Cum s-au adaptat românii la legea antifumat: „De când a intrat în vigoare, e haos”

Publicat: 02/04/2016, 12:16

Legea antifumat nu e pe placul românilor care petrec weekend-urile în oraș, în baruri, la terase sau în cluburi. De asemenea, deja a apărut un fenomen care îi îngrijorează pe patronii de cluburi. Clienții spun că ies afară la o țigară și nu se mai întorc să-și achite nota de plată.

Patronul de la St.Patrick din Centrul Vechi, Mugur Mihăescu, spune că i s-a întâmplat asta în două seri, de când a intrat în vigoare legea antifumat.” Sunt și cazuri în care clienții spun că ies afară la un fum și nu se mai întorc să-și achite nota de plată, ni s-a întâmplat și nouă în vreo două seri”, a spus Mugur Mihăescu pentru MEDIAFAX.

Totodată, acesta a mai spus că se aștepta să apară modificări pe lege, deoarece este prea dură pentru fumători și îi discriminează pe aceștia.

„Am spus de prima oară că trebuie amendată această lege, nu este o lege normală, este făcută din topor, sper ca pe ultima sută de metri să se dea o lege care este bună și care este pentru toată lumea, și pentru nefumători, să-i protejeze în continuare, ceea ce mi se pare corect, dar nici să-i arunci pe ceilalți ca pe niște câini, indiferent că e viscol afară, -20 de grade, tu să-i trimiți în frig, nu mi se pare corect. Atâta timp cât nefumătorul nu intră în contact cu fumătorul, este foarte bine, adică să nu fie nevoit nefumătorul să treacă prin fum ca să ajungă la locul lui. (…) „, a mai spus Mihăescu.

Părerile românilor sunt împărține, pe de o parte fumătorii abia așteaptă să intre în vigoare amendamentele, pe de altă parte, nefumătorii sunt de acord cu legea antifumat, însă unii dintre ei ar vrea să vadă totuși o ameliorare a prevederilor, fiindcă li se pare prea dură.

„De când a intrat în vigoare e haos. Am ieșit afară și dârdâiam de frig. Nu mi se pare ok”, spune un tânăr fumător care a ieșit la terasă în Centrul Vechi al Capitalei.

O altă persoană spune că legea este bună, din punctul său de vedere. „Mi se pare normal, în străinătate așa este peste tot, cine vrea să fumeze iese afară. Nu aș vrea să inhalez fumul de țigare, e nociv”, a comentat el.

Un tânăr spune, însă, că nu ar vrea ca prietenii lui fumători să tot plece de la masă pentru o țigară. „Ar trebui să existe și spații închise pentru fumători, dar perfect delimitate de cele pentru nefumători. Mi se pare normal să existe spațiu pentru toată lumea”, a spus el.

Senatorii din Comisia juridică au făcut deja un prim pas pentru oferirea unor condiții mai bune pentru fumători, fiind de acord cu serie de amendamente potrivit cărora spațiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereți de jur împrejur, în schimb se va putea fuma în camere special amenajate.

Practic, parlamentarii vor să modifice definiția spațiului unde se poate fuma, adică spațiul public închis să fie definit ca orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă.

Ei dau o nouă definiție și spațiului închis de la locul de muncă, care este „spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan, și care este încadrat de pereți, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă”, astfel cum este definit în legea securității și sănătății în muncă 319/2006, cu modificările ulterioare.

Un alt amendament depus la proiectul de lege prevede eliminarea limitării doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaționale a fumatului. De asemenea, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiții – să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Amendamentele au primit susținerea tuturor senatorilor prezenți la ședința comisiei juridice de miercuri.”Mi-au semnalat, m-au bombardat cu mail-uri, restrângerea în totalitate a posibilității fumătorilor de a fuma. (…) Suntem oamenii extremelor – sau e alb sau e negru. Să recunoaștem că e gri. Legea trebuie să izvorască din viața de zi cu zi. Definirea spațiului public, astăzi, legea prevede că dacă are doi pereți și un acoperiș, terasă pe malul mării, acolo nu se poate fuma. Cred că e cam mult”, a spus președintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc.

La rândul ei, inițiatoarea amendamentelor, senatorul independent Steliana Miron, a oferit și un motiv hazliu pentru aprobarea amendamentelor. „Am primit petiții de la patronii de cluburi din centrul vechi în care se plângeau că sunt clienți care nu își mai achită notele de plată, fiindcă spun că ies la fumat și nu mai vin”, a spus Miron.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice