Cu toate că traversează o criză COVID, Coreea de Nord a refuzat ajutoarele umanitare din SUA: „Să-și retragă oferta nesăbuită”

Cu toate că traversează o criză COVID, Coreea de Nord a refuzat ajutoarele umanitare din SUA: „Să-și retragă oferta nesăbuită”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un / Sursă Foto: Profimedia
Publicat: 30/06/2022, 20:49

Cu toate că este una dintre țările cele mai afectate de COVID-19,  Coreea de Nord a refuzat ajutorul umanitar oferit de Statele Unite și l-a calificat drept „nesăbuit” și încărcat de „scopuri politice”.

Potrivit Reuters, Ministerul de externe nord-coreean a transmis, printr-un articol publicat joi, că ajutorul oferit de americani este „parte a unui complot” menit să slăbească „criticile internaționale” față de „politica ostilă a SUA” față de Coreea de Nord.

Oficialitățile nord-coreene au criticat ajutorul oferit de SUA ca fiind „nesincer”, în contextul recentelor exerciții militare și a deciziei de a impune noi sancțiuni.

Ajutoarele SUA, catalogate drept „ofertă nesăbuită”

Reprezentanții ministerului mai spun că SUA, „care a eșuat în gestionarea propriei crize Covid” ar trebui să-și retragă „oferta nesăbuită” de ajutor și să „aibă grijă de propria situație internă”.

Statele Unite și Coreea de Sud s-au oferit să furnizeze sprijin și ajutor umanitar regimului de la Phenian, inclusiv prin livrarea de vaccinuri și echipament medical, însă Coreea de Nord nu a răspuns în niciun fel până la venirea acestui mesaj.

Țara dictatorială se confruntă cu un val pandemic dezastruos, în condițiile în care capacitatea de testare este limitată, sistemul de sănătate este precar și populația nu este vaccinată.

În urmă cu aproximativ un an, Kim Jong-un a refuzat o livrare de vaccinuri gratuite din partea programului Covax, motivând că țara sa „nu are nevoie de ele” și spunând că „lupta cu pandemia o duce în felul nostru”.

Și Coreea de Sud s-a oferit să ajute cu medicamente, vaccinuri, măști, teste, dar și cu cooperare tehnică, însă Nordul nici măcar nu a răspuns mesajului trimis de la Seul.