Cu cât crește prețul mediu al energiei furnizate populației de la 1 ianuarie 2015

Redactor:
Carol Dan
Cu cât crește prețul mediu al energiei furnizate populației de la 1 ianuarie 2015
Cu cât crește prețul mediu al energiei furnizate populației de la 1 ianuarie 2015

„Impactul tarifelor aprobate (…), începând cu 1 ianuarie 2015, va duce la o creștere de 0,26%, sub cea estimată inițial, a prețului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate față de cele realizate în semestrul al doilea din 2014”, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Explicația ANRE pentru această majorare este creșterea valorii componentelor de preț ale tarifelor reglementate și reducerea valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică.

România s-a angajat față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațională să elimine prețurile reglementate în sectorul gazelor și energie electrică.

Pentru companii, liberalizarea pieței de electricitate s-a încheiat la începutul acestui an. Pentru populație, procesul va dura până la 31 decembrie 2017.

De asemenea, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat noi valori ale componentei de piață concurențială (CPC) pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015, care va crește în medie pe țară cu 0,46%.

Valoarea CPC variază între 0,2 lei și 0,4 lei/kWh, în funcție de furnizorul de electricitate. Consumul mediu de electricitate al unei familii este de circa 200 kWh pe lună.

CPC a fost introdus în facturile consumatorilor la jumătatea anului 2013 și se aplică pentru pentru cantitatea de electricitate cumpărată de pe piața liberă.

 

Inchide