Cristian Tudor Popescu: Nu aș apăra ca libertate de expresie ceea ce au publicat jurnaliștii francezi, dar cei care au înțeles să răspundă cu gloanțe trebuie aduși în fața justiției

Cristian Tudor Popescu: Nu aș apăra ca libertate de expresie ceea ce au publicat jurnaliștii francezi, dar cei care au înțeles să răspundă cu gloanțe trebuie aduși în fața justiției
Publicat: 08/01/2015, 17:12

Editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu a comentat atentatul de miercuri de la Paris, în care zece jurnaliști și doi polițișt au fost uciși de două persoane cu cagule pe față care au intrat în sediul publicației Charlie Hebdo deschizând focul cu arme automate.

Cum comentați ceea ce s-a întâmplat astăzi la Paris?

CTP: E vorba de o crimă oribilă pentru care nu poate exista nicio justificare. E ceea ce spunea memorabil Toma Caragiu, cu niște ani în urmă: o încercare de a omorî râsul. Pentru că acele gloanțe pornite din Kalșnicov au trecut prin hârtia revistei și au ajuns în oameni.

Asistăm la o confruntare între două culturi, între două credințe diferite.

CTP: E o confruntare a două culturi, nu a două credințe. E vorba de cultura libertății de expresie specifică societății occidentale, de valoarea atașată libertății de expresie, de faptul că nu trebuie să existe subiecte interzise de către cineva, autoritate statală sau bisericească, pentru presă. Iar de cealaltă parte este cultura omorului care se manifestă din ce în ce mai des în anii din urmă, în societatea islamică, în părțile ei deviate total în extremism. Putem să ne reamintim de Salman Rushdie, autorul Versetelor satanice, cel care a fost condamnat printr-o fatwa – un decret al unui înalt ierarh religios prin care cel care a îndrăznit să atenteze la prestigiul profetului Mahomed, al valorilor islamice, poate fi ucis de orice credincios islamic. Scriitorul Salman Rushdie a trăit ani de zile sub această teroare, ascuns în Occident, prin diverse locuințe. De asemenea, a fost scandalul monstru pe care l-a stârnit incendierea unui Coran unui pastor cretin din Statele Unite. Sau decapitările demostrative la televizor practicate acum de organizația teroristă Stat islamic.

Îmi amintesc că prin 2005 au apărut primele astfel de caricaturi cu profetul Mahomed, într-un ziar european, în niște posturi satirice. Și s-a pus problema reproducerii lor în presa românească. M-a sunat atunci președintele Traian Băsescu, în calitatea mea de președinte al Clubului Român de Presă, și am căzut de acord că nu este bine, că nu este deloc oportun și nu merită ca presa română să reproducă așa ceva. Și atunci, consiliul de onoare al Clubului Român de Presă a formulat o recomandare către toate publicațiile și televiziunile să se abțină de la reproducere, recomandare care a fost respectată în bună măsură.

Considerați că jurnaliștii francezi au îndrăznit prea mult publicând astfel de caricaturi?

CTP: Jurnaliștii francezi au forțat nota într-un mod cu care eu ca jurnalist nu sunt de acord. Cred cu tărie în libertatea noastră de expresie. Cred că nimeni nu poate și nu trebuie să ne interzică nimic cu excepția legii, bineînțeles, a încălcării Constituției. Nu cred că trebuie să vină cineva să ne impună niște tabu-uri asupra unor subiecte, dar în același timp cred că trebuie să ne impunem noi niște limite. Dacă nu ne impunem noi niște limite, prin autoreglementare, care, din păcate, în România lipsește cu desăvârșire, atunci libertatea noastră devine o libertate a haosului, o liberate a unei particule libere să se miște brownian. Nu cred că dorim așa ceva. Este nevoie de autolimitări, iar în acest caz, jurnaliștii francezi au forțat nota exclusiv pentru a-și vinde revista, pentru a mări tirajul cu orice preț.

Vă întrebam dacă au îndrăznit prea mult având în vedere tonul caricaturilor publicate. Le-ați văzut?

CTP: Nu am văzut toate caricaturile, dar pe una dintre ele, care apare chiar pe copertă, scrie ‘Le Coran c”est de la merde”. După care urmează o poantă cu niște gloanțe care trec printr-un Coran. Astă nu mai e umor, nu mai e satiră. Știm cu toții ce înseamnă ‘merde” în limba franceză. Asta e o jignire premeditată, o provocare în ultimă instanță adresată islamiștilor. Eu nu aș apăra ca liberate de expresie ceea ce au publicat jurnaliștii francezi și conduita editorială a publicației. Dar cu siguranță, cei care au înțeles să răspundă cu gloanțe unui act de presă, fie el tabloid, nefericit, de prost gust, jignitor, trebuie cu siguranță urmăriți și aduși în fața justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”