Cum sărbătorește România Mica Unire: Ponta și Antonescu la Iași, președintele Băsescu – la București

Cum sărbătorește România Mica Unire: Ponta și Antonescu la Iași, președintele Băsescu - la București
Publicat: 24/01/2013, 15:05
Actualizat: 01/02/2019, 12:42

Câteva mii de persoane asistă, astăzi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor de la Iași, la evenimente participând premierul Victor Ponta, președintele Senatului, Crin Antonescu, dar și mai mulți miniștri, toți având prinse cocarde în piept.

UPDATE 12.14 Liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, au fost huiduiți, joi, la Iași, de câteva persoane care participau la manifestările prilejuite de Unirea Principatelor Române, care au strigat: „Hoții! Hoții”, un alt grup huiduind și când consilierul prezidențial Iulian Chifu a depus o coroană de flori.


Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au început în jurul orei 9.00, cu un spectacol folcloric, pe scena montată în Piața Unirii din Iași urcând Maria Dragomiroiu, Petrică Mâțu Stoian, Veta Biriș, Laura Lavric, Zinaida Julea și Nicolae Hlib.

La festivitățile oficiale, care au început la ora 10.00 cu intonarea imnului național, au participat premierul Victor Ponta, președintele Senatului, Crin Antonescu, șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, precum și mai mulți miniștri, între care Daniel Constantin, Varujan Vosganian și Liviu Dragnea.

De asemenea, au fost prezenți primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, dar și șeful Consiliului Județean, Cristian Adomniței, prefectul Romeo Olteanu.

Premierul Victor Ponta a ajuns în Piața Unirii din Iași în jurul orei 9.45, fiind însoțit de reprezentanți locali ai PSD și PNL.

Ulterior, Ponta a mers să discute cu oamenii prezenți în Piața Unirii, iar unul dintre participanți i-a spus: „Dați-ne salarii și pensii că avem parte doar de scumpiri”, moment în care primarul Gheorghe Nichita a încercat să-l îndepărteze pe bărbat și le-a spus oamenilor că se vor întoarce să discute cu ei după discursuri.

Ulterior, pe scena amplasată în Piața Unirii a avut loc un un ceremonial religios, urmat de discursuri ale oficialităților prezente la eveniment.

„Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de forță, încredere, devotament, solidaritate și poate cel mai bun lucru pe care îl avem de făcut în aceste zile festive (…) este să ne propunem ca în fiecare zi, chiar și cu o mică parte din gândul nostru, din fapta noastră, oriunde ne aflăm, să mai facem încă o dată și încă o dată unirea tuturor energiilor, speranțelor noastre”, a spus Antonescu, în timp ce premierul Ponta i-a rugat pe cei prezenți să se gândească la ce țară vor să lase urmașilor lor.

„Vă rog și vă propun tuturor celor prezenți, celor care în orașe, sate se gândesc la viitor, să vorbim, să ne gândim nu doar ce țară am moștenit și mai ales ce țară ne dorim să construim acum și ce țară vrem să lăsăm celor ce vin după noi”, a mai spus Ponta.

Ulterior, el le-a urat „La mulți ani” celor prezenți. „Îmi doresc ca în România 24 ianuarie, 1 decembrie să fie în mintea și în acțiunea noastră în fiecare din cele 365 de zile ale unui an”, a încheiat Ponta.

După discursuri și după Hora Unirii, a urmat și baia de mulțime pe care liderii politici au făcut-o. Câteva persoane însă i-au huiduit pe Victor Ponta și Crin Antonescu, în timp ce dădeau mâna cu oamenii.

La un moment dat, câteva persoane au început să strige „Hoții! Hoții”, una dintre acestea spunând: „Bandiților, hoților, la pușcărie!”.

Victor Ponta și Crin Antonescu nu le-au răspuns celor câteva persoane și au continuat să dea mâna cu ceilalți oameni. Mulți dintre cei prezenți le-au cerut liderilor USL locuri de muncă, pensii și salarii mai mari.

Ulterior, oficialii au depus coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Când s-a anunțat că va fi depusă o coroană de flori de căte consilierul prezidențial Iulian Chifu, din mulțime s-au auzit huiduieli.

La manifestări sunt prezente câteva mii de persoane.

De la ora 11.00, după manifestările oficiale, va continua momentul folcloric, iar de la ora 12.00, tot în centrul orașului, primăria va oferi 5.000 de porții de fasole, precum și vin fiert.

În cursul serii vor avea loc retragerea cu torțe a militarilor pe bulevardul Ștefan cel Mare al municipiului, după care în Piața Palatului Culturii este programat un concert susținut de Zdob și Zdub, Iris și Ruby.

Circulația mijloacelor de transport prin centrul orașului este oprită joi, pe toată durata desfășurării evenimentelor din Piața Unirii.

Președintele Traian Băsescu nu va participa în cursul zilei de joi la ceremoniile organizate la Iași și la Focșani pentru sărbătorirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea. (Florentina Mardale, Florin Ghețău)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația