CRĂCIUN ȘI REVELION LA MUNTE. Cât costă anul acesta Sărbătorile în Poiana Brașov și care sunt cele mai bune oferte

CRĂCIUN ȘI REVELION LA MUNTE. Cât costă anul acesta Sărbătorile în Poiana Brașov și care sunt cele mai bune oferte
Publicat: 16/12/2012, 21:31
Actualizat: 16/12/2012, 21:31

Cu sau fară adăugirea „de fițe” pe cartea de vizită, Poiana Brașov nu-și dezminte nici de CRĂCIUN-REVELION 2012 renumele de cea mai scumpă stațiune de schi din România. Aceasta chiar dacă, loviți și ei serios de criză, hotelierii nu s-au mai aruncat la majorări de tarife de 20-30%, cum obișnuiau până prin 2008-2009, preferând – cu puține excepții – să le păstreze la nivelul de anul trecut sau chiar de acum doi ani. Măsura se regăsește inclusiv în OFERTELE DE CRĂCIUN ȘI REVELION, singurele ocazii ale hotelierilor, alături de Paști, de a-și mai scoate pârleala, având în vedere că în restul timpului gradul de ocupare din stațiune este de 20-25% în extrasezon și până la 50% în intervalul decembrie-martie.

Tariful „normal” pentru o zi de week-end la schi: 500 de lei de persoană

Spre exemplu, în weekend-ul tocmai încheiat, primul de iarnă adevărată din sezonul 2012-2013, turiștii veniți să se bucure de zăpada de 50-70 de centimetri de pe cele opt pârtii ale Poienii, cu o lungime totală de 24 de kilometri, abia dacă au ocupat 40% din totalul locurilor de cazare din stațiune. Și asta în condițiile tarifelor „normale” pe care hotelierii le vor practica pe toată durata sezonului de iarnă, cu excepția Crăciunului și a Revelionului: între 120 și 250 de lei de persoană ziua de cazare cu mic dejun inclus, la care se adaugă încă cel puțin 150 de lei de persoană pe zi pentru dejun și cină, alți 150 de lei pe zi pentru abonamentul la mijloacele de transport pe cablu și încă vreo 50 de lei pentru băuturile și gustările la capătul pârtiei, între două coborâri.

Adică, în total, aproximativ 500 de lei de persoană pentru o zi de weekend în Poiana Brașov în „regim economic”, fără a mai pune la socoteală costul benzinei ori al motorinei și „distracția” celor 4-5 ore petrecute în ambuteiajele de pe șosele, la venire și la înapoierea acasă.

Turiștii vor mai avea parte însă parte de aceste tarife abia după 15 ianuarie viitor, când hotelierii vor fi bifat și încasările de la rușii, ucrainienii și moldovenii veniți să serbeze Crăciunul și Revelionul pe stil vechi.

Crăciunul, o „magie” între 100 și 395 de euro, plus restul

Cu asigurarea „este la fel ca iarna trecută”, hotelierii le-au pregătit doritorilor de un Crăciun în Poiana Brașov o „magie” aparent pentru toate buzunarele: de la 100 de euro de persoană pentru un sejur de patru nopți cu mic dejun, într-o pensiune de 3 stele, până la 395 de euro de persoană pentru cinci nopți cu demipensiune și acces gratuit la saună, piscină, jaccuzzi și Internet, într-un hotel de 4 stele.

La majoritatea hotelurilor și pensiunilor din stațiune, aceste tarife sunt între 150-165 de euro de persoană pentru un sejur de trei nopți de cazare cu mic dejun și masa festivă din noaptea Crăciunului. Dacă turistul nu se mulțumește însă doar cu atât, ci mai vrea și dejun și cină, atunci mai trebuie să scoată zilnic din buzunar cel puțin 50-60 de euro de persoană. Tot atât ar putea să-l coste, împreună, ski-pass-ul și restul „mărunțișurilor”. Dacă îl mai ispitește și vreun bar ori club de noapte, „magia Crăciunului” sporește cu cel puțin încă o sută – două de euro.

Există, însă, și o veste bună: aproape toate hotelurile și pensiunile din Poiană mai au încă destule locuri libere de Crăciun, amatorii având doar dificultatea alegerii.

Revelion „sold out” de 2.100 de euro de persoană

Dacă de Crăciun mai sunt încă multe locuri libere, pentru Revelion trebuie să fii prieten bun cu măcar trei, patru hotelieri, ca să poți spera la o cameră liberă. „Totul e vândut de câteva luni” este refrenul care te întâmpină, invariabil, la toate hotelurile și pensiunile din stațiune, alături de două precizări: prima – tarifele sunt aceleași ca anul trecut, ba chiar, la câteva hoteluri și pensiuni, cu 3-5% mai mici; a doua – ofertele cele mai scumpe au fost și cele mai căutate, s-au epuizat primele, „ca pâinea caldă”.

Anul acesta, recordul a fost de 2.100 de euro de persoană pentru un sejur de șapte nopți de cazare la unul dintre hotelurile de 4 stele, cu pensiune completă, petrecere de Revelion și SPA la discreție. La polul opus, un „pachet” de trei nopți de cazare cu mic dejun și masa festivă de Revelion, la 1.300 de lei de persoană, sau unul de cinci nopți de cazare, în schimbul a 1.700 de lei de persoană, tot la un hotel de 4 stele, dar mai mic.

La cele mai multe hoteluri și pensiuni, însă, ofertele de Revelion au fost la 650-820 de euro de persoană, pentru sejururi de 5 sau 7 nopți de cazare, cu demipensiune și petrecerea din noaptea dintre ani. Oricum, toate aceste tarife sunt pur informative, toate încercările de a mai găsi o cameră liberă fiind zadarnice, dacă nu ești prieten sau rudă cu vreun hotelier.

Condiții foarte bune de schi, prețuri de neuitat

În acest sezon, Poiana Brașov oferă turiștilor condiții foarte bune de schiat: opt pârtii – trei ușoare, Stadion, Bradul și Drumul Roșu, una de dificultate medie, Sulinar, și patru dificile, Lupului, Kantzel, Ruia și Subteleferic.

Cea mai scurtă, Stadion, are 300 de metri lungime, iar cea mai lungă, Drumul Roșu, măsoară 3.821 de metri, lungimea totală a celor opt pârtii fiind de aproape 25 de kilometri. Toate sunt dotate cu instalații de zăpadă artificială, iar câteva dispun și de instalații de nocturnă.

De asemenea, turiștii au la dispoziție zece instalații de transport pe cablu – o telegondolă, două telecabine, două telescaune și cinci teleschiuri – cu program de funcționare între orele 9-16. Utilizarea lor se face pe bază de abonament (ski-pass) cu puncte, cu prețuri ce pornesc de la 20 de lei/adult și 10 lei/copil sub 12 ani pentru o singură urcare sau coborâre și ajung la 960 de lei pentru un abonament de 10 zile, valabil pe parcursul întregului sezon de schi. Alte prețuri: 30 lei/adult și 15 lei/copil pentru un abonament de 6 puncte, 40 lei (25 lei) pentru unul cu 10 puncte, 65 lei (40 lei) pentru 20 de puncte, 95 lei (50 lei) pentru 30 de puncte și 135 lei (75 lei) abonamentul pentru o zi. O urcare cu teleschiul costă 2 puncte, una cu telecabina Kantzel – 5 puncte, iar una cu telegondola Postăvarul Expres ori cu telecabina Capra Neagră – 6 puncte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...