Cum arată harta interactivă a clientelismului politic în alocarea banilor publici. „Cei mai favorizați primari au fost cei teroretic independenți”

Cum arată harta interactivă a clientelismului politic în alocarea banilor publici. Cei mai favorizați primari au fost cei teroretic independenți
Publicat: 19/02/2013, 12:14
Actualizat: 30/04/2015, 10:36

Un studiu al ExpertForum arată că, în perioada 2004-2011, consiliile județene și primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului sau coaliției de guvernământ au primit de 3 ori mai mulți bani de la bugetul central decât primarii opoziției. ExpertForum a realizat și o hartă cu alocările de fonduri pentru ficare CJ și primărie care poate fi consultat online.

Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliția PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de șapte ori mai mulți bani din Fondul de Urgență al Guvernului decât primarii PDL.

VEZI AICI HARTA INTERACTIVĂ A CLIENTELISMULUI POLITIC

Pe harta realizată de Expert Forum pot fi vizualizate date privind sumele alocate pentru fiecare primărie din mai multe fonduri guvernamentale. Datele sunt prezentate pe ani, dar se menționează și culoarea politică a primarului sau a șefului Consiliului Județean.

ExpertForum a analizat alocările discreționare de la guvern la consiliile județene și de la consilile județene la primării. Monitorizarea a fost făcută pe perioada 2004-2011 și au fost urmărite șase fonduri naționale. Cele șase fonduri urmărite sunt: Fondul de Urgență al Guvernului, Fondul de Mediu, Fondurile pentru drumurile județene și rurale, Fondurile pentru școli, Fondurile alocate prin HG 577/1997 și fondurile alocate prin Ordonanța 7/2006. În total este vorba de 1,2 milarde de euro. Aceste fonduri conțin doar banii de la bugetul de stat și nu includ finanțările europene.

CITEȘTE AICI STUDIUL EXPERT FORUM

Potrivit studiul, primarii asa-ziși independenți sunt cei care au fost favorizați de aceste alocări. „Din analiză reiese că cei mai favorizați primari au fost cei teroretic independenți, ceea ce sugerează că È‹ntr-adevăr alocările discreționare au fost folosite intenționat pentru a È‹ncuraja migrația politică a aleșilor locali către arcul puterii”, se arată în studiul ExpertForum

În principiu, raportul a analizat câți bani au fost alocați de la bugetul de stat către autoritățile locale în funcție de culoarea politică. Concluzia cercetării este că toate guvernele au alocat banii din cele șase fonduri pe criterii politice, adică primăriile sau consiliile județene conduse de membrii ai partidelor de guvernământ au primit bani cu prioritate.

Studiul arată că alocarea pe criterii politice ale fondurilor publice a înregistrat o creștere puternică în 2005. Potrivit analizei, clientelismul politic a atins un maxim în perioada 2007-2008. În acestă perioadă, banii din cele șase fonduri au fost direcționate în mare parte pe criterii politice. Concluziile cercetării mai arată și că o parte din cele șase programe finanțează același tip de activități sau investiții.

Aceeași analiză spune că primarii UDMR au fost și ei beneficiarii ai alocărilor politice. „Administrația locală a UDMR este singura afiliată politic care iese È‹n general bine pe tot intervalul de opt ani, indiferent de rotațiile de putere; aceasta este probabil singura bază viabilă pe care am putut noi așeza È‹n România modelul consociațional”, se mai arată în studiul Experforum

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...