Cum vede Raed Afarat răspunsul autorităților române la tragedia din Muntenegru. PLUS: Ultimele informații despre starea răniților

Cum vede Raed Afarat răspunsul autorităților române la tragedia din Muntenegru. PLUS: Ultimele informații despre starea răniților
Publicat: 26/06/2013, 14:37
Actualizat: 29/07/2014, 17:20

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat, miercuri, că răspunsul instituțiilor române și al celor internaționale în cazul accidentului din Muntenegru, în care 18 români și-au pierdut viața și 29 au fost răniți, a venit într-un timp record.

„Am aflat de acest accident de la centrul operativ al ministerului Sănătății. Inițial, s-a spus că era vorba de autocar ucrainian, în care erau și câțiva români, iar mai apoi s-a spus că era un autocar român, plin cu români. Autoritățile din România au intervenit prompt în această situație. Patru ministere au cooperat pentru rezolvarea acestei situații. S-au mobilizat foarte multe forțe într-un timp scurt. La ora 9 seara, aveam confirmarea că este vorba de un autocar cu români, la ora 3 dimineața eram în avion și la prima oră eram la Muntenegru, în spital, și evaluam starea de sănătate a pacienților”, a declarat dr. Arafat.

Reprezentantul ministerului Sănătății a menționat că autoritățile de la noi din țară au reacționat exemplar în acest caz. „Am primit aprobarea de survol în 2-3 ore, în condițiile în care procedural durează 24 de ore, dacă nu mă înșel. În 48 de ore au fost repatriați atât bolnavii, cât și trupurile neînsuflețite ale persoanelor implicate în accident. Este un timp record. Unele țări lasă toate aceste trebuiri în grija firmelor de asigurări, iar ceea ce noi am făcut în 48 de ore poate dura chiar și săptămâni”, punctat Raed Arafat.

Secretarul de stat în cadrul ministerului Sănătății a precizat că a vorbit, la telefon, cu premierul Victor Ponta imediat după ce a aflat de accident, iar primul-ministru a luat decizia ca Arafat să se deplaseze la fața locului. „Pentru că ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, nu era în țară, am fost delegat să preiau toate atribuțiile”, a mai precizat dr. Raed Arafat. Potrivit acestuia, inițial, s-a decis ca un singur avion să se deplaseze în Muntenegru, iar mai apoi s-a luat decizia ca în total să fie trimise trei avione.

Secretarul de stat s-a declarat impresionat și de modul în care au reacționat autoritățile, dar și populația din Muntenegru. „Dacă nu greșesc, Muntenegru este o țară cu o populație de 600.000 de persoane, cât un oraș de la noi. Au făcut foarte bine față acestei situații. În cazul în care se întâmpla accidentul la noi în țară, mobilizam încă două-trei județe dimprejur. Pentru rezolvarea situației au fost chemați inclusiv medici care erau liberi sau în concediu. Inclusiv ministrul Sănătății din Muntenegru a venit personal la spital, de două ori, pentru a se interesa de modul cum evoluează lucrurile”, a mai spus dr. Arafat.

Reprezentantul Ministerul Sănătății a vorbit și despre starea de sănătate a celor 29 de români care au ajuns ieri în țară. „Trei dintre ei sunt în stare gravă. Doi sunt internați la Spitalul Universitar și unul la Spitalul Floreasca. Zilnic vom raporta care este starea de sănătate a acestora”, a spus dr. Raeed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?