Cum a scos ICR-ul lui Andrei Marga de pe lista de finanțare festivalurile TIFF și Anonimul, dar a declarat eligibil Udatul Nevestelor

Cum a scos ICR-ul lui Andrei Marga de pe lista de finanțare festivalurile TIFF și Anonimul, dar a declarat eligibil Udatul Nevestelor
Publicat: 16/03/2013, 10:38
Actualizat: 30/04/2015, 21:08

Institutul Cultural Român, condus de Andrei Marga, a publicat o listă cu proiecte culturale eligibile pentru finanțare. Dacă Festivalul Udatul Nevestelor sau proiectul Povești românești în Africa au intrat pe lista proiectelor finanțabile, prestigioase festivaluri precum TIFF și Festivalul Național de Teatru al UNITER au fost eliminate din concurs. Reprezentanții ICR au declarat pentru gândul că proiectele declarate neeligibile nu au depus toate actele solicitate pentru concurs.

Institutul Cultural Român a publicat miercuri, 13 martie, o listă cu proiectele care sunt eligibile pentru a primi finanțare. ICR a pus la bătaie 450.000 lei finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale pentru anul 2013. Pe lista publicată de ICR apar proiectele care au trecut de prima fază a concursului, adică de verificare a dosarelor, au explicat reprezentanții ICR.

După cum reiese din listă, o serie de festivaluri cu tradiție din România au fost declarate neeligibile. Spre exemplu: Festivalul Internațional TIFF de la Cluj; Festivalul de Jazz de la Sibiu; Festivalul de film independent Anonimul; Festivalul National de Teatru organizat de UNITER; Festivalul de film documentar One World Romania; Festivalul National de Teatru Tanar IDEO IDEIS; productia pe DVD a filmului premiat la Cannes „Dupa dealuri” si regizat de Cristian Mungiu.

VEZI AICI LISTA CU PROIECTELE RESPINSE

În schimb, Festivalul Udatul Nevestelor, propus de Asociația Culturală Hodăceana, a fost inclus pe lista proiectelor eligibile. Eligibile au mai fost declarate și următoarele proiecte: Povești românești în Africa – Asociația „MA-CU-MAGIA CUVÂNTULUI”, Dimitrie Cantemir, puntea de aur între umanism și iluminism – Fundația Valețe Umane, Gala premiilor VIP (Editura Arte); proiectul Minerva care include dizertații și recitaluri de poezie (Asociația Bibliopolis); proiectul fotografic „Din moși-strămoși: Valea Trotușului”.

Directorul de comunicare al ICR, Mărgărita Geică a explicat pentru gândul că, de fapt, lista prezentată conține proiectele care au depus toate actele în procedura de concurs a ICR. „Eligibilitatea din textul împricinat se referă la aspecte tehnico-financiare, adică au fost cerute o serie de acte justificative care să însoțească proiectele respective. Din cauza asta, unele sunt trecute în acel tabel ca neeligibile. Unele proiecte nu au avut toate documentele și nu s-au încadrat în legislație”, a declarat Mărgărita Geică pentru gândul.

Concursul a fost deschis de ICR pe 29 noiembrie 2012 și s-a încheiat pe 13 martie, după cum a precizat Institutul „etapa administrativă de selecție a dosarelor depuse în cadrul concursului”.

În continuare, o comisie a ICR trebuie să aleagă în final ce proiecte vor primi finanțare. Potrivit regulamentului concursului, cele mai multe puncte se acordă pentru relevanța proiectului, calitatea și originalitatea lui, caracterul inovator și fezabilitatea.

„Se înțelege că, de îndată ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus și corespunde cerințelor legale, proiectul devine eligibil. În acest sens, solicităm respectarea perioadei legale de contestație în așa fel incât să poata fi luate în discuție toate proiectele ce au documentația în conformitate cu OG nr 51/1998”, au precizat ulterior reprezentanții ICR

Nu este pentru prima dată când ICR este în mijlocul unei cotroverse de acest fel. La începului anului ICR, a finanțat publicarea unei cărți semnate de către Andrei Marga. La solicitarea gândul, ICR a susținut că decizia de a publica volumul „Cultură, democrație, modernizare” a fost luată de către Consiliul Director al instituției, consiliu condus de același Andrei Marga.

Pentru publicarea celor 500 de exemplare ale cărții din bugetul public a fost alocată suma de 2.499 de lei. ICR susține că nu există niciun conflict de interse, având în vedere că volumul are un caracter „promoțional” pentru instituție, iar Andrei Marga nu va beneficia în niciun fel de pe urma publicării acestei cărți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Nehammer provoacă scandal în Austria: spune că oamenii sunt săraci pentru că nu muncesc și...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Singura declaraţie făcută de Guess Who după ce ar fi fost prins drogat cu cocaină...
Amenzi USTURĂTOARE pentru șoferii care nu au aceste obiecte în mașină!
FOTO/VIDEO - O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a...
Narcisa Guță a recunoscut! Cu cine s-a bătut aceasta? „Răzbunare pentru băiat! Am stat 4...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
BOMBA! Milionarul arestat și-a dus femeile, în același timp, în Loft! Ea e amanta lui...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
Relația dintre Andreea Bălan și Victor Cornea, sub semnul întrebării. Părinții tenismenului sunt revoltați
Andrei Ungureanu, cunoscut ca „Omul cu Tourette”, acuzații grele la adresa fostei soții. Fanii nu...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...