Curtea de Apel Ploiești: Pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru Omar Hayssam prin aplicarea noului Cod Penal

Curtea de Apel Ploiești: Pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru Omar Hayssam prin aplicarea noului Cod Penal
Publicat: 30/10/2014, 18:39

Astfel, Curtea de Apel Ploiești a descontopit pedepsele date lui Omar Hayssam în dosarul de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și în dosarul în care acesta a fost condamnat definitiv, în anul 2010, pentru bancrută frauduloasă și constituire de grup infracțional organizat, pentru fiecare pedeapsă fiind aplicate prevederile noilor prevederi penale.

De asemenea, în dosarul de terorism al lui Omar Hayssam magistrații cu descontopit pedepsele, reducând pedeapsa principală de 20 de ani închisoare aplicată prin sentința pentru comiterea infracțiunii de complicitate la acte de terorism la maximul special prevăzut de legea nouă și anume 13 ani și patru luni de închisoare.

În final, Curtea de Apel Ploiești a stabilit pentru Omar Hayssam pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 13 ani și patru luni închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse din celelalte dosare în care sirianul a fost condamnat definitiv, pedeapsa rezultantă fiind de 23 de ani și patru luni de închisoare, cu o pedeapsă complementară de cinci ani interzicerea dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administrație al unei societăți comerciale.

Instanța a dispus, de asemenea, anularea mandatelor de executare a pedepsei cu închisoarea emise anterior în cazul lui Omar Hayssam și emiterea unui nou astfel de mandat, conform noilor dispoziții.

Sentința pronunțată joi de Curtea de Apel Ploiești nu este definitivă și poate fi contestată în trei zile de la comunicare.

Anterior, Curtea de Apel Ploiești respinsese, de două ori, în 25 aprilie și în 25 iunie, sesizarea formulată de Penitenciarul Mărgineni privind contopirea pedepselor lui Omar Hayssam, prin aplicarea legii penale mai favorabile. Decizia instanței nu a fost definitivă, iar Hayssam a contestat-o la instanța superioară, Înalta Curte de Casație și Justiție trimiîând dosarul spre rejudecare la instanța din Ploiești.

Omar Hayssam este încarcerat în penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița, fiind condamnat definitiv, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani și, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnaliști, înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

Acesta a fost predat Poliției Române în dimineața zilei de 19 iulie 2013.

În 23 iulie 2013, Poliția Română arăta că Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de reținere și arest preventiv al IGPR, în care a stat de la aducerea lui în țară, într-o unitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Reprezentanții ANP au precizat ulterior că Omar Hayssam se află din 23 iulie 2013 în custodia Penitenciarului București Rahova și este cazat într-o cameră cu „profil de carantinare-observare”. Ulterior, el a fost transferat la Penitenciarul Mărgineni, situat în comuna I.L. Caragiale din județul Dâmbovița

În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.

Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Masca la exterior ar putea fi eliminată!
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Profeția teribilă făcută în România! Anunțul venit astăzi, 7 decembrie: "Nu vă pariați viața!"
Dan Negru nu va uita cât va trăi data de 7 decembrie 2021. La 50...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...