CTP anunță: Dacă se respectă toate aceste condiții de izolare ca la carte, criza de coronavirus ar putea fi rezolvată într-o lună. În stare de urgență nu se mai procedează 100% democratic

CTP anunță: Dacă se respectă toate aceste condiții de izolare ca la carte, criza de coronavirus ar putea fi rezolvată într-o lună. În stare de urgență nu se mai procedează 100% democratic
CTP, despre Alexandru Cumpănașu: „Omul acesta nu este nebun. Știe clar ce face...”
Publicat: 21/03/2020, 12:17
Actualizat: 21/03/2020, 12:23

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu susține că măsurile luate de autoritățile române în privința crizei provocate de coronavirus sunt unele bune, însă trebuie susține de respectarea lor de către cetățeni, dând astfel dovadă de responsabilitate. 

De asemenea, acesta a pus accentul și pe importanța presei în această perioadă, care ar trebuie să lase senzaționalul deoparte, potrivit Digi24.

„Faci apel la responsabilitate, la conștiință, la capacitatea fiecăruia de a se gândi la ceilalți, adică de a-și suspenda voluntar egoismul”

„Am văzut nenumărate apeluri, ale președintelui, ale guvernului, ale autorităților, ale persoanelor publice cu notorietate, la respectarea regulilor de protecție, la circulația în spațiul public și la respectarea regulilor de izolare. Însă, motivul înțeles și subînțeles al acestor apeluri este cel uman. Adică faci apel la responsabilitate, la conștiință, la capacitatea fiecăruia de a se gândi la ceilalți, adică de a-și suspenda voluntar egoismul. Sunt unii care au aceste calități și care dau curs în mod lucid acestor apeluri, dar sunt și destui care nu o fac. De ce? Am să vă spun un lucru dur, dar din păcate foarte real: îmbolnăvirea și moartea oamenilor peste 65 de ani reprezintă o tragedie din pricina coronavirusului, reprezintă o tragedie din punct de vedere uman. Din punct de vedere economic, nu. Din punct de vedere economic, marea problemă este blocarea oamenilor activi, al celor care au aflat din tot ce s-a publicat în lume, anume că nu vor face forme grave ale bolii, că eventual va fi ca o răceală sau cel mult ca o gripă. Acești oameni sunt tentați să nu țină seama de cei în vârstă. Există destui oameni, să le spun generic tineri, care spun: ce-mi pasă mie, eu nu pot să mă îmbolnăvesc, eu am treabă, trebuie să fac rost de bani.

Pentru că președintele Iohannis spune acum: dragilor, nu veniți în România de Paște, pentru că anul acesta nu se poate. Din nou, un apel umanitar, numai că foarte mulți dintre cei care s-au întors și vor să se întoarcă din străinătate nu o fac acum din considerente de Paște, o fac pentru că nu mai au slujbă, nu mai au casă, nu mai au un rost acolo unde până ieri le aveau, în Italia, în Spania și în alte țări. Ei sunt siliți să vină acasă, nu știu la ce i-ar ajuta apelul președintelui Iohannis. Ei trebuie salvați de către România, nu le putem spune să rămână acolo.

Atunci, aș vedea ca aceste apeluri la uman, la responsabilitate să fie dublate și de un apel la interesul fiecărui român activ. Cu fiecare nerespectare a regulilor de protecție și de izolare pe care le impun autoritățile, vom mai avea o zi în plus de frână economică în România, adică lipsa slujbelor, șomaj, în continuare unități închise. Asta ar putea să-i afecteze mai mult decât faptul că vor muri niște oameni bătrâni în această țară. Dacă se respectă toate aceste condiții de izolare ca la carte, criza de coronavirus ar putea fi rezolvată într-o lună, o lună și jumătate.

De asemenea, acesta a discutat și despre modul în care cetățenii trebuie să respecte măsurile de carantină, dar și despre ce riscă dacă nu fac asta.

„Și colo, și colo. Ei, cetățenii, trebuie să înțeleagă că, pe lângă pericolul să piardă niște apropiați, mai există pericolul, pe termen lung, poate mai mare, că acea lună și jumătate să se prelungească la 4, la 6 luni. Această prelungire ar fi groznică pentru noi toți”, a explicat acesta.

Măsurile luate de autoritățile române, eficiente sau nu?

„Am văzut că bate vântul prin farmacii în materie de măști, dezinfectanți. Autoritățile, când cer să se respecte aceste reguli, trebuie să și asigure că există acele mijloace. Oamenii să aibă la dispoziție lucrurile astea, când bagă oamenii în carantină să găsească niște condiții decente.

„Nu văd haos la nivelul autorițărilor, așa cum s-a întâmplat în Italia”

În general, pot să spun că autoritățile, în momentul de față, mie îmi dau o impresie importantă, anume că știu ce au de făcut. Am văzut cum se comportă domeniul sănătății, acolo există un plan de apărare prezentat de specialiștii din domeniu, am văzut o gândire sistematică a unei apărări în linii succesive la nivelul sistemului medical din țară. E logică, e organizare. Și MAI a luat până acum măsuri coordonate, nu văd haos la nivelul autorițărilor, așa cum s-a întâmplat în Italia.

Autoritățile pot să ia măsuri excelente, dacă noi cetățenii nu înțelegem ce avem de făcut exact în această situație. Aici iarăși mai e ceva de făcut de către autorități. Sunt mulți cetățeni derutați, care nu știu ce să facă în diversele situații în care sunt puși acum. Ar trebui să fie identificate aceste neliniști, nevoi, pentru ca ele să nu se transforme în panică și autoritățile să le rezolve”, a declarat Cristian Tudor Popescu potrivit sursei citate.

Jurnalistul a discutat și despre documentul divulgat în spațiul public referitor la anumit măsuri de prevenție, care prevede limitarea deplasărilor.

„Oamenii n-au stat să se gândească că e un draft, s-au speriat”

„Și noi, presa, avem o datorie aici, vorbesc de presa serioasă, nu de diverse foi de pripas, avem o datorie: de dragul senzaționalului, și al audienței și sub pretextul că oamenii trebuie să știe despre orice ar fi vorba. Nu! De pildă, acel draft de discuție între cei din grupul tehnic de acțiune, care nu a fost aprobat, era pur și simplu o discuție preliminară, a fost publicată de unele organisme de presă în ideea că: Iată ce am aflat noi și românii trebuie să știe ce li se pregătește! Foarte rău s-a făcut în felul acesta. Dacă un român lucrează la un proiect, la un document important, normal că are faze intermediare, până ajunge la forma finală. E deontologic?

(n.r. Documentul) a provocat panică! Eu am primit nu știu câte telefoane: E adevărat că de azi nu mai putem să ieșim din case? Oamenii n-au stat să se gândească că e un draft, s-au speriat, să ne ducem să mai rezolvăm ce se poate, să mai golim niște rafturi. Așa se întâmplă când faci astfel de gesturi iresponsabile.

„În stare de urgență nu se mai procedează 100% democratic”

Nu e adevărat (n. r. că lumea va fi pregătită atunci când se va lua decizia), aici e vorba de altceva, e vorba de a lua populația parte la decizie. Adică oamenii să știe ce gândesc autoritățile în procesul de elaborare a hotărilor și eventual să protesteze, să nu fie de acord cu ținerea lor în casă. Aici iar o să spun un lucru dur. În stare de urgență nu se mai procedează 100% democratic. Atunci când medicii operează nu mai votează în legătură cu următoarea mișcare de bisturiu. Cine e prima mâna la bisturiu operează așa cum îl taie capul, pregătirea și valoarea lui ca medic, pentru că acolo e o stare de urgență. Nu ne mai regăsim în situația de agora, am pus acest document pe masă și ne dăm cu presupusul. Suntem într-o stare de urgență. Executivii pe care i-am ales, dacă sunt în stare acționeze eficient, bine. Dacă nu, vai de noi”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu