Cum a ajuns criza refugiaților la Ardud. Primar: „Când am aflat de centrul de imigranți am rămas stupefiați. Sunt și ei oameni, dar avem și noi bătrânii și orfanii noștri”

Publicat: 04/02/2016, 08:44
Actualizat: 11/10/2016, 14:38

Inițiativa de construire a centrului de refugiați aparține Asociației Frères România, o fundație nonprofit care a depus un proiect scris pentru refolosirea clădirilor pe care le deține și a și obținut, în doar două luni, finanțarea prin fonduri europene pentru implementarea ideii. Asociația a dat mai multe anunțuri conform cărora era nevoie de paznici care să supravegheze câteva imobile pe care le avea în proprietate, însă, odată ajunși acolo, candidații au aflat că pe terenul Fundației se construiește un centru pentru ajutorarea imigranților.

„În urma informației pe care am primit-o și eu de la cetățenii din Mădăraș care, după un interviu realizat de către Asociație pentru angajare de personal la imobilele respective, au aflat despre ce ar fi vorba, am aflat și noi. Și atunci populația a auzit de la persoanele respective, s-a impacientat, bineînțeles, s-a revoltat, au venit la primărie, ne-au adus la cunoștință, ne-au întrebat dacă noi știm ceva”, a declarat pentru gândul primarul din Ardud, Ovidiu Duma.

La rândul lor, cei de la primăria orașului s-au declarat intrigați de aceste zvonuri, mai ales că autoritățile locale nu știau nimic despre inițiativa celor din Asociație. După ce au fost sesizați de cetățeni, cei de la primărie au cerut detalii departamentului de poliție locală, iar edilul orașului a discutat personal cu prefectul de Satu Mare. Nimeni nu părea, însă, să știe nimic în plus.

„Autoritățile n-au fost informate absolut deloc, absolut deloc. Nici noi, ca autoritate locale, nici autoritățile județene. ONG-ul respectiv, Asociația Frères România, din discuțiile cu călugărul iezuit, preot romano-catolic Iulian Budău, care este și președintele Asociației, am aflat că el a întocmit un proiect de finanțare pe fonduri europene acum vreo două luni de zile”, a explicat primarul Duma.

„Categoric lucrurile acestea i-au speriat!”

Localnicii au aflat vestea chiar în ziua în care o angajată a unui Centru de refugiați din Suedia a fost ucisă de un imigrant. „Categoric lucrurile acestea i-au speriat!”, spune primarul din Ardud. El mai arată și că oamenii au reacționat rapid și și-au exprimat clar opinia: proiectul AsociațieiFrères România trebuie oprit.

Chiar în seara în care sătmărenii au aflat despre inițiativă, 150 dintre locuitorii cartierului s-au strâns la Căminul Cultural, au sunat la primărie și la poliție și l-au chemat și pe preotul iezuit Iulian Budău, cel care venise cu ideea, ca să afle exact despre ce este vorba.

„Absolut toți șefii de deconcentrate prezenți acolo au rămas stupefiați și au avut reacții foarte vehemente vis-a-vis de o asemenea posibilitate ca, fără cunoștința niciunei autorități locale și județene, să se întâmple așa ceva. Inclusiv faptul că au fost luați așa, pe nepregătite, fără să li se spună, fără să fie avizați, modul ăsta secretos în care s-a procedat și posibilitatea să fie puși în fața unui fapt împlinit. Și, pe fondul a ceea ce s-a întâmplat în Europa, în Germania, în Suedia”, își amintește edilul.

Ce s-ar fi întâmplat dacă membrii Asociației Frères România ar fi cerut părerea locuitorilor și le-ar fi solicitat colaborarea? Lucrurile nu s-ar fi schimbat, dă de înțeles primarul, care crede că populația s-ar fi opus proiectului oricum, în orice situație.

„Nu cred că populația ar fi fost de acord să vină nici în asemenea situație, pentru că erau informați deja asupra unor evenimente nefericite care s-au întâmplat în Europa și nu doreau ca și comunitatea lor să fie periclitată. Le este frică, așa s-au și exprimat, inclusiv la conferința de presă, la ședința de la prefectură, că le este teamă pentru copiii lor pe care nu îi vor mai putea lăsa singuri afară din casă, pe stradă, le este teamă pentru soțiile lor, le este teamă pentru liniștea și traiul lor de zi cu zi”, explică edilul din Ardud.

„Avem și noi în țară destui săraci și copii orfani”

Primarul din Ardud spune că și refugiații sunt tot oameni, dar „la fel cum spuneau și cetățenii, noi avem încă, din păcate, bătrânii noștri, copiii noștri orfani, oamenii noștri săraci pe care nu-i putem ajuta așa cum trebuie și nu avem capacitatea la momentul de față să-i mai ajutăm și pe alții, dacă nu-i putem ajuta pe semenii noștri, din comunitățile noastre, din țara noastră”.

„În primul rând trebuie să-l ajuți pe aproapele tău și dacă pe aproapele tău îl vezi că n-are cele necesare traiului, nu poate să trăiască în siguranță, atunci cum să-l lași pe aproapele tău și să-ți îndrepți atenția asupra unui străin care-i și de altă cultură, de altă tradiție, de altă religie decât tine și care se vede că are și o atitudine intolerantă vis-à-vis de tot ceea ce înseamnă civilizația ta europeană și religia ta, credința ta, cultura ta”, motivează Duma revolta pe care a iscat-o ridicarea Centrului pentru refugiați.

Până la urmă, s-a hotărât. Pentru ca locuitorii să fie liniștiți, autoritățile au făcut presiuni ca centrul pentru refugiați să fie relocat, chiar înainte ca el să devină funcțional. Președintele Asociației a luat, în definitiv, „o decizie înțeleaptă”, încheie primarul.

„Nu vor mai fi aduși, pentru că, în urma discuțiilor și a atitudinii tranșante pe care a avut-o comunitatea, preotul și asociația au promis că vor face o relocare. Am și primit comunicarea din partea președintelui Asociației că a solicitat inclusiv de la București, nu știu de unde de la București, acceptul ăsta pe care l-a primit și, în consecință, nu se vor mai aduce aici. În altă ordine de idei, putem să mulțumim, totuși, inițiatorilor că au luat o decizie înțeleaptă”, a conchis primarul orașului, Ovidiu Duma.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii