Cum va arăta Teatrul Național București. „Va fi un fenomen unic în Europa”. VIDEO

Publicat: 16/10/2012, 16:22
Actualizat: 21/10/2014, 18:59

Renovarea Teatrului Național din București va face din clădire unul dintre cele mai moderne spații de cultură din Europa. Aflat în reparații de mai bine de un an, TNB va fi complet diferit față de cum îl știm. Ion Caramitru, directorul TNB, a declarat pentru gândul că va concura cu marile teatre ale lumii și va fi un fenomen unic în Europa.

În mai puțin de o lună de zile, spectatorii vor viziona piesele de teatru într-o sală complet complet nouă – Sala Media. Renovarea clădirii TNB nu se va termina prea curând, dar sălile vor fi deschise publicului pe măsură ce vor fi terminate.

În total, vor fi șapte săli: Atelier, Mică, Media, Pictură, Studio, Mare, Terasa. Două dintre săli, cea Mică și sala Pictură, vor avea câte trei variante: italiană, elisabethană, arenă.

Reprezentanții TNB spun că prima sală care e gata e sala Media, ce va fi inaugurată cu ocazia începerii Festivalului Național de Teatru, desfășurat între 26 octombrie și 4 noiembrie. Prima piesă jucată în această sală va fi „Năpasta” de Radu Afrim.

FOTO: tnb.ro

„Celelalte săli vor fi deschise mai târziu, la fel și terminarea lucrărilor pentru întreaga clădire va avea loc mai târziu, pentru că am început mai târziu”, arată Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București.

El spune că teatrul va putea fi vizitat mult mai mult ca înainte, deoarece va fi un loc de cultură, unde oamenii vor putea sta la o cafea sau vor putea vizita expozițiile care vor fi deschise.

„Va fi un fenomen unic în Europa. Până acum, oamenii stăteau o jumătate de oră înainte de spectacol, dar după terminarea lucrărilor va putea fi vizitat mult mai mult, deoarece va fi deschis toată ziua. Sălile vor fi modificate astfel încât Teatrul Național va putea găzdui orice spectacol”, a mai spus Ion Caramitru. El a precizat că teatrul va avea o sală în aer liber pentru stagii de vară .

„Sala Mare va avea aspectul unui teatru adevărat: 800 de locuri, loji și culorile clasice ale unui teatru național. Impresia cu care vor pleca oamenii din sală va fi alta”, mai spune directorul TNB.

Romeo Belea, șeful proiectului de renovare a clădirii, spune că în fața clădirii va fi amenajat un parc pietonal, unde spectatorii vor putea sta, iar parcarea din fața teatrului se va desființa. „Va fi foarte spectaculoasă Sala Media, care nu e destinată spectacolelor, dar care va găzdui spectacole atunci când va fi nevoie”, a spus Romeo Belea.

Arhitectul care s-a ocupat de proiect susține că sala Studio va tranformabilă, în sensul că se va schimba în funcție de piesa jucată. „Inițial, în 1975, când s-a inaugurat, Sala Studio era transformabilă. Acum va fi la fel. Se va mișca cu punte cu tot. În 20 de minute se va schimba cu totul, astfel încât decorul va fi transformat cu totul în funcție de spectacol”, arată Bogdan Crăciun, arhitectul proiectului de renovare.

FOTO: tnb.ro

Potrivit proiectului, timpul pentru renovarea TNB este de 28 de luni, fiind începută în primăvara anului trecut. Experții susțin însă că terminarea lucrărilor va avea loc cel mai devreme în 2013, pentru că lucrările au început mai târziu. TNB nu va mai avea vechea fațadă de 1.200 de tone.

Măsura a fost luată pentru că, potrivit experților, „masivele arce ale actualei fațade se descarcă artificial pe structura unei parcări subterane care nu are cum prelua asemenea sarcini”. „La producerea unui seism de peste 6,5 grade pe scara Richter apare pericolul prăbușirii”, mai arată experții.

După renovarea completă, TNB va avea peste 3.000 de locuri, față de 1.700 câte are în prezent. În plus, spectatorii vor avea la dispoziție galerii de artă, expoziții, anticariat, librărie, baruri, cafenea și restaurant.

Clădirea teatrului va fi deschisă 10-12 ore zilnic.

SURSA VIDEO: TNB prezentare generala from TNB (Teatrul National Bucuresti) on Vimeo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase