Curtea de Apel Ploiești: Pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru Omar Hayssam prin aplicarea noului Cod Penal

Curtea de Apel Ploiești: Pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru Omar Hayssam prin aplicarea noului Cod Penal
Publicat: 30/10/2014, 18:39

Astfel, Curtea de Apel Ploiești a descontopit pedepsele date lui Omar Hayssam în dosarul de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și în dosarul în care acesta a fost condamnat definitiv, în anul 2010, pentru bancrută frauduloasă și constituire de grup infracțional organizat, pentru fiecare pedeapsă fiind aplicate prevederile noilor prevederi penale.

De asemenea, în dosarul de terorism al lui Omar Hayssam magistrații cu descontopit pedepsele, reducând pedeapsa principală de 20 de ani închisoare aplicată prin sentința pentru comiterea infracțiunii de complicitate la acte de terorism la maximul special prevăzut de legea nouă și anume 13 ani și patru luni de închisoare.

În final, Curtea de Apel Ploiești a stabilit pentru Omar Hayssam pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 13 ani și patru luni închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse din celelalte dosare în care sirianul a fost condamnat definitiv, pedeapsa rezultantă fiind de 23 de ani și patru luni de închisoare, cu o pedeapsă complementară de cinci ani interzicerea dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administrație al unei societăți comerciale.

Instanța a dispus, de asemenea, anularea mandatelor de executare a pedepsei cu închisoarea emise anterior în cazul lui Omar Hayssam și emiterea unui nou astfel de mandat, conform noilor dispoziții.

Sentința pronunțată joi de Curtea de Apel Ploiești nu este definitivă și poate fi contestată în trei zile de la comunicare.

Anterior, Curtea de Apel Ploiești respinsese, de două ori, în 25 aprilie și în 25 iunie, sesizarea formulată de Penitenciarul Mărgineni privind contopirea pedepselor lui Omar Hayssam, prin aplicarea legii penale mai favorabile. Decizia instanței nu a fost definitivă, iar Hayssam a contestat-o la instanța superioară, Înalta Curte de Casație și Justiție trimiîând dosarul spre rejudecare la instanța din Ploiești.

Omar Hayssam este încarcerat în penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița, fiind condamnat definitiv, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani și, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnaliști, înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

Acesta a fost predat Poliției Române în dimineața zilei de 19 iulie 2013.

În 23 iulie 2013, Poliția Română arăta că Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de reținere și arest preventiv al IGPR, în care a stat de la aducerea lui în țară, într-o unitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Reprezentanții ANP au precizat ulterior că Omar Hayssam se află din 23 iulie 2013 în custodia Penitenciarului București Rahova și este cazat într-o cameră cu „profil de carantinare-observare”. Ulterior, el a fost transferat la Penitenciarul Mărgineni, situat în comuna I.L. Caragiale din județul Dâmbovița

În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.

Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...