CUM ARATĂ SĂNĂTATEA ROMÂNIEI: 20% dintre români și-au descoperit în urma controlului o nouă boală, 20,4% din populația țării fumează

CUM ARATĂ SĂNĂTATEA ROMÂNIEI: 20% dintre români și-au descoperit  în urma controlului o nouă boală, 20,4% din populația țării fumează
Publicat: 10/05/2013, 21:35
Actualizat: 29/07/2014, 19:19

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a prezentat rezultatele programului din 2007-2008 de evaluare a sănătății populației, arătând că principalele patologii cu care se confruntă românii sunt hipertensiunea, hepatitele și diabetul, 20 la sută dintre cei evaluați aflând astfel că au o boală nouă.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, că programul național de evaluare a stării desănătatea putut, poate și va putea să salveze vieți și acesta a fost temeiul pe care el a fost construit.

„Este un program care a dorit să facă posibil dialogul medic-pacient. Nu a fost un program statistic”, a precizat ministrul Sănătății.

Eugen Nicolăescu a mai spus că s-a dorit ca printr-o astfel de evaluare să se cunoască cu ce boli sau cu ce riscuri se confruntă fiecare pacient.

„Cred că este important faptul că pentru 20 la sută dintre cetățenii evaluați s-a descoperit cel puțin o afecțiune nouă, de care ei sufereau, dar nu știau”, a adăugat Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a precizat că, din păcate, programul a fost blocat în 2009 și aproximativ 10 la sută dintre cei care în 2008 prezentau risc de îmbolnăvire au necesitat spitalizare continuă în 2009 și 2010.

„Mulți puteau să evite acest lucru. De asemenea, 84 la sută dintre persoanele evaluate care au murit ulterior sufereau de boli care puteau fi tratate, pentru că 49 la sută dintre ei erau de fapt în zona de risc, nu erau bolnavi”, a spus ministrul.

Principalii factori de risc indentificați la populația României implică boli cardiovasculare, diabet, ciroză sau diferite tipuri de cancer.

În urma acestei evaluări s-a descoperit că populația României consumă excesiv sare, media națională fiind de 53,8 la sută, dar și alcool, media națională fiind 16,4 la sută, iar bărbații consumă de cinci ori mai mult decât femeile.

În ce privește consumul de tutun, acesta este specific pentru 20,4 la sută din populația țării, fiind mai frecvent în rândul tinerilor.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că principalele patologii identificate în rândul populației sunt hipertensiunea arterială, tulburările de metabolism, obezitatea, hepatitele, diabetul zaharat de tip II și diferite tipuri de cancer. Astfel, 40 la sută din populația evaluată prezintă risc cardiovascular, iar 9,1 la sută dintre aceștia prezintă risc crescut de deces.

În cazul a 12 la sută dintre persoanele evaluate a fost stabilit riscul de diabet zaharat, cinci la sută având, la momentul evaluării, valorea glicemiei mai mare decât limita maxim admisă.

Eugen Nicolăescu a mai atras atenția supra faptului că 54 la sută din populația adultă este supraponderală, iar cinci la sută prezintă obezitate severă.

Nicolăescu a declarat că, în 2007-2008, prin programul național a fost evaluată starea desănătatea 10.730.814 persoane, dintre acestea 8.979.934 fiind adulți și 1.750.880 copii.

Din totalul de 20 de milioane de taloane trimise populației, 1.915.975 au fost returnate pentru că destinatarii nu au fost găsiți, însă șapte dintre acestea au fost ulterior recuperate.

Ministrul Sănătății a mai spus că 1,4 milioane de persoane care au fost evaluate erau neasigurate, ceea ce înseamnă că nu ar fi ajuns niciodată la un medic de familie.

Nicolăescu a precizat că 56 la sută dintre cei evaluați au fost femei, 44 la sută bărbați, 54 la sută dintre cetățeni proveneau din mediul urban și 46 la sută din mediul rural. Din analiza privind studiile absolvite de persoanele evaluate a rezultat că 40 la sută terminaseră liceul, 34 la sută gimnaziul, 12 la sută aveau studii superioare, alți 12 la sută studii primare și trei la sută profesionale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană a arătat că principalele boli nou diagnosticate în 2008 au fost cele cardiovasculare, anemiile, diabetul zaharat de tip II, hepatite cronice, obezitatea și cancerul. El a precizat că în fiecare lună din anul în care s-a derulat programul, riscul de a depista o boală nouă a fost aproape constant.

Pană a mai spus că rezultatele evaluării indică faptul că românii fac sport doar cât sunt mici, acest obicei diminuându-se odată cu înaintarea în vârstă, devenind insignifiant după 30 de ani.

O altă problemă identificată se referă la numărul redus de femei care își fac în mod regulat testul Papanicolau sau o mamografie. Astfel, doar nouă la sută dintre femeile care au participat la evaluare au afirmat că în ultimii trei ani au făcut un test Papanicolau, iar trei la sută au arătat că au făcut o mamografie în ultimii doi ani, numărul celor care au răspuns afirmativ la aceste întrebări fiind de patru ori mai mare în mediul urban față de rural.

Peste jumătate dintre persoanele care au murit până în 2011 și care participaseră la evaluare fuseseră diagnosticate cu boli cardiovasculare, 10 la sută cu cancere, cinci la sută cu ciroze, trei la sută cu probleme pulmonare, 0,6 la sută cu diabet și 20 la sută cu alte afecțiuni.

Secretarul de stat a mai spus că în cazul copiilor este îngrijorător că rata de vaccinare scade după vârsta de patru ani, că la vârstele de grupe 12 – 14 ani și 15 – 18 ani se înregistrează consum de alcool și țigări și că peste 63 la sută dintre tinerii care au între 15 și 18 ani consumă mâncare de tip fast food și băuturi carbogazoase.

În fostul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu a fost pus în aplicare, din 1 iulie 2007, un program de evaluare a stării desănătatea populației. În cadrul acestui program, fiecare român a primit prin poștă un talon cu mențiunea „medic”, cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult și analize ce erau realizate în luna de naștere a fiecăruia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”