Cristian Mungiu, premiul pentru regie la Cannes 2016, pentru filmul „Bacalaureat”

Cristian Mungiu, premiul pentru regie la Cannes 2016, pentru filmul „Bacalaureat
Publicat: 22/05/2016, 22:02

Regizorul Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru regie, pentru lungmetrajul „Bacalaureat”, la gala celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Premiul pentru regie de la Cannes 2016 a fost atribuit, de asemenea, regizorului Olivier Assayas, pentru lungmetrajul „Personal Shopper”.

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, numește filmul lui Mungiu „un studiu de observație de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuțiozitate și subtilitate”. Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului „Bacalaureat. „În film, vedem un război în subsidiar între generația cinică și epuizată a oamenilor de vârstă medie și cea a copiilor, furioși, sălbăticiți. Scenele dintre medicul de provincie și fiica lui sunt extrem de tragice: nu e timp de pierdut, medicul trebuie să o insereze pe fata lui în lumea rușinii – iată prețul supraviețuirii. Filmul regizorului român este măiestrit, complex, e un studiu psihologic ca o pildă morală, despre alegerile meschine pe care oamenii le fac pentru a-și face drum cu coatele în viață. Oameni constrânși de o loialitate pe care le-o datorează altora, care, la rândul lor, i-au ajutat în treburi josnice, se folosesc de corupția generală pentru un alibi personal, ce-i justifică. Ce se va întâmpla cu odraslele acestor oameni, acele conștiințe inocente pentru care toate mișmașurile meschine s-au făcut? Trebuie ei să-și ia examenele într-o lume infestată, lumea compromisului și rușinii absconse?”, scrie Bradshaw.

„«Bacalaureat» este un film care reflectă conștiința umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generația celor născuți în anii ’90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguș și Titienii joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecția de la Cannes.”, adaugă faimosul critic de film de la The Guardian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase