CSM se apără: Propunerile de modificare a Legii magistraților au fost trimise spre consultare din 2012

CSM se apără: Propunerile de modificare a Legii magistraților au fost trimise spre consultare din 2012
Publicat: 28/07/2015, 17:38

Comisia nr. 1 din cadrul Consiliului Superior a Magistraturii (CSM) a analizat, în ședința de marți, memoriul semnat de peste 600 de magistrați împotriva propunerilor comisiei, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și un punct de vedere al Uniunii Naționale a Judecătorilor.

Conform unui comunicat de presă trimis MEDIAFAX de CSM, membrii Comisiei nr 1. au apreciat că lucrările privind propunerile de modificare și completare a legilor justiției se află pe rolul acesteia din anul 2011 și au fost supuse analizei în cadrul mai multor ședințe.

„În anul 2012 propunerile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instanțelor și parchetelor, inclusiv sub aspectul modificărilor propuse referitor la sistemul de promovare în funcții de execuție. În luna martie 2015 propunerile de modificare și completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultării din nou, iar opiniile tuturor instanțelor și parchetelor au fost centralizate și analizate în ședința Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015”, se arată în comunicatul de presă al CSM.

Reprezentanții CSM susțin și că judecătorii și procurorii au fost consultați, de acum trei ani, și cu privire la procedura de numire a foștilor magistrați cu o vechime de 10 ani în funcții vacante în cadrul sistemului judiciar.

„Facem precizarea că pe rolul Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților se află proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 (PL-x nr. 242/208). În acest context, la data de 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat că este utilă susținerea unui amendament la acest proiect, în sensul posibilității numirii în funcții vacante la instanțe și parchete a foștilor magistrați care au ocupat timp de 10 ani această funcție și care și-au încetat activitatea din motive neimputabile”, se mai arată în comunicatul de presă.

În ceea ce privește introducerea posibilității de numire în funcția de judecător și procuror a magistraților asistenți și a avocaților, CSM menționează că, pe 3 martie, Plenul a analizat propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, înregistrată pe rolul Senatului (L149/2015) și a reținut, printre altele, necesitatea completării acesteia cu o nouă dispoziție care să confere judecătorilor și procurorilor cu o vechime de cel puțin 18 ani în aceste funcții, eliberați din funcție din motive neimputabile, dreptul de deveni avocați, fără examen.

„Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulată propunerea corelativă, referitoare la posibilitatea numirii în funcția de judecător sau procuror a avocaților cu o vechime de cel puțin 18 ani. Sub acest aspect, subliniem că procedura de numire va fi aprobată prin hotărâre a Plenului CSM și va avea în vedere, prin susținerea unui interviu și verificarea îndeplinirii condițiilor de numire în aceste funcții, asigurarea garanțiilor referitoare la dobândirea unor cunoștințe juridice temeinice și a unei experiențe profesionale solide, numirea urmând a se face numai la judecătorii și parchetele de pe lângă acestea”, mai precizează reprezentanții CSM.

În ședința de marți a Comsiei nr 1. s-a mai decis și consultarea instanțelor și parchetelor și cu privire la propunerile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din ședința din data de 21 iulie 2015 și care nu au fost anterior transmise spre consultare.

Repezentanții CSM au menționat că propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate și dezbătute de Plenul CSM, singurul abilitat să facă propuneri de modificare legislativă și să le transmită Ministerului Justiției.

Peste 600 de procurori și judecători au trimis, pe 27 iulie, către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Național de Magistratură (INM) și Ministerul Justiției un memoriu de protest împotriva propunerilor Comisiei nr. 1 din cadrul CSM, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Magistrații semnatari protestează față de reintroducerea numirii directe în funcția de judecător ori procuror a magistraților asistenți și a avocaților cu vechime de cel puțin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii și la parchetele de pe lângă acestea, reintroducerea prevederii privind numirea foștilor magistrați cu vechime de minim 10 ani în funcții vacante la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat și schimbarea modalității de susținere a examenului de promovare în funcții de execuție, prin instituirea ca probă a unei așa numite evaluări a activității profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiții de participare în notă de promovare).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto