-a arătat judecătorilor instanței supreme că societatea Rafo „era și este” cu capital integral privat, fiind condusă de Adunarea Generală a Acționarilor, și că există numeroase aprecieri la dosar care nu sunt conforme cu realitatea.

„Mă așteptam ca Parchetul să acționeze ca avocat pentru acești oameni care nu au făcut nimic altceva decât să piardă ani din viață pentru repornirea acestei societăți. Mă consider absolut nevinovat, iar toate acțiunile și contractele încheiate au fost oportune pentru RAFO. Societatea a fost vândută cu de 12 ori prețul la care a fost cumpărată”, a spus Iacobov.

Instanța supremă s-a pronunțat, joi, 28 iunie, judecătorii respingând recursul acuzaților, astfel că se menține decizia Curții de Apel București.

Curtea de Apel București i-a condamnat, în 18 noiembrie 2010, pe Corneliu Iacobov la șapte ani de detenție și pe Toader Găurean la șase ani de închisoare, în dosarul privind prejudicerea Rafo Onești, după ce cei doi au fost achitați de instanța inferioară.

În acest dosar, instanța Curții de Apel București l-a mai condamnat pe Marin Marin la șapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. Magistrații au decis însă achitarea Lilianei Luchian, pe motiv că faptei de care este acuzată aceasta îi lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii.

Totodată, instanța i-a achitat atunci și pe ceilalți inculpați în dosar acuzați de asociere în vedere săvârșirii de infracțiuni și de spălare de bani.

Pe latură civilă, Iacobov, Găurean și Marin au fost obligați la plata către Rafo a 18.455.220,26 lei și a câte 7.000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli de judecată. Societatea Rafo, care a fost apelant în cauză, a fost și obligată la plata a 1.000 de lei cheltuieli judiciare.

În dosarul Rafo, procurorii DIICOT i-au deferit justiției pe Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian și Marin Marin, sub acuzațiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, spălare de bani, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și, respectiv, mărturie mincinoasă.

Corneliu Iacobov și Teodor Găurean sunt acuzați că ar fi prejudiciat Rafo Onești după ce aceștia au încheiat cu o firmă din Câmpina, Metal EuroEst, un contract de vânzare cumpărare având ca obiect un pachet de acțiuni la o societate din Slatina.

Potrivit Biroului de Presă al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), din probele adunate de procurori împotriva celor doi s-a stabilit că aceștia „au negociat și încheiat două contracte cu firma Metal Euroest din Câmpina, urmare cărora pachetul de acțiuni deținut de Rafo Onești la societatea Electrocarbon Slatina, precum și creanțele de 224 miliarde lei existente între aceleași societăți comerciale, ar fi trecut nelegal în proprietatea firmei câmpinene”.

Anchetatorii susțin că prin aceste două contracte, firmei Rafo Onești i-a fost cauzat un prejudiciu de 500 de miliarde de lei „rezultat din diferența de preț pe acțiunile vândute”, respectiv 184 de miliarde lei „rezultat din diferența de valoare nominală a creanței și prețul de cesiune”.

„După mai multe cercetări și investigații desfășurate în dosarul 171/P/2004 de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor și Direcției de Cercetări Penale, cu specialiști delegați de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și ANAF, prin ordonanțele din 03.03.2005 procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Corneliu Iacobov și Teodor Găurean, pentru comiterea infracțiunilor de delapidare în formă calificată și spălare de bani”, informa PICCJ.

Astfel, Iacobov este acuzat de spălare de bani, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Toader Găurean, Marin Marin și Liliana Luchian sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni

În 12 mai 2008, prima instanță, Tribunalul București a decis achitarea lui Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian și Marin Marin, judecați pentru prejudicierea Rafo Onești, deoarece faptele pentru care au fost cercetați nu sunt prevăzute în legea penală sau nu există. Sentința a fost atacată cu apel de procurori, pe motiv că expertiza realizată în dosar este ilegală.

Anchetatorii susțin că expertiza finanaciar-contabilă, făcută de expertul Alexandru Petre în acest proces, a fost ilegală pentru că a vizat proceduri neexistente în legislație, cum ar stabilirea „mecanismului de cesiune a creanțelor și care sunt procedurile de evaluare a acestora în momentul cesiunii”.

Această nouă expertiză în dosarul Rafo, a fost admisă, în noiembrie 2006, de judecătorul Cristian Jipa, care în urma unui mic scandal mediatic s-a și retras din dosar.

Decizia a fost contestată, în final hotărârea fiind de condamnare a trei din cei patru inculpați.

În seara de 3 mai 2005, omul de afaceri Corneliu Iacobov a ieșit încătușat de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după 12 ore de audieri în legătură cu dosarul Rafo Onești.

La ieșire, întrebat cum comentează reținerea sa de către procurori, Iacobov a spus: „Asta e de la Băsescu. Ce a dat, aia va primi”.

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
HOROSCOP. Această zodie va fi părăsită astăzi de partenerul de viață
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
HOROSCOP. Această zodie va fi părăsită astăzi de partenerul de viață
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
BOMBA DIMINEȚII despre PFIZER! Anunțul venit chiar ÎN MIEZ DE NOAPTE. Este răsturnare totală de...
IONIȚĂ DE LA CLEJANI, ÎN STARE DE ȘOC. Necazurile se țin lanț în familia artistului
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...