CSM închide accesul presei la dosarele de corupție. Consiliul a propus un ghid care promovează netransparența în comunicarea publică

CSM închide accesul presei la dosarele de corupție. Consiliul a propus un ghid care promovează netransparența în comunicarea publică
CSM vrea să limiteze accesul presei la informațiile de interes public
Publicat: 06/05/2014, 17:47
Actualizat: 19/05/2015, 03:46

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat luni, 5 mai, o nouă formă a ghidului de comunicare dintre sistemul judiciar și presă, care a fost modificat pentru a fi corelat cu Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală. Conducerea Consiliului a avut cel puțin patru întâlniri cu presa și ONG-urile, la fiecare dintre ele presa și societatea civilă solicitând CSM să modifice ghidul în așa fel încât presa să aibă acces la dosarele penale. Cu toate acestea, comisia care a elaborat ghidul a propus plenului CSM o variantă care limitează accesul presei la informații din dosare precum cele de corupție.

În ședința de marți, plenul CSM a luat în dezbatere ghidul și a votat. Nu a fost publicat încă rezultatul votului din plen. Însă este clar faptul că aproape nici una din propunerile presei nu a fost inclusă în modificarea ghidului. Modificarea ghidului a fost votată de 15 membri ai CSM, trei reprezentanți ai consilului fiind împotrivă.

Mircea Aron, membru CSM și judecător al Consiliului, a declarat că, dacă se va permite presei să aibă acces la copii după rechizitorii, atunci „se dorește senzaționalul”.

Unul dintre articolele esențiale din ghidul de comunicare dintre magistrați și presă este articolul 27 indice 1. Acest articol trebuia să reglementeze modul în care jurnaliștii pot primi documente precum referatele cu propunerile de arestare preventivă sau rechizitoriile din dosarele penale. Forma propusă de CSM este următoarea:

Articolul 27 – (1) La cerere, reprezentanților mass-media le pot fi eliberate extrase ale rechizitoriului, ale acordurilor de recunoaștere a vinovăției sau ale actelor prin care au fost luate următoarele măsuri procesuale: începerea urmăririi penale, continuarea urmăririi penale față de suspect, punerea în mișcare a acțiunii penale, luarea măsurilor preventive care intră în competența procurorului, luarea măsurii reținerii și sesizarea instanței competente în vederea luării măsurii arestului la domiciliu sau a arestării preventive; extrasul va cuprinde situația de fapt, după asigurarea protecției datelor cu caracter personal, eliminarea pasajelor din care rezultă informații prin a căror divulgare se încalcă dreptul la respectarea vieții private, precum și a celor referitoare la probe și analiza acestora. Cererea se aprobă de către purtătorul de cuvânt al parchetului, cu consultarea procurorului de caz, sau în lipsa acestuia, a conducătorului parchetului.

În forma votată de plenul CSM, articolul limitează accesul la informațiile din dosarele penale. Mai precis, articolul conține următoarea sintagmă: „eliminarea pasajelor ….referitoare la probe și analiza acestora”. Concret, formulare înseamnă că documente precum referatele sau rechizitoriile sunt golite de conținut, pentru a nu mai fi prezentate de presă. În mare parte, aceste documente fac referire la probe și reprezintă o analiză a probelor pe care le deține parchetul, astfel că birourile de presă ale parchetelor sau instanțelor vor fi nevoite să ofere documente din care vor elimina majoritatea informațiilor.

În plus, CSM a propus ca presei să îi fie furnizate extrase din rechizitorii sau referatele de urmărire penale. Din nou, reprezentanții presei care au participat la consultările de la CSM au solicitat ca magistrații să transmită copiile documentelor menționate.

În majoritatea articolelor modificate, comisia CSM a menționat că presei trebuie să îi fie eliberate doar extrase din rechizitorii.

Gândul a transmis CSM cinci propuneri privind modul în care instanțele vor colabora cu jurnaliștii. Gândul a solicitat transparență maximă în special în cauzele de corupție: acces nelimitat la rechizitorii și dosarele penale, desecretizarea procedurilor din camera preliminară, publicarea motivărilor instanțelor, utilizarea nerestricționată a Internetului în sălile de judecată. Niciuna din propunerile noastre nu a fost luată în calcul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...