CRĂCIUN 2014. Produsele tradiționale măresc de trei-patru ori costul mesei de Crăciun, până la 1.500 de lei

CRĂCIUN 2014. Produsele tradiționale măresc de trei-patru ori costul mesei de Crăciun, până la 1.500 de lei
Publicat: 22/12/2014, 17:37

Masa de Crăciun nu este, nici anul acesta, o „formalitate” din punct de vedere al costurilor, iar asta în special pentru cei care preferă produsele tradiționale, fără conservanți și fără nitrați.

Astfel, un kilogram de „toba lui Ignat”, comercializată de un producător tradițional autorizat de Ministerul Agriculturii, costă 49 de lei, același preț trebuind să fie plătit și pentru un kilogram de caltaboș, în timp ce un kilogram de jambon costă 69 de lei.

La producătorii tradiționali, un kilogram de cârnați vânătorești costă 55 de lei, cârnații de curcan – 60 de lei, iar lebărul – 49 de lei.

Tot pentru masa de Crăciun, producătorii tradiționali au pregătit și jumări, la 70 de lei kilogramul, dar și specialități cum ar fi purceluș copt în afumătoare (100 de lei kilogramul), mușchi de capră împletit (170 de lei kilogramul) și pastramă de mistreț (200 de lei kilogramul).

La capitolul desert, un cozonac de două kilograme, care nu conține amelioratori de gust, costă 80 de lei.

Trăgând linie și adunând, o masă tradițională, dar fără piftie și sarmale, ajunge să coste în jur de 600 de lei. Nu trebuie însă uitat că la toate bucatele se adaugă băutura.

Cei care aleg să cumpere pentru masa de Crăciun dintr-un hipermarket vor plăti, pentru un meniu tradițional complet, între 300 și 400 de lei.

Față de producătorii tradiționali, la hipermarket, un kilogram de jambon costă 31 de lei, unul de cârnați de casă – 17,3 lei, lebărul – 22 de lei, iar 200 de grame de caltaboș – 14,5 lei. Oferta de mezeluri este completată de tobă (23 de lei kilogramul), kaiser (30 de lei), șuncă de casă (29,6 lei) și mușchi file (29,5 lei).

În aceste condiții, un aperitiv destul de variat poate fi asigurat cu aproximativ 100 de lei.

Legumele necesare pentru salata de boeuf costă între jur de 10-20 lei, la care se adaugă carnea, între 30 și 50 de lei, și maioneza. Costul unei salate pentru toată familia ajunge astfel la aproximativ 60 de lei, în timp ce ingredintele pentru o porție de sarmale scot din buzunar alți 50 de lei, în medie.

Friptura se bucură, și ea, de o ofertă variată atât ca materie primă, cât și ca prețuri. Un kilogram de piept de curcan costă 40 de lei, iar unul de pulpă de curcan – 25 de lei. Kilogramul de piept sau pulpă de pui este în jur de 20 de lei, cotletul de porc – 16 lei/kilogram, iar pulpa de mânzat – 33 lei/kilogram.

La hipermarket, un cozonac poate fi cumpărat cu sume între 6 și 60 de lei, în timp ce prețul unui kilogram de prăjituri este de 30-36 de lei.

În ultimii ani, produsele pentru mesele de Crăciun pot fi comandate și online. Cei care nu au timp, nu vor sau nu se pricep să pregătească bucatele pentru Crăciun pot face comenzi pe internet, iar meniul tradițional va fi livrat, gratuit, acasă.

Astfel, un meniu „Masa completă de Crăciun” de 23 de kilograme costă 935,69 lei. Acest meniu conține borș de porc (2,4 kg), borș de curcan (2,4 kg), salată de boeuf (1,8 kg), piftie porc (1,5 kg), piftie curcan (1,5 kg), sărmăluțe pui (27 bucăți), sărmăluțe porc (27 bucăți), friptură de pui la cuptor (2 kg), friptură de porc la cuptor (2 kg), plăcintă cu mere (1,5 kg), plăcintă cu brânză dulce (1,5 kg), doi cozonaci cu nucă (1 kg) și cornulețe cu gem și nucă (1,4 kg).

Meniul „Masa noastră românească” de 15 kilograme costă 599,63 lei și conține borș de porc (2,4 kg), două porții de salată de boeuf (1,8 kg), două porții de piftie de porc (1,5 kg), două porții de sărmăluțe din pui, friptură de porc (2 kg) și cozonac cu nucă (1 kg), iar meniul „Masa lui Moș Crăciun”, de 17 kg, costă 700,73 lei și conține: borș de porc (2,4 kg), două porții de salată de boeuf (1,8 kg), două porții de piftie de curcan (1,5 kg), două porții de sărmăluțe din porc, friptură pui la cuptor (2 kg), friptură de porc la cuptor (2 kg) și un cozonac cu nucă (1 kg).

Cei care nu doresc un meniu complet pot comanda, separat, doar anumite produse. Astfel, o porție de salata boeuf de 1,8 kg costă 57,89 lei , piftia de curcan (1,5 kg) costă 86,50 lei, cea de porc – 74,90 de lei, sărmăluțe din porc (27 buc.) – 58,95 lei, sărmăluțe din pui (27 buc.) – 59,95 lei, friptură de porc la cuptor (2 kg) – 97,45 lei, friptură de pui la cuptor (2 kg) – 79,80 lei, friptură de curcan (2 kg) – 119,45 lei.

Dacă la bucatele de Crăciun se adaugă și băutura, costul minim al mesei festive depășește 400 de lei și, în funcție de preferințe și de buget, poate ajunge și la 1.500 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu