Crin Antonescu: Nu voi participa la votul pentru Ungureanu la șefia SIE. E o decizie personală

Crin Antonescu: Nu voi participa la votul pentru Ungureanu la șefia SIE. E o decizie personală
Publicat: 30/06/2015, 09:31

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a declarat, luni seară, la Digi 24, că nu va participa la ședința de plen a Parlamentului în care se votează nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe (SIE), spunând că este dreptul său individual de senator.

„Sunt lucruri simple care pentru mine sunt de neclintit. În acest caz, președintele României are dreptul să facă ce propunere dorește și nici nu este într-o situație foarte delicată făcând această propunere. De asemenea, este dreptul oricărui partid, în speță PNL, de a lua decizii de vot și de a lua sancțiuni disciplinare când aceste decizii nu sunt respectate de către membrii de partid. Dar este dreptul meu individual de senator să mă pot privi în oglindă (…) Decizia mea este destul de clară, destul de discretă. Eu nu pot vota această propunere”, a afirmat Antonescu.

Fostul lider al PNL a spus că decizia sa nu este legată nici de președintele Klaus Iohannis și nici de Mihai Răzvan Ungureanu, ci se raportează la el și la lucrurile pe care le-a făcut în calitate de liberal, într-o anumită perioadă, și în care a crezut.

„Este o poziție strict individuală, nu am discutat cu alți colegi și nu cred că vor fi probleme la vot din partea liberalilor. Probabil că vor vota această propunere, unii fără prea mare plăcere. Eu nu am glumit și când am făcut politică am crezut în lucrurile pe care le-am spus”, a mai declarat Crin Antonescu.

Întrebat dacă nu se teme de sancțiuni din partea conducerii partidului, senatorul PNL a spus că își asumă acestă decizie.

PNL a anunțat că va vota favorabil pentru nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu spunând că opoziția are majoritate în Parlament la acest vot, în condițiile în care sunt asigurate, pe lângă voturile liberalilor, și cele ale UNPR, UDMR și minorități naționale. El a arătat însă că este nevoie de prezența tuturor parlamentarilor pentru a fi asigurat cvorumul.

În schimb, liderii PSD, PLR și PC au anunțat, luni, după ședința coaliției, că nu-l vor susține pe Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, că au analizat toate variantele legate de modul în care să procedeze la ședința Parlamentului, inclusiv de a lăsa PNL să asigure cvorumul, dar decizia o vor lua marți dimineață.

Liderul PSD, Victor Ponta, a scris, luni, pe Facebook, amintind că Guvernul Ungureanu a fost demis și cu votul PNL și că liberalii au obținut atunci cel mai mare scor la alegeri din istorie cu un mesaj împotriva acestuia și a lui Băsescu, arătând că PNL îl votează acum pe Ungureanu la SIE și întrebând: „Cine sunt trădătorii?”.

Votul pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE are loc marți, de la ora 17.00. Scorul în Parlament este destul de strâns, pentru numirea lui Ungureanu la SIE fiind nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Administrația prezidențială a anunțat, miercuri, că președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE) pe Mihai-Răzvan Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu este nominalizat pentru a doua oară la conducerea Serviciului de Informații Externe, prima dată fiind director al SIE în perioada 2007-2012, la propunerea lui Traian Băsescu, atunci președinte. Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 și premier între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012. El este senator de Arad și prim-vicepreședinte al PNL.

Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, când Teodor Meleșcanu a demisionat din această funcție pentru a candida la alegerile prezidențiale, susținându-l ulterior, în al doilea tur, pe Victor Ponta.