Cum au marcat parlamentarii 26 de ani de la Revoluție

Cum au marcat parlamentarii 26 de ani de la Revoluție
Publicat: 21/12/2015, 19:23
Actualizat: 22/12/2015, 09:19

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a afirmat că, după Revoluție, societății i-au luat foarte mulți ani să depășească perioada tranziției, iar lucrurile nu au mers tot timpul așa cum și-ar fi dorit cetățenii, însă direcția a fost bună.

„N-a fost întotdeauna pe calea pe care ne-am dorit, n-a fost întotdeauna ce am sperat. Lucrurile au durat mai mult și au mers mai greu decât am crezut, dar România într-adevăr și-a pornit un drum care era oarecum reluat după 100 de ani de la Unire”, a afirmat Duvăz.

Deputatul PSD a mai declarat că românii, și chiar și parlamentarii în discursurile lor, ar trebui să-și aducă aminte „cu mai multă pioșenie” de victimele Revoluției. „Cred că n-am greșit foarte mult, chiar dacă există foarte multă nemulțumire astăzi”, a conchis acesta.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, la ședință solemnă în Parlament pentru marcarea a 26 de ani de la revoluție, că după 22 decembrie 1989 „securitatea a fost desființată”, dar s-a reînființat sub numele SRI, după evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureș.

„Populația din România era sătulă de dictatura comunistă, de represiunea securistă, de teroarea forțelor de ordine, de frig și de foame. După 22 decembrie securitatea a fost desființată, urmând să se reînființeze sub numele de SRI, după evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureș”, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad, adăugând că îl neliniștesc „acțiunile unor reprezentanți al unora dintre puteri care încalcă drepturile și demnitatea omului”.

Totodată, deputatul UDMR a ținut să precizeze că informațiile care se vehiculau în perioada aceea despre o posibilă implicare în revoluție a unor servicii secrete maghiare care ar fi avut în plan ruperea Ardealului au fost miciuni.

„În toată această perioadă dintre 17-22 decembrie au murit 162 de cetățeni români pe teritoriul întregii țări răpuși de gloanțele forțelor de represiune ale comunismului, iar după această dată încă 942 uciși cică de teroriști sau pentru că s-ar fi crezut că sunt teroriști.(…) Una din minciunile vehiculate pe atunci era implicarea unor servicii secrete din Ungaria, Uniunea Sovietică, America care ar fi dorit să rupă Ardealul. În data de 21 au fost aduși la Timișoara chiar mineri din Valea Jiului cu răngi și bâte împotriva maghiarilor și huliganilor care devastează orașul, dar aceștia dându-și seama despre ce este vorba s-au alăturat revoluționarilor”, a declarat Deputatul UDMR Marton Arpad.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, în cadrul ședinței solemne a Parlamentului cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la Revoluție, că dosarul asupra evenimentelor din 1989 nu poate fi închis, iar statul are datoria de a afla adevărul, indiferent cât timp a trecut de la Revoluție.

„Din păcate, bilanțul concret al condamnării comunismului conține în continuare prea multe întrebări, care nu au reșit să primească răspuns nici în ziua de astăzi. (…) Crimele împotriva comunismului nu se pot prescrie. Statul român are obligația să afle adevărul. De aceea cred că dosarul Revoluției nu poate fi închis și cred în justiție chiar la decenii distanță”, a afirmat Gorghiu, în cadrul ședinței.

La rândul său, senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că atunci când se vorbește despre morții de la revoluție, se vorbește „în abstract”, adăugând că elevii generației actuale „poate ar fi altfel educați și călăuziți în viață”, dacă ar cunoaște poveștile unor tineri morți în 1989.

„Noi, când vorbim de morții revoluției, vorbim în abstract ca și de la această tribună. Au murit 600 sau 700 sau 1.000. În clipa în care dai cifre abstracte, nu au nicio responsabilitate față de nimeni. Hai să ne amintim de Tavi, un copil de 13 ani. Pe mormântul lui, în cimitirul de pe Calea Șerban Vodă scrie: > Acest copil a murit pentru o țară în care nici nu a avut vârsta capacității de a decide. Când copiii de liceu învață de Ana lui Manole care duce mâncare iubitului ei, de ce nu învață și de Raluca Sălăjan? Elevă în clasa a XII-a la Liceul „Iulia Hasdeu”, a murit împușcată în abdomen ducând mâncare iubitului ei care era soldat. Între Ana lui Manole și Raluca Sălăjan nu există nicio diferență, dar poate copiii de liceu ar fi altfel educați și călăuziți în viață dacă ar ști asta”, a afirmat Varujan Vosganian în cadrul ședinței solemne menită să marcheze împlinirea a 26 de ani de la revoluția din Decembrie 1989.

Ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului a durat 35 de minute, fiecare grup parlamentar având la dispoziție câteva minute pentru a susține un discurs. Partidele au invitat aproximativ 20 de revoluționari să participe, de la balcoanele sălii de plen, la această ședință. Față de alți ani, aceștia nu au provocat incidente. În trecut, aceste ședințe solemne erau marcate de scandaluri, unii dintre revoluționari scandând împotriva politicienilor și a Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...