Curtea de Apel menține decizia de anulare a autorizației de reînhumare a poetului Nyiro Jozsef

Curtea de Apel menține decizia de anulare a autorizației de reînhumare a poetului Nyiro Jozsef
Publicat: 28/05/2014, 16:08
Actualizat: 01/10/2018, 06:16

Reprezentanții Curții de Apel Târgu Mureș au anunțat, miercuri, că instanța a menținut sentința Tribunalului Harghita de anulare a autorizației de reînhumare a lui Nyiro Jozsef, eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc în 25 mai 2012.

Sentința Curții de Apel Târgu Mureș este definitivă și irevocabilă.

Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Târgu Mureș, unde Primăria din Odorheiu Secuiesc a făcut recurs la sentința Tribunalului Harghita, timp de aproape doi ani. La ultimul termen, din 20 mai, avocatul primăriei a cerut instanței mureșene să dispună casarea integrală a sentinței Tribunalului Harghita și să constate „nulitatea absolută” a acesteia.

Avocatul a invocat săptămâna trecută, printre altele, „necompetența instanței de contencios administrativ”, susținând că documentul anulat de Tribunalul Harghita nu este un act administrativ, ci o simplă adeverință, dar și „lipsa unui cadru procesual corect”, dat de „lipsa pârâtului”, adică Primăria Odorheiu Secuiesc.

Autorizația de înhumare a lui Nyiro Jozsef, emisă de Primăria Odorheiu Secuiesc și atacată în contencios administrativ de Prefectura Harghita, a fost anulată în 27 iunie 2012 de Tribunalul Harghita, decizia nefiind însă definitivă. Instanța de contencios administrativ a Tribunalului Harghita a respins atunci excepțiile invocate de avocatul Primăriei Odorheiu Secuiesc și a anulat autorizația de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, eliberată în 25 mai.

Ulterior, reînhumarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc a fost anulată, în 27 mai având loc doar o slujbă de pomenire a acestuia.

MAE și-a exprimat la acea vreme dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, pentru a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial care urma să fie organizat de PCM pe parcursul mai multor zile, în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc deoarece opinia autorităților române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată.

Președintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele organizate de PCM în România în acea perioadă. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a criticat refuzul autorităților române de a permite reînhumarea poetului, calificând atitudinea Guvernului român drept „neprietenoasă, necivilizată și barbară”.

Ulterior, ministrul de Interne din acea perioadă, Ioan Rus, declara că autoritățile de la Budapesta ar trebui să își ceară scuze pentru declarațiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

La rândul său, premierul Victor Ponta declara că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligația să se delimiteze de colegii săi și să-și ceară scuze în numele Ungariei pentru declarațiile președintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverență decât unul de natură politică.

Rămășițele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...