COVID-19. Nelu Tătaru: „Dacă evoluţia pandemiei nu permite, relaxările nu vor avea loc. E posibilă inclusiv prelungirea stării de alertă”

COVID-19. Nelu Tătaru: „Dacă evoluţia pandemiei nu permite, relaxările nu vor avea loc. E posibilă inclusiv prelungirea stării de alertă”
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Nelu Tătaru: Dacă noi nu gestionăm aceste săptămâni, nici nu vreau să mă gândesc la Crăciun
Publicat: 03/07/2020, 10:20
Actualizat: 03/07/2020, 10:55

Premierul Orban a convocat vineri dimineaţa, de la ora 9.00, o şedinţă de lucru cu miniştrii şi şefii de instituţii cu atribuţii de control în contextul crizei COVID-19. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății și Bogdan Despescu, chestor-șef al Poliției și secretar de stat, au vorbit despre ultimele măsuri luate în contextul epidemiei de coronavirus. Ministrul a spus că este posibilă chiar și prelungirea stării de alertă, dacă evoluția pandemiei nu mai permite măsuri de relaxare!

Nelu Tătaru: „Măsurile de izolare au dus la rezultatele de acum”

„Despre motivarea CCR: Se specifică că necesită niște clarificări și o mai mare previzibilitate. Lucrăm la un proiect de lege și ne implicăm activ pentru a gestiona o situație pe care o controlăm.

Tot ce ține de carantină, izolare, rămân în continuare ca recomandări. Avem un corp medical care deține controlul, evaluarea unor pacienți cu Covid-19. Interpretarea particulară a deciziilor pot duce la efecte nedorite.

Fiecare pacient să beneficieze de explicații, asta recomand corpului medical. Izolarea trebuie să continue, recomandarea pentru asimptomatici și izolare rămâne de bază.

Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic ne indică că măsurile de izolare de 14 zile au dus la rezultatele de acum. Acea izolare pe care am păstrat-o rămâne de bază, în pofida a tot ce se discută, de fake news-uri, site-uri neautorizate rămâne o regulă de bază, pentru tot ce înseamnă familie, vârstnicii, ca persoane în jurul nostru.

Pentru cei care primesc recomandarea de izolare, rămâne articolul de zădărnicire a prevenirii bolilor transmisibile. Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom dezbate săptămâna viitoare pentru a analiza recomandările CCR. Recomandările care nu sunt conforme le vom reașeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea corpului medical, pentru a gestiona acest moment de incertitudine la nivel legislativ și medical.

Acea izolare trebuie să existe, izolarea e absolut necesară, în vederea izolării anumitor focare. Avem focare care se nasc dincolo de cele pe care le știam vechi la nivelul spitalelor.

Ține doar de noi și de acel spirit civic în respectarea legii. Ne vom gândi dacă prelungim starea de alertă după 15 iulie sau nu. Recomandările sunt pentru populație de a colabora. În continuare se poartă masca. Avem focare în constituire. Recomand în continuare precauție. Nu s-a terminat pandemia. Am ales și ziua de astăzi pentru că vine un weekend. Au fost recomandări CCR pentru claritate, vom reveni asupra lor. E o situație care trebuie gestionată în continuare.

Avem un termen de 45 de zile pentru a ne pune în concordanță cu recomandările CCR. Ne vom grăbi să îndeplinim acest lucru”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Bogdan Despescu, despre noile măsuri în criza coronavirusului

„Au fost stabilite mai multe măsuri:

– suplimentarea efectivelor din teren
– organizarea unor grupe operative sub coordonarea prefecților, pentru a analiza situația operativă
– organizarea unor echipe mixte de polițiști, jandarmi, pompieri, reprezentanți DSV etc, dar și Protecția Consumatorului
– am stabilit organizarea unor acțiuni în mai multe zone aglomerate, centre comerciale, piețe, mijloace de transport
acționăm pe litoral și în zonele de munte, cu prioritate
– vom aloca resurse pentru a acoperi cea mai importantă perioadă, respectiv sfârșitul de săptămână
– vom transmite un număr Telverde unde cetățenii pot sesiza neregulile constatate
– acolo unde vom constata încălcări ale legii vor fi luate măsuri ferme”, a declarat Bogdan Despescu, chestorul-șef de Poliție și secretar de stat.

Cele mai importante declaraţii:

Nelu Tătaru: Referitor la deciziile constituţionale apărute ieri ţin să menţionez că lucrăm la un proiect de lege, şi cer părţilor implicate să contribuie.

Tot ce ţine de carantină rămân că recomandări. Recomand corpului medical că fiecare pacient să primească explicaţii referitoare la carantină, izolare la domiciliu, pandemie.

Recomandarea de izolare nu e strict medicală. Izolarea de până la 14 zile este cea care a dus la rezultatele actuale. Acum avem o rată de transmitere de 1,4. Acea izolare, pe care am păstrat-o şi noi, rămâne de baza. Este pentru tot ce înseamnă familie, vârstnici din familie, persoane din jurul nostru.

Rămâne valabilă partea din codul penal referitoare la zădărnicirea combaterii bolilor. Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în şedinţa de săptămâna viitoare. Boală, carantină, izolare, tratament şi izolare. Recomandările care nu sunt conforme, suntem în măsură să le reaşezăm elgislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, de corpul medical, pentru a lupta cu incertitudinile. Internarea persoanelor simptomatice este absolut necesară în vederea identificării şi ziolarii anumitor focare. În continuare avem focare în desfăşurare. Ţine doar de noi şi de spiritul civic, de cooperarea populaţiei civile, să reuşim să combatem pandemia.

