Curtea de apel ANULEAZĂ înființarea companiilor municipale din Capitală. USR: Visul găștilor din Voluntari de a pune mâna pe București SE NĂRUIE bucată cu bucată. Reacția lui FIREA

Curtea de apel ANULEAZĂ înființarea companiilor municipale din Capitală. USR: Visul găștilor din Voluntari de a pune mâna pe București SE NĂRUIE bucată cu bucată. Reacția lui FIREA
Gabriela Firea este în doliu: „Drum lin spre locul fără durere şi suspin”. FOTO: MEDIAFAX/FOTO
Publicat: 23/11/2018, 12:09

Curtea de Apel București a decis, joi, anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor municipale ale Primăriei Capitalei, în urma unui proces inițiat de USR București în 2017, decizia fiind definitivă, anunță președintele USR București, Roxana Wring.

„Curtea de Apel București a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înființarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei”, a explicat pe Facebook, președintele USR București, Roxana Wring.

Wring cataloghează decizia drept „o veste foarte proastă pentru găștile din Voluntari care își văd năruit visul de a pune mâna pe București bucată cu bucată”.

„Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureșteni, pentru că aceste companii nu vor mai înghiți sute de milioane de euro așa cum au făcut-o până acum. Aceste companii sunt un eșec managerial și financiar de proporții pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul Primar este cel care a girat și a forțat împotriva legii înființarea acestor Companii. Actualul Primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înființate peste noapte. Și actualul Primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar și financiar din București din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată și i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate nu a ascultat și a împins orașul și banul public într-o groapă de unde vom ieși foarte greu”, a completat Wring.

„Recunoaștem că – pentru noi – această decizie este cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă, în contextul în care până acum am avut câștig de cauză în alte procese similare la fond, și chiar și aici câștigasem în mod clar la fond. În luarea acestor decizii de înființare, cât și pe parcursul procesului, am avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice – profesori universitari cu o reputație neștirbită, în acest domeniu – că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege.(…) Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la oblocare completăa funcționării orașului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei.

Municipalitatea ne asigură că companiile există în continuare, iar această anulare nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.

„Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înființare ale companiilor din întreaga țară, ale ministerelor, consiliilor județene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durată. USR dovedește încă o dată că nu salvează Bucureștiul, ci blochează Bucureștiul. USR, care clamează public transparența și corectitudinea în administrație, dovedește că vrea să salvezefirmele capușăabonate la bugetul Primariei Capitalei ani de zile și care sunt speriate de companiile nou înființate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli și o eficientizare a serviciilor în interesul cetățenilor”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, în același comunicat.

Primarul general, Gabriela Firea nu este de acord cu interpretarea USR a deciziei Curții de apel și susține că toate companiile municipalității vor funcționa mai departe.

„Este surprinzător faptul că un partid nou, USR, nu face altceva decât să blocheze. Noi am câștigat 20 de procese cu ei până acum (…) Cred că practica judiciară trebuie să fie unificată la un moment dat, pentru că noi am câștigat chiar de peste 20 de ori chiar în privința înființării Companiilor Municipale. Problema este – din punct de vedere juridic – că aceste societăți sunt legale, funcționează și vor funcționa în continuare, ele nu pot să fie desființate, ele au fost practic înființate pe legislația în vigoare. Dacă ar fi existat cea mai mică problemă se putea face contestație în 15 zile de la data înființării, dar a trecut deja un an și jumătate”, a declarat Gabriela Firea.

„Dar mergând totuși la fondul probelemei, noi am câștigat pe fond cu explicații foarte clare. Încă o dată vreau să fac o subliniere. Curtea de Apel nu a spus nicăieri ceea ce afirmă USR pe Facebook, și anume că societățile municipale sun ilegale. Curtea de Apel face referire doar la faptul că deciziile administrative de înființare, și anume hotărârile Consiliului General ar fi trebuit să fie adoptate cu două treimi din majoritatea consilierilor și nu cu jumătate plus unu (…) Așteptăm cu interese motivarea”, adaugă Firea.

Cele 21 de societăți pe acțiuni au fost înființate de către Primăria Capitalei anul trecut, acestea fiind următoarele:

– Compania Municipală Tehnologia Informației București SA

– Compania Municipală Sport Pentru Toți SA

– Compania Municipală Managementul Transportului București SA

– Compania Municipală Publicitate și Afișaj București SA

– Compania Municipală Pază și Securitate București SA

– Compania Municipală Iluminat Public București SA

– Compania Municipală Imobiliară București SA

– Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA

– Compania Municipală Protecție Civică și Voluntariat București SA

– Compania Municipală Eco Igienizare București SA

– Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA

– Compania Municipală Energetică București SA

– Compania Municipală Consolidări SA

– Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București SA

– Compania Municipală Parking București SA

– Compania Municipală Managementul Traficului București SA

– Compania Municipală Medicală București SA

– Compania Municipală Turistică București SA

– Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA

– Compania Municipală Agrement București SA

– Trustul de Clădiri Metropolitane București SA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....