Csibi Barna, cel care l-a „spânzurat” pe Avram Iancu: „Inima Ținutului Secuiesc bate în maghiară. OCUPANȚI, CĂRAȚI-VĂ!”

Csibi Barna, cel care l-a spânzurat pe Avram Iancu: Inima Ținutului Secuiesc bate în maghiară. OCUPANȚI, CĂRAȚI-VĂ!
Publicat: 05/06/2012, 09:49
Actualizat: 03/12/2014, 20:25

Aproximativ 70 de persoane au comemorat la Miercurea Ciuc Tratatul de la Trianon, în timp ce Csibi Barna, cunoscut fiindcă l-a „spânzurat” simbolic pe Avram Iancu, a avut două pancarte, una inscripționată cu mesajul „Inima Ținutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanți (coloniști), cărați-vă!”.

Comemorarea de la Miercurea Ciuc a început la ora 17.30 în fața Consulatului General al Republicii Ungare din reședința harghiteană, unde s-au întâlnit membrii „Mișcării Tinerilor din 64 de Comitate” (HVIM), purtând în mâini drapelul Ungariei, steaguri negre și drapelul arpadian, simbol al organizației extremiste din Ungaria „Garda Maghiară”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lor li s-au alăturat Cavalerii Ordinului Vitejilor, husarii de la Uniunea „Matyas” din Ciucul de Jos și localnici, printre ei aflându-se și candidați la alegerile locale, pentru o baie de mulțime.

Înainte de a porni cu toții în marș, ocolind orașul până la Liceul „Marton Aron”, participanții au intonat imnul Ungariei, au susținut discursuri în care au vorbit despre semnificația Tratatului de la Trianon pentru maghiari, iar la final au intonat imnul secuilor.

Liderul „Mișcării Tinerilor din 64 de Comitate” (HVIM) – organizația Miercurea Ciuc, Szocs Csongor, a declarat că niciodată nu a existat în lume un popor „mai umilit” decât cel maghiar în ziua de 4 iunie 1920, când a fost semnat Tratatul de la Trianon.

„Tratatul de pace de la Trianon este unul ridicol. Niciodată în lume nu a fost un popor mai umilit decât al nostru, la Trianon. Ziua de astăzi este o zi de doliu, nu o sărbătoare. Nu trebuie să ne plecăm capul, ci să stăm cu fruntea sus și să luptăm zi de zi pentru a ne atinge țelurile, să câștigăm drepturile maghiarilor în teritoriile rupte. Mesajul meu pentru frații noștri care trăiesc în teritoriile separate din țara acum ciuntită, pentru toți maghiarii, este să luptăm continuu pentru a supraviețui”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Szocs Congor.

Împlinirea a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Tranon a fost comemorată și de Csibi Barna, harghiteanul care în luna martie a anului trecut l-a „spânzurat” în mod simbolic pe Avram Iancu.

Timp de o oră, Csibi Barna a stat în centrul orașului, în Piața Majlath Gusztav Karolu, în fața a două pancarte pe care a scris: „Jos Trianonul” și „Inima Ținutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanți (coloniști), cărați-vă!”, cu drapelul Ungariei în mâini.

Între cele două pancarte, el a așezat o cruce cu harta Ungariei Mari și cu Coroana Maghiară.

„Trianonul înseamnă o pacoste. Există o țară a noastră, a strămoșilor mei, care a fost pur și simplu pusă pe cruce și lăsată să moară. Este timpul ca Tratatul de la Trianon să fie revizuit, în fapt el nici nu mai este în vigoare, trebuie să văd cum este cu legislația, că se pare că nici nu mai este în vigoare. Toată lumea crede în acest tratat, care nu mai este în vigoare”, a spus Csibi Barna.

Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franța), după Primul Război Mondial, consfințea unirea Transilvaniei și Banatului cu România. În urma aceluiași act, Slovacia și Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul – Austriei, iar Croația și Slavonia – Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România și cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia și Iugoslavia (la vremea respectivă Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor).

500 de maghiari au ieșit în stradă și la Sfântu Gheorghe

Aproximativ cinci sute de persoane au participat la cele două manifestări organizate la Sfântu Gheorghe de PCM, respectiv UDMR, pentru comemorarea semnării Tratatului de la Trianon, transmite corespondentul MEDIAFAX.

PCM Sfântu Gheorghe a organizat și în acest an, ca și în anii precedenți, comemorarea semnării Tratatului de la Trianon în Parcul Central „Elisabeta” din municipiu.

La manifestare au participat circa două sute de localnici, alături de conducerea PCM, PPMT Covasna și de reprezentanți ai organizațiilor de tineret maghiare.

Participanții au arborat drapelul secuiesc și pe cel ungar, iar unii dintre ei au purtat panglici de doliu.

Comemorarea a început cu bătaia clopotelor bisericilor istorice maghiare, urmată de un recital de poezie și de discursuri ale reprezentanților organizațiilor politice maghiare, precum și ale tinerilor maghiari, terminându-se cu rugăciuni și cu intonarea imnului secuiesc și a celui ungar.

Din Parcul Central oamenii au mers la cea de-a doua manifestare, organizată de UDMR, care a avut loc în fața Teatrului din Sfântu Gheorghe, sub semnul „Zilei Solidarității Naționale”, inițiată de Parlamentul Ungariei.

Aici au fost prezenți, în total, aproximativ cinci sute de oameni, alături de liderii locali și județeni ai tuturor formațiunilor maghiare, respectiv UDMR, PCM și PPMT.

Invitatul principal al manifestării a fost călugărul franciscan Bojte Csaba, din Deva, președinte al Fundației „Sfântul Francisc”, care are grijă de copiii orfani.

Având în vedere că organizatorii au dorit o manifestare depolitizată, niciun politician nu a ținut discursuri la acest eveniment.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția