Ponta așteaptă scuze de la Viktor Orban pentru declarațiile lui Kover în cazul Nyiro Jozsef. „Are obligația să se delimiteze, dacă preferă relații bune între România și Ungaria”

Ponta așteaptă scuze de la Viktor Orban pentru declarațiile lui Kover în cazul Nyiro Jozsef. Are obligația să se delimiteze, dacă preferă relații bune între România și Ungaria
Publicat: 03/06/2012, 10:18
Actualizat: 30/07/2012, 12:58

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Craiova, că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligația să se delimiteze de colegii săi și să-și ceară scuze în numele Ungariei pentru declarațiile președintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

„Premierul Ungariei, Viktor Orban, are obligația să se delimiteze clar de colegii săi, dacă preferă relații bune între România și Ungaria, dacă dorește ca cele două țări să se comporte ca două țări ale Uniunii Europene. Cred că trebuie să își ceară scuze în numele Ungariei”, a afirmat, sâmbătă, la Craiova, premierul Viktor Ponta, referindu-se la declarațiile președintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, făcute în timpul unei vizite în România, în cazul scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, a cărui reînhumare a fost anulată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prezent la Craiova, Victor Ponta a declarat, în calitate de premier și exprimând poziția Guvernului României, că nu este de acord cu niciun fel de comemorare a unor persoane care au avut sau chiar au atitudini antiromânești.

„În România , nu acceptăm comemorări și sărbători în cinstea unor persoane care sunt sau au fost cunoscute ca având atitudini și acțiuni antiromânești, antisemite și pro-fasciste, pentru că era vorba de ceea ce s-a întâmplat sau încercat să se întâmple week-end-ul trecut, la Odorheiu Secuiesc”, a declarat Victor Ponta.

Premierul român a explicat că scuzele Ungariei sunt așteptate și normale, în această situație, exemplificând cu propria persoană.

„Nu am auzit o poziție publică a Guvernului maghiar și cred că ar fi normal. Dacă vreodată președintele Parlamentului românesc, chiar dacă…mă gândesc la Roberta Anastase, ar jigni o țară vecină și prietenă și colegă în Uniunea Europeană, eu mi-aș cere scuze”, a declarat Victor Ponta.

Premierul român a comentat, referitor la decizia premierului ungar de a-și vizita un prieten în timpul deplasării în România, că se bucură că nu se poate număra printre prietenii lui Viktor Orban și că nici nu caută neapărat prietenia lui Viktor Orban. În acest context, Ponta a făcut însă o delimitare însă între omul Viktor Orban și premierul Ungariei.

Ponta a mai declarat că a participat, alături de premierul Poloniei, la conferința de presă de vineri, în calitate de co-organizatori ai întâlnirii și prim-miniștri ai celor mai mari țări, din punct de vedere al populației și al întinderii din această zonă a Europei. În plus, Ponta a mai spus că interesele celor două state sunt comune, fără urme de conflicte, dar și că are numai lucruri bune de învățat de la premierul polonez.

Victor Ponta s-a aflat, sâmbătă după-amaiză, la Craiova, alături de Crin Antonescu și Daniel Constantin, petnru a o susține în campania electorală pentru Primăria municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, candidatul USL.

Tot sâmbătă, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, și ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autoritățile de la Budapesta ar trebui să își ceară scuze pentru declarațiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo și că aștepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la București, de premierul Ungariei, Viktor Orban.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, referitor la disputele în cazul reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef pe teritoriul României, că a fost „un scandal ieftin și hiperpolitizat” și că președintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” și că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenușa” acestuia.

Premierul Victor Ponta declara, vineri, că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la București a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declarația comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului