Cristian Barbu, vicepreședintele ALDE București, la GÂNDUL LIVE, despre numirea lui Traian Berbeceanu în funcția de prefect al Capitalei: „Cred că poate face față. Este militar, ca și mine. Îi urez succes”

Cristian Barbu, vicepreședintele ALDE București, la GÂNDUL LIVE, despre numirea lui Traian Berbeceanu în funcția de prefect al Capitalei: „Cred că poate face față. Este militar, ca și mine. Îi urez succes”
Cristian Barbu, vicepreședintele ALDE București, la GÂNDUL LIVE, despre numirea lui Traian Berbeceanu în funcția de prefect al Capitalei: „Cred că poate face față. Este militar, ca și mine. Îi urez succes”
Publicat: 23/10/2020, 13:15
Actualizat: 23/10/2020, 14:32

Cristian Barbu, vicepreședinte ALDE București, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre noua poziție ocupată de Traian Berbeceanu, cea de prefect al Capitalei, urându-i succes. „E militar, ca și mine”, a spus Barbu. La rândul său, Adrian Artene, director editorial Gândul, a spus că Berbeceanu nu e potrivit pentru funcție, deoarece în interiorul Prefecturii ar putea fi oameni cu experiență, care să ocupe postul.

„Sunt o persoană care a trecut prin diferite funcții publice și am înțeles că e bine să facem aprecieri după ce vedem cum se comportă persoana într-o funcție. Prefectul Bucureștiului trebuie să aibă multe cunoștințe tehnice, să aibă o reacție firească și să aibă posibilitatea de a coagula în jurul lui o serie întreagă de instituții”, a declarat Barbu.

Barbu: Îi urez succes lui Berbeceanu

Cred că dl. Berbeceanu poate să facă față. Nu sunt adeptul militarizării instituțiilor. El e militar, eu la fel. Dar rigurozitatea face diferența. Dl. Berbeceanu e riguros, îi urez succes.

La începutul activități, îți dorești să faci multe lucruri. Pe parcurs aspectele politice influențează foarte mult. Fostul prefect cred că a avut unele ezitări IMPUSE. Cred că a acoperit unele indecizii ale guvernului. A încercat să tragă de timp. Să ne spună că mai avem ceva timp până la o decizie clară.

I-a acoperit pe unii din guvernul Orban. Fostul prefect nu era suficient de implicat și era un tip care părea deranjat de ceea ce e în jurul lui. A plecat în concediu, se mai plimba la o cafea… Nu era extrem de atent, într-o situație de maximă importanță.

„Blat la Consiliul Legislativ” / „Puterile lui Tudorache se vor vedea cu timpul”

N-a fost blat oare la Consiliul Legislativ? Răspunsul matematic, aritmetic arată că a fost un blat. Atât de bine făcut încât acum nimeni nu mai poate să-l recunoască.

Nu e prima dată în ultima perioadă când astfel de blaturi între PSD și PNL, între PSD și alții care sunt în parlament, USR sau PMP. Astfel de blaturi duc la rezultate duble. Niciun blat nu se face numai pentru unul dintre parteneri. Cetățeanul este uitat. Asta mă doare cel mai mult. Într-un astfel de joc politicianul uită de cel care l-a trimis acolo, de cetățean.

Situația cu dl. Iordache… Nu îmi dă garanția că în timpul următor lucrurile vor fi mai ordonate.

Puterile dlui Iordache se vor vedea. Vor apăsa fie pe frână, atunci când nu ne dorim, fie pe accelerație.

Cred că are telefoanele în agende diferite, pe grupuri diferite. Dacă e un blat, va face un grup pe WhatsApp cu partidele. N-o fi chiar 50-50 ponderea, dar telefoanele din vechiul grup politic sigur sunt active și au mai apărut și altele.

„Adevărul este în altă zonă”

Eu am un noroc aparte, eu am fost invitat la dvs, atunci când era vorba de împuterniciți și tot așa. Va trebui să înțelegem că în jurul nostru vor fi și oameni care nu vor pune un accent foarte serios pe problema acestei pandemii.

Aceștia vor face ca sfaturile specialiștilor să fie duse în derizoriu. Adevărul este în altă zonă. Atâta timp cât nu ni se dovedește foarte clar care este rezultatul acestei îmbolnăviri și sunt lucrurile atât de anvelopate, tehnic, oamenii nu se vor convinge, nu vor apăra neapărat nici distanțarea, nici această protecție sanitară, vor avea o reacție delicată.

Susțin ideea că până la urmă va trebui să ținem cont unii de ceilalți. E o chestiune vizavi de viața noastră, a tuturor. M-am bucurat că am auzit ideea de frică, de curaj, de credință. Toate fac viața noastră și nu aș vrea ca viața mea să fie influențată de iresponsabilitatea celor din jur”, a declarat Cristian Barbu.

Artene: E genul acela de provocare pe care nu trebuie să o accepți din decență. Să ne contrazică. Nu cred că e potrivit. PNL a cultivat notorietatea lui  Berbeceanu

„Fermitatea nu e suficientă pentru a deține o asemenea funcție. Trebuie să ai o expertiză în spate. În interiorul prefecturii sunt oameni cu experiență.

De ce să nu promovezi oameni care lucrează acolo de 20 de ani? Care știu să ia decizii. Gheorghe Cojanu nu cunoștea toate ungherele prefecturii Capitalei. Erau oameni în spate.

Aș vrea să văd oameni capabili. Dincolo de notorietate. Evident, ca și linie, înțeleg ce caută acolo Nicușor Dan, Violeta Alexandru, dar nu era cazul să vină în alai. Puteai să transmiți printr-un comunicat de presă. Ulterior, puteai să arăți fizic.

E un exercițiu de imagine, menit să compenseze prejudiciul de credibilitate creat de fostul prefect. Eu ador imnul național, mi se pare motivant. Să scoți steagurile la un asemenea eveniment…lipsesc focurile de artificii și lăutarii la final”, a declarat Artene la GÂNDUL LIVE.

Despre pandemie: Ignoranța te poate duce într-o zonă periculoasă

„Puterea statului nu ne e dată de niște cifre. Ce măsuri ar trebui luate? Măsuri individuale la nivelul Capitalei, fiecare să ia propriile decizii în raport de situația existentă care nu poate fi negată. Că avem 3.000-5.000. Probabil că vom avea 7.000. Cifrele vor fi tot mai mari. Pentru a coordona la nivel mondial… Aici nu vorbim despre ceea ce se întâmplă în România, vorbim despre provocările pe care le are America, Europa. Ignoranța te poate duce într-o zonă periculoasă”, a mai spus Artene.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult