Cum îi testează ministrul Mona Pivniceru pe candidații la Parchetul General și DNA. Cine sunt cei trei procurori din comisia de analiză

Cum îi testează ministrul Mona Pivniceru pe candidații la Parchetul General și DNA. Cine sunt cei trei procurori din comisia de analiză
Publicat: 23/10/2012, 17:43
Actualizat: 06/07/2016, 13:21

Mona Pivniceru a început sesiunea de interviuri cu cei 10 candidați pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA. Ministerul Justiției nu a prezentat public un desfășurător al interviului. Potrivit informațiilor gândul, interviul se derulează în felul următor: candidații își prezintă proiectul managerial, ministrul Justiției pune întrebări pe marginea proiectului, iar în final sunt chestionați de către psiholog. Din comisia care asistă la interviu fac parte procurorul Dragoș Dumitru de la Parchetul General, Nelu Ciobanu de la Parchetul Militar și Viorel Cerbu de la DNA.

Candidații au fost convocați în ordine alfabetică, astfel că marți, 23 octombrie, au fost audiați primii cinci de pe listă, respectiv procurorii Gheorghe Cornescu, Constantin Claudiu Dumitrescu, Elena Hach, Vasile Ioniță și Ioan Irimie. Vezi aici cine sunt cei cinci procurori

La interviul Monei Pivniceru asistă și o comisie formată din procurorul Dragoș Dumitru de la Parchetul General, Nelu Ciobanu de la Parchetul Militar și Viorel Cerbu de la DNA.

Dragoș Dumitru este procuror în cadrul Parchetului General și are calitatea de formator INM. În perioada 2005-2011 a fost detașat în cadrul Institutului Național al Magistraturii unde a deținut funcția de adjunct.

Nelu Ciobanu este procuror militar. Viorel Cerbu este procuror în cadrul DNA și presa a relatat că este procurorul care anchetează dosarul de corupție al judecătoarei ICCJ Gabriela Bîrsan.

Cei trei procurori nu au pus nici o întrebare candidaților. Interviul fiind practic realizat de către Privniceru.

Miercuri urmează să fie audiați alți cinci procurori. În final, pe 1 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru va anunța care sunt cei doi procurori pe care îi va nominaliza pentru cele două funcții. Propunerile sunt trimise către Consiliul Superior al Magistraturii. Aici cele două propuneri sunt analizate și primesc un aviz consultativ care poate fi favorabil sau negativ. CSM are la dispoziție 60 de zile pentru a emite acest aviz. În final cele două propuneri ajung la președintele Traian Băsescu care și el are drept de veto, adică poate respinge propunerile. Pentru președinte nu există un termen limită în care trebuie să se pronunțe.

Gheorghe Cornescu este primul procuror audiat de ministrul Justiției. Procurorul candidează pentru funcția de procuror general. „Interviul a fost foarte bine organizat. Am prezentat liber proiectul meu. Doamna ministru a pus întrebări. A fost o atmosferă degajată. La final au fost și întrebări din partea psihologului. A întrebat ce lucruri nu ai face niciodată în activitatea de procuror și despre conduită. A fost o procedură deschisă”, a relatat procurorul Cornescu.

El a mai precizat că Mona Pivniceru a pus întrebări referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare. „A mai întrebat și despre Strategia Națională a Justiției. Nu au fost însă nici o întrebare mai specială”, a declarat procurorul Gheorghe Cornescu.

Potrivit CV-ului oficial procurorul Gheorghe Cornescu activează acum la Parchetul General. Procurorul Cornescu și-a început activitatea în 1984 la parchetul Ilfov. Din 90 până în 2005 a activat în cadrul parchetelor militare din 2007 s-a mutat la Parchetul General. În CV menționează că este general de brigadă în rezervă. Vezi aici CV-ul oficial

Fost procuror militar, Cornescu a declarat într-un interviu pentru gândul că, în calitate de procuror general, și-ar dori să aibă la îndemână un corp de control. „Cred că ar trebui măcar atribuțiile de control intern să fie redate procurorului general, cum au fost până acum un număr de ani, adică probleme de disciplină în sistem, probleme de control, să le aibă la îndemână ca instrumente”, a declarat Gheorghe Cornescu pentru gândul.

Un detaliu important legat de Gheorghe Cornescu este relația lui cu Fane Căpățână. În 2001, presa a publicat o declarație în care susținea că interlopul este prieten de șprițuri cu procurorul Cornescu. Inițial, Gheorghe Cornescu a afirmat că aceste informații ar fi insinuări făcute în anii 2000 de un alt coleg procuror, contracandidat pentru un post de conducere. Procurorul a catalogat informația drept o inepție.

Întrebat, însă, dacă l-a cunoscut personal pe Fane Căpățână, procurorul Cornescu a declarat următoarele: „L-am cunoscut prin ”92 sau ”93, asta a fost toată povestea, când nu era cu antecedente penale și nașul lui era ofițer de poliție și lucra cu mine. Nu a fost la vremea respectivă niciun fel de problemă. Ce s-a încercat să se insinueze apoi a fost o poveste urâtă, dar e bine că s-a lămurit la vremea respectivă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simona Halep, în lacrimi. Veste CRUNTĂ despre campioana României
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro