Cum a fost prima zi de Pelerinaj de Sfântul Dimitirie cel Nou la Patriarhie. GALERIE FOTO

Publicat: 24/10/2013, 17:50
Actualizat: 29/07/2014, 21:42

Ca să-i pună pe fugă pe falșii călugări care strâng bani de la credincioșii ce se lasă unși cu ulei de salată pe post de mir, ca-n anii trecuți, poliția locală e în alertă la pelerinajul anula dedicat sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. 70 de agenți ai Primăriei București fac un du-te-vino pe Dealul Mitropoliei, supraveghindu-i pe pelerinii, credincioșii și pe curioșii veniți să se-nchine la moaștele și icoanele făcătoare de minuni. Oameni naivi, cu inimă miloasă, ce pot să fie păgubiți sau păcăliți, „fie de persoane care, sub falsă identitate de cleric, strâng pomeni”, fie de ambulanții care „vând obiecte de cult din alte zone decât din cele autorizate”, potrivit unui comunicat al Poliției Locale. Nu-s singuri, însă.

Peste 200 de jandarmi și-au fixat și ei, din 24 până-n 29 octombrie, ca obiectiv Catedrala Patriarhală, secondați zilnic de 50 de studenți de la Academia de Poliție „Al. I. Cuza”. Pentru cei din urmă e un fel de practică, pentru că, spun oficialii Jandarmeriei, așa „se vor familiariza cu o parte din misiunile jandarmilor” și se vor „integra” mai ușor „în structurile instituției după terminarea studiilor de specialitate”.

La Patriarhie forfota a început de joi dimineață cu manifestări desfășurate după un program precis, ușor milităresc. La început a fost Sfânta Liturgie, după care s-au desfășurat două procesiuni, simultan. Procesiunea Calea Sfinților – cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor – pe bulevardul Regina Maria, și cea pornită de la biserica Sfântul Spiridon Nou, cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, provenite de la mănăstirea Căldărușani.

Cele două procesiuni s-au întâlnit la baza Colinei Patriarhiei, unde au fost întâmpinate alte două icoane – una făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părți din lemnul Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei – , și una istorică, a Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Cele două obiecte d ecult au fost aduse la București de o delegație a Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului. Procesiunea astfel formată a urcat Colina Bucuriei până la podiumul din curtea Catedralei Patriarhale.

Aici, icoanele și moaștele au fost așezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei pentru a fi venerate de către cler și credincioși până marți, 29 octombrie 2013.

Programul manifestărilor organizate cu prilejul pelerinajului la sărbătoarea Sf Cuv Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului continuă în următoarele zile, astfel:

Vineri, începând cu ora 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala Patriarhală, iar sâmbătă, slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe podiumul special amenajat în curtea Catedralei Patriarhale.

Duminică, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală,

Luni, după Liturghie, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod, având ca teme „2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” și „Anul comemorativ Dumitru Stăniloae în Patriarhia Română”, sub președinția Patriarhului Daniel.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou se vor încheia marți, când Sfânta Liturghie arhierească va fi urmată de un Te Deum, în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod reunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei care a adus la București icoana Sfintei Împărătese Elena și icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare se va întoarce în Grecia marți după-amiază.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?