Creștere agresivă a numărului de decese în Spania în 24 de ore. Madridul a intrat în stare de alertă

Creștere agresivă a numărului de decese în Spania în 24 de ore. Madridul a intrat în stare de alertă
Medic pneumolog: „Protejați-vă, virusul nu iartă pe nimeni! Atacă tot organismul şi uneori o face pe nesimţite!'” / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 09/10/2020, 21:42
Actualizat: 06/04/2021, 15:40

Guvernul Spaniei a decretat vineri stare de alertă și un nou lockdown parțial pentru regiunea capitalei Madrid, cea mai afectată de virus, scrie France24.

Numărul de cazuri a crescut agresiv

În timp ce restricțiile drastice impuse cetățenilor în timpul lockdownului din martie și aprilie au fost în mare parte acceptate, guvernele se confruntă cu o opoziție sporită, deoarece încearcă să țină în frâu un al doilea val de infecții cu coronavirus, aplicând măsuri restrictive.

Această stare de alertă, care echivalează cu starea de urgenţă sanitară, a intrat în vigoare vineri cu efect imediat pentru o durată de 15 zile, a declarat ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa.

”Trebuie să luăm măsuri pentru a proteja sănătatea madrilenilor” şi a evita ca o explozie a cazurilor de coronavirus să cuprindă restul ţării, a spus oficialul spaniol.

Forţele de poliţie şi ale Gărzii Civile vor fi desfăşurate pe marile axe rutiere pentru a controla intrările şi ieşirile din capitală.

Decizia guvernului condus de socialistul Pedro Sanchez a fost luată în pofida opoziţiei îndârjite a guvernului regional de la Madrid, condus de opoziţia conservatoare.

După ce guvernul lui Sanchez a decis vinerea trecută interdicţia de intrare şi de ieşire din respectivele localităţi, guvernul regional condus de Isabel Díaz Ayuso s-a adresat justiţiei şi a obţinut joi anularea măsurii, invocând principiul conform căruia, în virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor. Prin urmare, soluţia găsită acum de premierul Sanchez pentru a impune totuşi aceste restricţii a fost decretarea stării de alertă.

Guvernul a fost nevoit să acţioneze, întrucât ”preşedinta comunităţii autonome a Madridului a decis să nu facă nimic”, a spus vineri ministrul Salvador Illa despre Isabel Diaz Ayuso, care a încercat în zadar să convingă guvernul central să nu decreteze starea de alertă.

Cu toate acestea, poliţia nu va putea să aplice amenzi contravenienţilor fără o decizie a justiţiei, cum prevede verdictul emis joi de Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) în urma plângerii formulate de guvernul regional.

Noile restricţii nu prevăd o izolare strictă, cum a fost în primăvară, dar libertatea de mişcare este considerabil diminuată, întrucât locuitorii Madridului şi din celelalte oraşe vizate nu pot părăsi aceste localităţi decât în câteva situaţii precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic, la şcoală sau pentru a răspunde unei convocări legale.

Conform datelor făcute publice de Ministerului spaniol al Sănătăţii, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat în Spania 241 de decese asociate noului coronavirus, aproape dublu faţă de cele 126 de decese consemnate joi, şi 12.788 de infectări, 37,6% dintre acestea din urmă fiind în regiunea Madrid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase