Cu cine a împărțit MITA judecătoarea Geanina Terceanu

Cu cine a împărțit MITA judecătoarea Geanina Terceanu
Publicat: 24/11/2015, 22:43
Actualizat: 24/11/2015, 23:29

Unul dintre martorii acuzării a arătat, în fața anchetatorilor DNA, că, în cadrul discuțiilor avute cu judecătoarea Geanina Terceanu, aceasta i-a mărturisit că a cerut cu peste 100.000 de euro mai mult de la frații Becali pentru că jumătate din sumele totale încasate de la aceștia ar fi trebuit să ajungă la magistratul Antonela Costache, se arată în motivarea Curții de Apel București la decizia de arestare a Geaninei Terceanu și a fraților Ioan și Victor Becali.

Martorul mai spune că judecătoarea Terceanu și-a explicat gestul prin faptul că Antonela Costache i-ar fi dat ei dosarul Transferurilor de jucători.

„În cadrul discuției purtate cu aceasta (Geanina Terceanu, n.r.), m-a întrebat dacă pot să iau legătura cu familia Becali și i-am spus că pot să fac acest lucru, urmând ca eventuale pretenții din partea acesteia să mi le spună ulterior. Fac precizarea că la această primă întâlnire cu judecătoarea, am întrebat-o dacă este sigură că poate să dea o soluție de achitare în acest dosar, iar aceasta mi-a dat de înțeles că nu mai este așa de sigură că poate da o soluție de achitare în dosar”, le-a spus procurorilor martorul citat.

El mai spune că, la o perioadă de timp de la această primă întâlnire, întrucât se apropiau ultimele termene de judecată în dosarul Transferurilor, a mers din nou la judecătoare acasă, împrejurare în care aceasta i-ar fi spus să ia legătura cu familia Becali și să le transmită că este destul de greu să dea o soluție de achitare și că mai dorește pentru acest lucru încă 105.000 euro.

„Am întrebat-o de ce dorește fix această sumă, iar aceasta mi-a spus că trebuie să dea măcar 5.000 euro din aceștia judecătoarei Costache Antonela, președinta Secției a II-a Penale la acel moment. Ulterior, din discuțiile avute cu judecătoarea Terceanu Geanina, a înțeles de la aceasta că se înțelesese cu judecătoarea Costache Antonela să îi dea, de fapt, jumătate din sumele pe care urma să le primească de la persoanele implicate în dosar”, a mai spus martorul.

El mai spune că, tot din discuțiile purtate cu Terceanu, știe că, după ce aceasta a primit cei 105.000 de euro, i-a dat Antonelei Costache 5.000 de euro.

Judecătoarea Geanina Terceanu și frații Ioan și Victor Becali au fost arestați, vineri, de magistrații Curții de Apel București, la solicitarea procurorilor DNA care o acuză pe judecătoare că a luat mită pentru a-i achita pe cei doi și pe alți șase oameni de fotbal, în dosarul Transferurilor.

Fosta judecătoare Antonela Costache a fost trimisă în judecată, alături de colega ei de la Tribunalul București Viorica Dinu, pe 5 iulie 2013, de procurorii DNA, pentru luare de mită în vederea pronunțării unor soluții favorabile.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuțu în perioada 8 martie 2011 – 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul București, soția acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, și soțul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceștia sunt judecați Sorin Vasilescu și Iulia Neamțu, grefieri la Tribunalul București, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuță, Nicolae Petrișor, fost Duduianu, zis „Cristofor”, Ștefan Mincă, zis „Rosovelt”, Laurențiu George Dinu, zis „Gore”, Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoș Pandele și Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli și Dragoș Dumitrescu.

Judecătoarea Geanina Terceanu și frații Ioan și Victor Becali au fost arestați, vineri, de magistrații Curții de Apel București, la solicitarea procurorilor DNA care o acuză pe judecătoare că a luat mită pentru a-i achita pe cei doi și pe alți șase oameni de fotbal, în dosarul Transferurilor.

Decizia poate fi contestată la Înalta Curte.

În același dosar, procurorii au dispus urmărirea penală în continuare, pentru dare de mită, a lui Cristian Borcea, președinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo” la data faptei.

Dosarul de la DNA a fost constituit în urma unui denunț, au declarat pentru MEDIAFAX sursele judiciare, care au precizat că Terceanu ar fi primit banii prin intermediari, care nu erau avocați.

Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul București, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbaliști, cauză în care Ioan Becali,

Victor Becali și Cristian Borcea, alături de alți cinci oameni de fotbal, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpații trimiși în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Judecătorul a dispus achitare pentru toate infracțiunile reținute în sarcina celor opt oameni de fotbal, în temeiul dispozițiilor articolului 10 litera a din Codul de procedură penală din anul 1968, respectiv pentru că „fapta nu există”.

În urma investigațiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a pronunța această soluție de achitare, Geanina Terceanu a primit de la inculpații Ioan și Victor Becali și de la suspectul Cristian Borcea, în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 și până în mai 2012.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de Geanina Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse între trei și opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați, de Tribunalul București.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel București, toți inculpații au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea și Ioan Becali – câte șase ani și patru luni, Victor Becali – patru ani și opt luni, Gheorghe Copos – trei ani și opt luni, Mihai Stoica – trei ani și șase luni, Gheorghe Nețoiu și Jean Pădureanu – câte trei ani și patru luni, și Gheorghe Popescu – trei ani, o lună și zece zile.

Judecătoarea Geanina Terceanu motiva decizia de achitare din 3 aprilie 2012 prin faptul că DNA nu a probat că banii din conturile inculpaților din dosarul transferurilor fotbaliștilor proveneau din sumele „diferență de transfer”, arătând că nu s-a dovedit caracterul ilegal al veniturilor celor opt oameni de fotbal.

Referitor la modul de rulare a banilor, respectiv prin firme off-shore, prezentat de procurorii anticorupție în rechizitoriu, judecătorul Geanina Terceanu arăta că derularea unor tranzacții comerciale prin firme off-shore nu reprezintă o ilegalitate, explicând în detaliu motivele pentru care unele companii apelează la astfel de practici.

Procesul de la Tribunalul București a avut 39 de termene și s-a încheiat după trei ani și două luni.

În rechizitoriul DNA au fost prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația