Cristian Sima: Sunt în Islanda. Am pierdut banii, am plecat de frică

Cristian Sima: Sunt în Islanda. Am pierdut banii, am plecat de frică
Publicat: 13/10/2012, 10:48
Actualizat: 28/09/2018, 02:59

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, a susținut vineri seara într-o emisiune TV, unde a intrat în direct, că este în Reykjavik (Islanda) și că a plecat de frică din țară, întrucât i s-ar fi cerut să își cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienților săi.

„La sfârșitul lunii septembrie, în ultima vineri, am plecat în Elveția, pentru că altfel ar fi trebuit să semnez că cedez toate activele. Am multe participațiuni, case, apartamente… Eu o să vă spun toată povestea. De când am început să scriu, nu v-am spus nicio minciună. Totul se referă la bani și la putere”, a declarat Sima la Realitatea TV.

El a mai spus că nu poate spune cine i-a cerut să cedeze tot ce are pentru ca apoi „să o poată lua de la capăt”. Întrebat dacă i s-a cerut într-un „mod gansteros”, sau doar pentru acoperirea pierderilor, Sima a spus că este „ceva la limită”.

Totodată, el a negat că amenințările vin din „plan politic” sau de la concurenții săi.

Întrebat dacă se simte amenințat de unii clienți, el a confirmat. El a mai spus că a avut clienți „foate puternici și foarte bogați” din România, iar faptul că el se află în Islanda îl face să se simtă mai protejat.

Totodată, Sima a arătat că nu are încredere să intre într-un program de protecție a martorilor în România.

„Dacă eram în America aveam încredere. Într-o țară ca Islanda este foarte greu sa faci nenorociri și să nu fii găsit, și riscul e mult mai mare decât în România.Aș fi putut să rămân în Elveția sau să ma întorc în Elveția, măcar acolo nu trebuia să plătesc o altă chirie. Aveam deja una plătită și puteam să stau la mine. Dar acea adresă era cunoscută de toată lumea”, a adăugat el.

Sima a menționat că în Islanda stă într-o casă închiriată pentru două luni.

„Am plecat din cauza unei presiuni mari asupra mea. Pesiunea ajunsese la maximum. Am tranzacționat prost și am pierdut banii. Îmi este frică fizic. Îmi este frică pentru că atunci când pierzi banii clienților, ei se pot răzbuna. Am pierdut banii. Eu am făcut tranzacțiile riscante de capul meu. Am încercat să mă salvez din zi în zi”, a mai spus Sima.

El a mai arătat că a primit „telefoane de amenințare puternice de când a început referendumul” și că „a înțeles de la început că trebuie” să vândă Hotnews, pentru că altfel nu mai putea face afaceri în România.

„Am avut amenințări să vând (…) Hotnews, Sibex, și pierderile făcute de mine sunt legate una de cealaltă”, a mai spus Sima.

Fostul șef al bursei de la Sibiu a mai afirmat că a plecat pentru că nu mai avea timp să se ocupe atât de WBS Holding, „de făcut jocuri de culise la Sibex”, „să negocieze cu SIF-urile” și să recupereze banii pierduți.

„O să mă întorc, nu știu când. Nu știu nici ce fac mâine”, a spus el, cu voce tremurândă.

Referitor la mail-ul transmis unuia dintre directorii Sibex în care anunța că i-au fost furate laptopul și telefoanele, Sima a spus că era necesară o astfel de informare „pentru că nu trebuiau să vadă alții de unde sun și unde sunt”.

„Banii clienților i-am pierdut în ultimele luni, când am fost acuzat cu tot felul de chestii (…) Eu puteam foarte frumos să cedez nervos că am pierdut banii clienților și să-mi iau viața, și spuneau cu toții că a fost un escroc care a fugit cu banii”, a mai afirmat Sima.

El a adăugat că vina îi aparține, că are „răspunderea morală” și că va încerca să despăgubească clienții.

„Faptul că am riscat și din banii unor clienți care au spus să risc foarte puțin este greșeala mea. Voi răspunde pentru ea”, a afirmat el.

Fostul șef al Sibex a afirmat că s-a întânit cu deputalul PSD Viorel Hrebenciuc de două ori și spune că are SMS-uri drept dovezi.

Anterior, într-o scrisoare transmisă vineri de Sima, el spunea că ar fi ajuns la Hrebenciuc apelând inițial la ajutorul fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu. Sima i-ar fi spus lui Hrebenciuc că are „nevoie să înceteze atacurile SIF-urilor la Sibex” și că are probleme cu firma WBS Holding din cauza unor retrageri masive.

„A sunat la Gabriela Anghelache, care era cu Paul Miclăuș în birou la CNVM, și la Dorina Mihăilescu care era la Frankfurt cu Mugur Isărescu, dar se întorcea a doua zi la ședință și le-a cerut oficial să amâne AGA până când se va vedea ce se întâmplă acolo cu concertații, textual «îți cer oficial să amânați AGA pentru că am senzația că acolo se întâmplă golănii». Ședința CNVM de a doua zi a început la AGA la 11 a.m. și s-a terminat la 3 a.m., când am primit faxul că se amână AGA”, se arăta în scrisoare.

Sima anunța în scrisoare că mai are 2.500 de franci și trei cărți de credit blocate, iar avionul care traversează Atlanticul îi creează o ciudată senzație de pace. Ulterior, el a mai transmis o altă scrisoare în care dădea unele informații despre unii clienți de-ai săi, iar în a treia susținea că nu a fugit și nu se ascunde, iar că dacă toți clienții de la WBS Holding și-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de două milioane euro și circa două milioane dolari.

Ulterior publicării scrisorilor de la Sima, comisarul CNVM Dorina Mihăilescu susține că nu a discutat cu Hrebenciuc despre amânarea ședinței AGA la Sibex, în care urma să se voteze revocarea administratorilor, ci a avut cu acesta discuții în alte circumstanțe, pe teme legate de completarea legislației privind inclusiv acțiunile concertate.

Totodată, Hrebenciuc a declarat pentru Gândul că nu înțelege de ce numele său apare în scrisorile trimise de Cristian Sima, susținând că acesta „fabulează”.

Sima nu mai pututse fi contactat de la 1 octombrie, iar în piața de capital au circulat suspiciuni că el ar fi fugit cu banii clienților unei firme de-a lui prin care tranzacționa pe piețele externe, WBS Holding, sau că a pierdut banii acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...