Cum a furat o grupare 1 milion de lei: „aducea” străini în România și îi caza fictiv pe Valea Prahovei

Cum a furat o grupare 1 milion de lei: aducea străini în România și îi caza fictiv pe Valea Prahovei
Publicat: 09/03/2015, 16:05

Potrivit șefului DIICOT Brașov, Cătălin Borcoman, membrii grupării specializate în fraude informatice au prejudiciat cu peste un milion de lei mai multe bănci din România, folosind date obținute ilegal de pe cardurile unor cetățeni străini, cazați fictiv la mai multe pensiuni din Predeal și de pe Valea Prahovei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Rețeaua de infractori folosea ca paravan mai multe pensiuni și unități de cazare turistică din Predeal și Valea Prahovei, unde cazau fictiv cetățeni străini. De exemplu, un cetățean canadian a fost cazat fictiv de rețeaua de infractori la o pensiune din Predeal și cu informațiile de pe card s-au plătit costurile cazării. Banca din Canada unde a fost emis cardul a fost notificată despre respectiva plată și atunci banca românească prin care s-a făcut plata a fost înștiințată că este vorba despre o fraudă”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX șeful DIICOT Brașov.

Potrivit acestuia, datele de pe carduri, respectiv seriile acestora, care aparțineau unor cetățeni străini din mai multe state, erau cumpărate de pe internet de către membrii grupării, care apoi le foloseau în scop personal.

„În mediul acesta al hackerilor se procedează în felul următor: cineva obține niște serii de carduri pe care apoi le vinde prin internet unei alte persoane. În acest caz a fost vorba de serii de carduri ale unor cetățeni din mai multe state, care au fost apoi folosite în România, deci, prejudiciul a fost suportat în totalitate de băncile românești”, a mai spus Cătălin Borcoman.

El a precizat că în acest dosar se colaborează cu instituții din mai multe țări, deoarece au fost implicați și infractori din statele respective.

Într-un comunicat transmis, luni, de DIICOT Brașov se arată că, în perioada septembrie – decembrie 2014, membrii grupării au solicitat și obținut de la mai multe instituții bancare, prin intermediul unor societăți comerciale cu profil turistic, POS-uri cu preautorizare, pe care le-au folosit ulterior la extrageri frauduloase.

„Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că membrii grupului au urmărit înființarea de noi societăți comerciale cu profil turistic prin intermediul cărora să poată obține sume consistente de bani în modalitatea descrisă, intenționând să acționeze în Suceava, Vaslui, Sibiu, Pitești, Petroșani, Predeal și București”, se arată în comunicatul DIICOT.

Totodată, procurorii DIICOT au documentat activitatea infracțională a unei alte grupări care a acționat în municipiul Constanța, în legatură cu prima grupare menționată, și, față de care, există suspiciunea că a desfășurat operațiuni de tip skimming, prin confecționarea de dispozitive artizanale destinate montării pe ATM-uri pentru captarea datelor relevante ale cardurilor bancare, ulterior fiind utilizate pentru inscripționarea cardurilor blank cu datele colectate fraudulos și retragerea sumelor de pe cardurile astfel clonate.

În comunicat se precizează că, luni, doi dintre membrii grupării au încercat să părăsească România, însă au fost prinși în flagrant, în timp ce se îndreptau spre Aeroportul Otopeni, având dispozitive artizanale destinate montării pe ATM-uri.

De asemenea, în urma perchezițiilor de luni au fost găsite instrucțiuni de confecționare a dispozitivelor, fotografii cu modele de ATM-uri de la diverse bănci, precum și sute de serii de carduri bancare.

Un număr de 15 persoane vor fi aduse la sediul DIICOT Brașov, pentru audieri.

Procurorii DIICOT Brașov și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au făcut, luni, 22 de percheziții în județele Brașov, Constanța și Prahova și în București, pentru destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în infracțiuni în domeniul criminalității informatice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului