Cum funcționa „Banca Română de Comerț Corcodel”, de la Jandarmerie. Garanțiile cerute de șeful jandarmilor, pentru banii cu camătă

Cum funcționa „Banca Română de Comerț Corcodel, de la Jandarmerie. Garanțiile cerute de șeful jandarmilor, pentru banii cu camătă
Publicat: 10/08/2017, 15:20
Actualizat: 26/03/2019, 00:11

„În situația în care împrumuturile depășeau suma de 1.000 euro, pentru a-și asigura achitarea debitelor și a dobânzilor aferente, inculpatul Corcodel Marian solicita punerea la dispoziție a unor garanții mobiliare sau imobiliare și / sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activitățile de cămătărie. Ca garanții mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, iar imobiliare – case, apartamente, suprafețe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori față de cea a împrumutului”, arată procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), într-un comunicat de presă.

În acest dosar, s-a dispus arestarea lui Marian Corcodel și a adjunctul lui, Daniel Iancu Preoteasa, printr-o decizie a Curții de Apel București (CAB).

În urma cercetărilor procurorilor, „beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în mod ilegal erau, în general, subordonați ai lui Corcodel și ai lui Preoteasa sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care erau percepute dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceștia erau ulterior executați silit.

„Astfel, în situația când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situații în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajați MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reținut de către inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica și codul pin. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de către interpuși”, conform DIICOT.

De altfel, la nivelul Bazei de Administrare, era răspândită expresia „are cardul la Corcodel” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal „Banca Română de Comerț Corcodel”.

Investigația penală a evidențiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau îi erau date lui Preoteasa sau altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian.

„ De asemenea, în cauză s-a reținut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional din care făcea parte și inculpatul Preoteasa Iancu Daniel”, conform sursei citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice