Cum vor fi calculate tarifele RCA practicate de asigurători. Anunțul ASF

Cum vor fi calculate tarifele RCA practicate de asigurători. Anunțul ASF
Publicat: 06/11/2014, 12:35
Actualizat: 06/09/2019, 19:33

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat un set de măsuri prudențiale cu impact direct asupra întăririi solidității industriei asigurărilor, predictibilității tarifelor RCA și a protecției consumatorilor de servicii financiare non-bancare. Setul de măsuri se referă la modificarea normelor RCA, îmbunătățirea procedurii de soluționare a petițiilor din sectorul asigurări și ajustarea, în scop prudențial, a cerințelor minime referitoare la calitatea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor”, a declarat prim-vicepreședintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu.

În privința proiectului de normă privind RCA, care va intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015, modificările au impact asupra activității de subscriere a polițelor RCA și asupra activității de constatare și lichidare a daunelor.

Reprezentantul ASF a spus că, pentru o mai bună transparență a procesului de vânzare a polițelor către asigurați, au fost stabilite în sarcina asigurătorilor obligații privind modul de ofertare a polițelor RCA, indiferent de canalul de distribuție (direct sau prin intermediar).

Astfel, asigurătorii autorizați să încheie polițe RCA/intemediarii în asigurări nu pot oferta, promova și comercializa contracte RCA la alte prime de asigurare decât cele rezultate din aplicarea tarifelor de primă notificate ASF.

„De asemeneea, asigurătorii RCA au obligația de a practica aceeași primă de asigurare indiferent de canalul de distribuție utilizat. În plus, este interzisă asigurătorilor RCA/intemediarilor în asigurări acordarea oricăror avantaje colaterale asiguraților la încheierea unei polițe de asigurare RCA”, a spus Coca-Constantinescu.

O altă prevedere a normei spune că oferta asigurătorului trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de minimum 3 zile și să conțină în mod obligatoriu următoarele informații: prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziție directă și data până la care oferta este valabilă.

Oferta RCA trebuie să conțină criteriile specifice clientului care sunt utilizate pentru determinarea primei de asigurare, inclusiv răspunsurile oferite de către potențialul asigurat (spre exemplu: vârstă, domiciliu, marcă vehicul etc.).

„Asigurătorilor li se va interzice să modifice tarifele de primă mai devreme de 12 luni de la ultima modificare, notificată către ASF”, a spus prim-vicepreședintele ASF.

El a adăugat că asigurătorii RCA sunt obligați să utilizeze tarife de primă astfel încât să se acopere toate obligațiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA.

„Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare”, a spus Coca-Constantinescu.

Viitoarea normă RCA prevede limitarea reducerilor comerciale ce pot fi acordate de către asigurători în baza tarifului de primă și impune menționarea pe polița de asigurare a comisionului de intermediere sau a cheltuielii medii de achiziție directă, acestea fiind incluse în prima de asigurare totală.

„Asigurătorii vor avea obligația să efectueze analize trimestriale privind nivelul cheltuielilor de achiziție înregistrate și să adopte măsurile care se impun pentru a asigura concordanța politicilor de achiziție cu obligațiile asumate prin polițele încheiate. ASF își rezervă dreptul ca, pe baza analizei indicatorilor raportați, în scopul protejării asiguraților/păgubiților, să intervină prin limitarea comisionului de intermediere”, a spus Coca-Constantinescu.

Varianta inițială a proiectului de normă RCA, publicată la finele lunii iulie, prevedea că nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA să nu depășească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate.

În prezent, potrivit datelor ASF, comisionul mediu la RCA este de 18%.

„Intermediarii vor avea obligația de a încasa prima de asigurare pentru RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăților în numerar să vireze integral în contul societății de asigurare prima încasată aferentă polițelor RCA în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării”, a spus Coca-Constantinescu.

Varianta inițială a proiectului de normă spunea că asigurătorii RCA vor avea obligația să prevadă în orice contract de intermediere obligația intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă polițelor RCA integral în contul asigurătorului, sau în cazul plăților în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării.

Întrebat dacă prețul mediu al RCA va crește după intrarea în vigoare a normei de la 1 ianuarie, reprezentantul ASF e evitat să dea un răspuns ferm, dar a afirmat că, de la începutul acestui an, tarifele RCA din piață au cunoscut majorări, cum ar fi cazul Astra, unde avansul prețului a fost de 50%.

Coca-Constantinescu a spus că noua normă RCA prevede posibilitatea externalizării activității de constatare și lichidare a daunelor RCA.

De asemenea, în cazul daunelor totale, stabilirea valorii reale a vehiculului se va realiza pe baza sistemelor de specialitate, eliminându-se grila de uzură.

Totodată, în stabilirea cuantumului despăgubirilor, norma stabilește limitarea acoperirii polițelor RCA la nivelul prețurilor practicate de reprezentanțele auto din România.

„Norma stabilește termene și obligații privind constatarea daunelor (spre exemplu efectuarea reconstatărilor în termen de maximum 3 zile de la solicitare)”, a spus reprezentantul ASF.

În privința normei privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și brokerilor în asigurări, ASF a obligat societățile de asigurare să publice lunar, pe site-ul propriu, informațiile pentru toate petițiile înregistrate indiferent de proveniența acestora (atât direct la societatea de asigurare, cât și petițiile înregistrate la ASF).

Datele vor actualizate în primele 7 zile ale fiecărei luni. Trimestrial, brokerii de asigurare trebuie să raporteze la ASF situația petițiilor înregistrate.

De asemenea, ASF a definit clar noțiunile de „petent”, „împuternicit legal” și „petiție”, pentru a stabili persoanele îndreptățite să depună petiții referitoare la activitatea asigurătorilor și brokerilor de asigurare.

„În plus, norma detaliază modul de înregistrare a petițiilor în registrul electronic unic, în condiții de securitate. Modificarea a rezultat ca urmare a controalelor efectuate de către ASF la societăți, care au relevat un mod neunitar de înregistrare a petițiilor”, a spus Coca-Constantinescu, care a adăugat că scopul acestor modificări este soluționarea mai rapidă și eficientă a petițiilor asiguraților/păgubiților referitoare la societățile/brokerii de asigurare.

În privința modificărilor privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor, reprezentantul ASF a spus că autoritatea dorește să determine asigurătorii să reducă ponderea activelor nelichide din portofolii în vederea creșterii capacității lor de a-și onora obligațiile asumate prin contractele de asigurare.

„Modificarea este de natură prodențială, iar asigurătorii trebuie să se conformeze noilor cerințe începând cu al patrulea trimestru al exercițiului financiar 2014”, a afirmat reprezentantul instituției.

Printre modificările normei se numără eliminarea anumitor tipuri de active admise (spre exemplu terenuri agricole și extravilane) și ajustarea/introducerea unor limite de reprezentare a rezervelor tehnice pentru trei tipuri de active.

„De asemenea, se va reduce de la 40% la 20% ponderea admisă a terenurilor și construcțiilor în acoperirea rezervelor tehnice brute ale asigurătorilor. În plus, 90% din rezervele tehnice brute vor reprezenta depozite și disponibilități la instituții de credit, dar nu mai mult de 20% din rezerve într-o singură instituție de credit”, a spus reprezentantul ASF.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”