Cum stă România cu drepturile omului? RĂSPUNSUL pe care l-am primit azi din Europa

Cum stă România cu drepturile omului? RĂSPUNSUL pe care l-am primit azi din Europa
Publicat: 08/07/2014, 14:58
Actualizat: 29/07/2014, 19:00

Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei (CEDO), Nils Muižnieks, se declară „profund îngrijorat” de situația persoanelor cu dizabilități, a copiiilor abandonați și a etnicilor romi din România. Într-un raport întocmit în urma unei vizite în țara noastră, Muiznieks a atras atenția autorităților din țara noastră în ceea ce privește măsurile necesare pentru ca drepturile categoriilor enumerate mai sus să fie respectate.

Comisarul a subliniat în documentul remis gândul că violența împotriva persoanelor cu dizabilități și încălcarea libertăților acestora trebuie pedepsite și, în același timp, a făcut apel pentru demararea unor programe de incluziune.

Comisarul este îngijorat de numeroasele bariere cu care persoanele cu dizabilități se confruntă în dezvoltarea vieții independente. (…) De asemenea, persoanele cu dizabilități din România continuă să sufere din cauza ratei foarte mari șomajului și să întâmpine dificultăți serioase pe câmpul muncii”, se arată în raportul citat.

Mai mult, Muižnieks și-a exprimat dezacordul în ceea ce privește educarea copiilor cu dizabilități prin programe speciale sau în școli speciale.

Autoritățile trebuie să promoveze educația incluzivă și să stabilească obiective clare pentru transferul copiilor cu dizabilități de la educția specială la cea comună, și să se asigure accesibilitatea persoanelor cu dizabilități la toate instituțiile educaționale”, precizează documentul.

Un motiv de îngrijorare este și numărul mare al copiilor abandonați, fie la naștere, fie ulterior, de către părinții care au imigrat în căutarea unui loc de muncă mai bun. În plus, raportul arată că cel puțin 6.000 de copii trăiesc pe stradă, fiind afectați de excluziunea socială, violență și abuzuri.

„Comisarul este îngrijorat în mod particular de faptul că acest fenomen se transmite de-a lungul generațiilor. Autoritățile trebuie să-și crească eforturile pentru prevenirea abandonului copiilor și reducerea numărului minorilor fără adăpost. Trebuie luate măsuri urgente pentru acești copii să aibă acces la educație, la serviciile de sănătate, la adăpost și hrană”, a precizat Muižnieks în raport.

Totuși, el a salutat reînființarea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție și a îndemnat Guvernul României să aloce fondurile necesare pentru buna funcționarea acesteia.

Pe de altă parte, Nils Muižnieks a tras un semnal de alarmă referitor la retorica anti-romi din discursurile publice, inclusiv la cel mai înalt nivel politic: „Autorităților li se cere să condamne ferm și fără echivoc toate discursurile discriminatorii, în vreme ce partidele politice și Parlamentul trebuie să adopte măsuri care să identifice și să sancționeze lipsa de toleranță”.

Totuși, comisarul apreciază campaniile din ultimul an menite să lupte împotriva discriminării persoanelor de etnie romă, dar și inițiativa autorităților de a identifica și înregistra copiii care nu aveau certificate de naștere.

Îngrijorător este însă și faptul că, în continuare, peste 70% dintre romi trăiesc sub limita sărăciei și doar 35% dintre ei au un loc de muncă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția