Cu cât a vândut TVR meciuri de la Euro 2012 către Dolce Sport. Cui i se pare că tranzacție este una „penală”

Cu cât a vândut TVR meciuri de la Euro 2012 către Dolce Sport. Cui i se pare că tranzacție este una penală
Publicat: 13/06/2012, 17:39
Actualizat: 13/06/2012, 20:11

TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la Euro 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro, potrivit ProSport, care îl citează pe Cristian Nițulescu, membru în Consiliul de Administrație demis al Televiziunii Române.

Potrivit ProSport, contractul prin care TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor către Dolce Sport a încins milioane de oameni care nu mai au acces la o treime din partide, între care unele de top, ca Italia – Spania și Franța – Anglia. 12 meciuri din faza grupelor sunt transmise în exclusivitate de Dolce, în timp ce sferturile, semifinalele și finala sunt difuzate simultan de TVR și Dolce, mai scrie publicația.

„TVR a plătit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, în primele zile nu transmite meciul cel mai important”, a spus Cristian Nițulescu

Potrivit acestuia, în urma încheierii contractului cu Dolce Sport, cele 12 meciuri care nu vor fi transmise în direct de TVR ar fi trebuit să valoreze, la media plătită, 3,6 milioane de euro. „Cu toate acestea, TVR încasează doar 3 milioane de euro. Mai mult, în acești bani intră și 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vară, și meciuri de la Campionatul Mondial din 2014”, a spus Nițulescu.

Pe de altă parte, conform contractului, TVR trebuie să primească în trei ani 51 de meciuri din Liga I. „Până acum, a difuzat unul singur, dar mai sunt doi ani pentru 50 de meciuri”, spune Nițulescu.

El mai spune că acest contract de sublicențiere a fost semnat fără ca membrii Consiliului de Administrație al TVR să-l fi văzut. „Doar președintele (fostul președinte al TVR, Alexandru Lăzescu, n.r.) l-a aprobat. Am cerut o anchetă, am trimis către președinte și premier. Din punctul meu de vedere, o treabă penală. Mi se pare jaf”, susține Cristian Nițulescu.

Potrivit ProSport, și cea de-a doua parte în contractul de sublicențiere, Dolce Sport, a răspuns la rându-i controversei: „Acordul dintre Dolce Sport și TVR nu este nici primul, nici ultimul, am mai anunțat până acum astfel de colaborări cu Pro TV și Digi Sport. (…) Prețul plătit pentru preluarea meciurilor din cadrul Campionatului European de fotbal a fost unul corect, având o valoare semnificativă, în concordanță cu condițiile și practica de pe piață și ținând cont de reglementările în vigoare UEFA, EBU și ale altor foruri”.

Pe de altă parte, Alexandru Lăzescu – care a fost demis marți de Parlament – a declarat la audierile din Comisiile de Cultură că nu a făcut „cu bucurie” sublicențierea drepturilor de retransmisie a meciurilor pentru Euro 2012 către Dolce Sport, televiziunea deținută de Romtelecom. „Am avut discuții cu principalii posibili interesați, până la urmă, oferta a fost aleasă pe considerente strict de interes pentru televiziunea publică”, a spus el.

„Din cele 12 meciuri sublicențiate, patru se desfășurau oricum în același timp. Am făcut-o ca să mai micșorăm povara TVR. Până acum au intrat în TVR 1,5 milioane de euro. Am făcut economii de peste jumătate de milion de euro la cheltuielile legate de transmisie”, a spus Lăzescu, subliniind că sublicențierea nu s-au făcut prin nicio firmă „tampon”, ci direct cu Romtelecom. „Totul s-a făcut extrem de transparent. Am încercat să obținem un acord cât mai bun, am făcut cu bună credință din dorința de a aduce beneficii televiziunii”, a spus Lăzescu.

Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

Marți, Consiliul de Administrație al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, președintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcția de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Rămâi fără certificat de înmatriculare. Toți șoferii sunt verificați. Nu scapă nimeni
Băsescu, previziuni pentru Capitală: Firea nu are nicio șansă
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×