Cum arată harta interactivă a clientelismului politic în alocarea banilor publici. „Cei mai favorizați primari au fost cei teroretic independenți”

Cum arată harta interactivă a clientelismului politic în alocarea banilor publici. Cei mai favorizați primari au fost cei teroretic independenți
Publicat: 19/02/2013, 12:14
Actualizat: 30/04/2015, 10:36

Un studiu al ExpertForum arată că, în perioada 2004-2011, consiliile județene și primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului sau coaliției de guvernământ au primit de 3 ori mai mulți bani de la bugetul central decât primarii opoziției. ExpertForum a realizat și o hartă cu alocările de fonduri pentru ficare CJ și primărie care poate fi consultat online.

Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliția PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de șapte ori mai mulți bani din Fondul de Urgență al Guvernului decât primarii PDL.

VEZI AICI HARTA INTERACTIVĂ A CLIENTELISMULUI POLITIC

Pe harta realizată de Expert Forum pot fi vizualizate date privind sumele alocate pentru fiecare primărie din mai multe fonduri guvernamentale. Datele sunt prezentate pe ani, dar se menționează și culoarea politică a primarului sau a șefului Consiliului Județean.

ExpertForum a analizat alocările discreționare de la guvern la consiliile județene și de la consilile județene la primării. Monitorizarea a fost făcută pe perioada 2004-2011 și au fost urmărite șase fonduri naționale. Cele șase fonduri urmărite sunt: Fondul de Urgență al Guvernului, Fondul de Mediu, Fondurile pentru drumurile județene și rurale, Fondurile pentru școli, Fondurile alocate prin HG 577/1997 și fondurile alocate prin Ordonanța 7/2006. În total este vorba de 1,2 milarde de euro. Aceste fonduri conțin doar banii de la bugetul de stat și nu includ finanțările europene.

CITEȘTE AICI STUDIUL EXPERT FORUM

Potrivit studiul, primarii asa-ziși independenți sunt cei care au fost favorizați de aceste alocări. „Din analiză reiese că cei mai favorizați primari au fost cei teroretic independenți, ceea ce sugerează că È‹ntr-adevăr alocările discreționare au fost folosite intenționat pentru a È‹ncuraja migrația politică a aleșilor locali către arcul puterii”, se arată în studiul ExpertForum

În principiu, raportul a analizat câți bani au fost alocați de la bugetul de stat către autoritățile locale în funcție de culoarea politică. Concluzia cercetării este că toate guvernele au alocat banii din cele șase fonduri pe criterii politice, adică primăriile sau consiliile județene conduse de membrii ai partidelor de guvernământ au primit bani cu prioritate.

Studiul arată că alocarea pe criterii politice ale fondurilor publice a înregistrat o creștere puternică în 2005. Potrivit analizei, clientelismul politic a atins un maxim în perioada 2007-2008. În acestă perioadă, banii din cele șase fonduri au fost direcționate în mare parte pe criterii politice. Concluziile cercetării mai arată și că o parte din cele șase programe finanțează același tip de activități sau investiții.

Aceeași analiză spune că primarii UDMR au fost și ei beneficiarii ai alocărilor politice. „Administrația locală a UDMR este singura afiliată politic care iese È‹n general bine pe tot intervalul de opt ani, indiferent de rotațiile de putere; aceasta este probabil singura bază viabilă pe care am putut noi așeza È‹n România modelul consociațional”, se mai arată în studiul Experforum

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?