Bogdan Despescu: Au fost stabilite mai multe măsuri. Forţele de intervenţie au fsot dirijate spre zonele de interes. Reprezentanţi ai protecţiei consumatorului au fost trimişi pentru a verifică activităţile comerciale. Acţionăm cu prioritate în zona litoralului, în ideea de a acoperi zona sfârşitului de săptămâna în special, când mulţi cetăţeni sunt acolo. Vom transmite un număr telefon Telverde. Nu vrem să dăm sancţiuni, dar le vom da unde şi când e cazul.

Nelu Tătaru: Evaluarea pacientului se face de medicul curant, care decide dacă e cazul că pacientul să fie externat sau nu.;

Cât timp cineva respectă regulile de izolare, îşi poate asumă o externare. În caz contrar, riscă să îşi infecteze familia şi alţi oameni apropiaţi.

Întrebări preluate de la jurnaliştii prezenţi la conferinţă

Reporter: Care sunt măsurile concrete luate pentru litoral, având în vedere că acolo nu se respectă regulile de distanţare?

Despescu: Vor fi organizate acţiuni, prin intermediul instituţiilor cu atribuţii în domeniu, poliţie, jandarmerie.

Reporter: Există riscul suspendării activităţii la terasele unde nu se respectă măsurile de protecţie?

Despescu: Da, este o posibilitate reală.

Reporter: Ce se va întâmplă peste cele două săptămâni rămase din perioada de alertă? Se va opera deschiderea restaurantelor?

Tătaru: Suntem la trei săptămâni de creştere a numărului de cazuri. O parte din cei care şi-au dat acordul pentru relaxare au respectat măsurile de protecţie. Evaluăm fiecare creştere pe zi, pe săptămâna, luând în calcul acea incubaţie de 14 zile. Dacă e cazul, vom deschide şi acele restaurante. Dacă evoluţia pandemiei nu permite, relaxările nu vor avea loc. E posibilă inclusiv prelungirea stării de alertă.

Reporter: Există o problema cu medicii, care în această perioada cer să meargă în concediu, şi unii car refuză detaşările.

Tătaru: Pe parcursul stării de alertă putem face aceste detaşări doar cu acceptul angajatului şi al spitalului. Noi gestionăm numărul de cazuri, probleme ar fi în cazul terapiei intensivă, unde există puţini specialişti. Momentan putem gestiona situatia.

Reporter: Dacă numărul de infectari creşte în continuare, e posibil să revenim la starea de urgenţă?

Tătaru: Aşa ceva e decis, dacă e cazul, de preşedintele Klaus Iohannis, dar momentan nu e cazul.

Reporter: Vorbeaţi de creşterea ratei de transmisie şi de noi focare. E vreunul care va îngrijorează în mod deosebit?

Tătaru: Momentan e vorba doar de precauţie. Probleme serioase ar fi dacă numărul de cazuri ar creşte progresiv. În continuare se poartă măşti în transportul în comun, la locul de muncă, cu anumite excepţii. Recomand în continuare păstrarea precautiilor. Reamintesc populaţiei că pandemia nu s-a terminat. Vine weekend-ul.

Reporter: Ce faceţi dacă nu aveţi susţinere în parlament?

Tătaru: Nu cred că e cazul, e o problema naţională. Va mulţumesc.

Știrea inițială. La finalul şedinţei, oficialii vor anunţa dacă se impun noi măsuri. Întâlnirea de la Guvern, una uzuală, are loc în contextul în care în ultima săptămână numărul de îmbolnăviri s-a situat zilnic peste 350 de noi cazuri. Joi au fost raportate 450 de cazuri noi, un record al ultimei perioade. România se află în a doua lună de stare de alertă care va expira la jumătatea lunii iulie. Guvernul a ridicat majoritatea restricţiilor, cu excepţia deschiderii restaurantelor şi a sălilor de spectacole. În continuare sunt obligatorii purtarea măştii şi menţinerea distanţării sociale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum va plăti Bashar al-Assad pentru azilul primit de la Vladimir Putin
Ucraineancă stabilită în Brașov, reacție virală despre traiul din România: 'Nu există!'
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Chișinăul intră în stare de urgență pe fondul șantajului energetic. Premierul Recean: Moscova urmărește destabilizarea...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Procurorii caută sursa banilor din campania lui Georgescu. Influenceri audiați, percheziții la firma prin care...
Schema completă prin care Rusia a intervenit în alegerile din Republica Moldova. Centrul de comandă,...
BREAKING | A MURIT Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk 😢
Aurel Moldoveanu este alt om după operații estetice. Cum arată astăzi artistul, la 64 de...
Cât câştigă o tânără care face curăţenie în casele din Elveţia. Are un salariu mai...
Vestea momentului despre FCSB
Pensionarii riscă să rămână FĂRĂ PENSIE dacă nu depun un document până la 31 decembrie....
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cele mai noi și mai bune cauciucuri mixte/all season disponibile acum
Cum va fi vremea de sărbători şi în primele zile ale anului 2025? Prognoza meteorologilor
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Călin Georgescu e terminat. Candidatul la președinție a fost prins în fapt. Totul era furat
Monica Bîrlădeanu a învățat din greșeli. Ce a pățit când era tânără
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a...
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Candy Lightner, femeia din spatele luptei împotriva condusului sub influența alcoolului