Cum au transformat ginecologii Spitalul Vaslui într-un SRL: au făcut sute de întreruperi de sarcină, iar banii i-au băgat în buzunar

Cum au transformat ginecologii Spitalul Vaslui într-un SRL: au făcut sute de întreruperi de sarcină, iar banii i-au băgat în buzunar
Publicat: 22/04/2015, 21:05
Actualizat: 06/02/2016, 11:05

Cei nouă medici ginecologi ai Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui nu au făcut nicio întrerupere de sarcină plătită, la cerere, în decursul anilor 2014 și 2015, au constatat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, în urma anchetei desfășurate în cazul celor trei ginecologi acuzați de fapte de corupție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În actele medicale verificate, anchetatorii au descoperit 279 de avorturi făcute la spitalul vasluian în 2014 și începutul acestui an, toate fiind trecute însă la întreruperi de sarcină spontane. Dintre acestea, susțin procurorii, mai bine de jumătate, respectiv 158, au fost făcute de către cei trei medici cercetați pentru luare de mită, respectiv Doina Andrei, Simona Botez și Adrian Tănăsescu.

„Singurele chitanțe completate, care nici măcar nu au fost rupte din chitanțierul neștampilat, au fost în ziua de 9 februarie, atunci când am desfășurat percheziții la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. În multe situații, medicii Doina Andrei și Simona Botez completau în fals fișe medicale, prin care stabileau diagnostice fictive pentru introducerea în sistemul medical de urgență a pacientelor în vederea efectuării de întrerupere de sarcină pentru a nu plăti serviciul medical către spital. Unele avorturi, așa-zise spontane, nu erau înregistrate în documentele spitalului, pacientele plătind direct medicilor. În aceste condiții, spitalul fusese transformat, practic, într-un SRL”, susțin surse din rândul anchetatorilor.

Nici după data de 9 februarie, când au avut loc descinderile procurorilor și ale ofițerilor anticorupție, nu s-a tăiat nicio chitanță la SJU Vaslui pentru avorturi la cerere, existând, totuși, 26 de întreruperi de sarcină spontane.

„Din punct de vedere moral, mi se pare corect să nu existe solicitări de avorturi la cerere. Însă, spitalicește vorbind, nu este normal. Este evident că au prejudiciat unitatea medicală, desfășurând activități care ne-ar fi putut aduce venituri proprii, așa cum se întâmplă la alte secții. Probabil, în urma controlului Ministerului Sănătății (n.r. – desfășurat în perioada 30 martie – 3 aprilie), o să fim mai atenți la veniturile care pot fi încasate de pe secții, implicit de la cea de Obstetrică-Ginecologie”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX managerul SAJ Vaslui, Ana Rinder.

La Spitalul de Urgență Bârlad, unitate medicală mai mică decât SJU Vaslui, în cursul anului trecut s-au făcut 980 de avorturi, de patru ori mai multe scriptic decât la Spitalul Județean Vaslui. Mai bine de jumătate dintre acestea, respectiv 590, au fost la cerere, pentru care pacientele au plătit suma de 100 de lei fiecare.

Doina Andrei și Simona Botez, medici ginecologi la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, aflate în arest preventiv din februarie, sunt cercetate de procurori pentru comiterea, în total, a 49 de infracțiuni de luare de mită, fals intelectual și avorturi ilegale, sumele pretinse și încasate variind între 50 și 1.600 de lei, infracțiunile fiind probate cu interceptări telefonice și declarații ale martorilor

Potrivit cercetărilor desfășurate de către anchetatori, toate faptele de corupție au fost comise în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui, cei doi medici pretinzând și încasând între 50 și 1.600 de lei pentru efectuarea unui avort sau a unei cezariene. Cea mai tânără dintre paciente a avut 14 ani la momentul efectuării întreruperii sarcinii, în timp ce pentru o gravidă s-a făcut un avort deși avea 17 săptămâni de sarcină.

Procurorii au mai constatat că ginecologii Doina Andrei și Simona Botez au completat în fals fișe medicale, prin stabilirea unor diagnostice fictive, pentru introducerea pacientelor, viitoare cliente, în sistemul medical de urgență în vederea efectuării de întrerupere de sarcină. În acest fel, pacientele nu plăteau serviciile medicale și se aflau, în cazul celor cu sarcini de peste 14 săptămâni, sub supravegherea medicilor după ce făceau avorturile.

În același dosar de corupție este cercetat și medicul Adrian Tănăsescu, acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită și aflat sub control judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire