CSM cere CSAT desecretizare hotărârii din 2005 pe care se bazează protocolul protocolul Parchet-SRI. Ce solicită Consiliul și Curții Supreme

CSM cere CSAT desecretizare hotărârii din 2005 pe care se bazează protocolul protocolul Parchet-SRI. Ce solicită Consiliul și Curții Supreme
Publicat: 04/04/2018, 18:42

Reamintim că ziarul Gândul a cerut CSAT punerea la dispoziție a Hotărârii CSAT17/2005privind combaterea coruptiei, fraudei și spălarii banilor, despre care fostul președinte a precizat, vineri, într-o intervenție la B1 că „din câte știu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”. CSAT a răspuns că„solicitarea nu poate fi soluționată în mod favorabil”.

Totodată, plenul CSM a decis în ședința de miercuri transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel pentru a comunica dacă au existat sau există protocoale clasificate încheiate între instanțe și parchete.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să comunice:

-dacă au fost constituite echipe operative mixte, numărul acestora, data constituirii precum și aria de acțiune a acestora sub aspectul activităților procedurale întocmite

-dacă a existat un flux de informații și s-au realizat comunicările prevăzute la art. 6 din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, aria acestor comunicări, numărul și data acestora

-dacă au existat comunicări în temeiul art. 7 alin. (1) din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, cu excepția infracțiunilor prevăzute în Legea nr. 51/1991.

-dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații și comunicarea acestora

-instituțiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

-instituția la inițiativa căreia s-a realizat încheierea Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

-dacă există acte adiționale sau acte subsecvente la Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații”, se arată în decizia Plenului.

În următoarea ședință, CSM va decide dacă sesizează Inspecția Judiciară în vederea efectuării unui control tematic la parchete, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, însă votul pe acest subiect va fi realuat în următoarea ședință a CSM.

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI și Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informații a acordat asistență procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părțile, respectiv SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cooperează, potrivit competentelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistență în domeniul protecției informațiilor clasificate detinute și utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date și informații cu acest caracter, colectarea, transportul și distribuirea în tară a corespondenței oficiale”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”