Dan Andronic: Motivul real al demisiei ministrului Sănătății

Redactor:
Gandul
Dan Andronic: Motivul real al demisiei ministrului Sănătății

Dan Andronic scrie în EVZ despre adevăratul motiv al demisiei lui Victor Costache, ministrul Sănătății: Contracte de 25 milioane de euro, nume grele implicate în afaceri, legături complicate și demiterea personajului numărul 1 de la Sănătate.

„Știrea de ieri suna așa: Victor Costache a demisionat din funcția de ministru al Sănătății, după o lungă discuție cu premierul Ludovic Orban”, scrie Dan Andronic în EVZ.

Miza ar fi fost însă soarta „tartorei” tuturor achizițiilor din Ministerul Sănătății, Georgeta Bumbac, nimeni alta decât fina PSD-istului Radu Stroe. Considerată „cel mai puternic om” din Sănătate, Georgeta Bumbac a rezistat tuturor guvernelor.

Finalul discuției a fost consemnat într-o decizie a premierului Orban:

Decizia nr. 191/2020 privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, de către doamna Georgeta Bumbac a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Sănătății

La data intrării în vigoare a prezentei decizii încetează exercitarea, cu caracter temporar, de către doamna Georgeta Bumbac a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Sănătății.

(2) Doamna Georgeta Bumbac predă lucrările și bunurile care i-au fost încredințate în vederea exercitării atribuțiilor de serviciu în termen de 3 zile de la data prevăzută la alin. (1).

În ianuarie 2020, Hotnews scria despre „cel mai puternic funcționar din Ministerul Sănătății”. Georgeta Bumbac era membră în consiliile de administrație a trei companii de stat și în toamna lui 2019 a fost promovată în funcția de director al Direcției generale economice din minister în cea de secretar general, cu „caracter temporar”, chiar de către premierul de atunci Viorica Dăncilă.

Aceasta a fost păstrată și de Orban și Costache, iar în ianuarie 2020, Victor Costache a semnat un Ordin ce prevederea că Georgeta Bumbac va conduce, în mandatul lui de ministru, 8 direcții și structuri de minister!

Bumbac este „supraviețuitoarea” a 8 guverne în calitate de director și secretar general în Ministerul Sănătății: guvernele Boc, Ungureanu, Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban.

Decăderea Georgetei Bumbac

După demiterea Georgetei Bumbac de ieri, scrie gazetarul Dan Andronic, o situație descrisă drept „un mic cutremur în Ministerul Sănătății”, s-a declanșat frica în zonele care căpușau statul cu miliarde de euro.

„Seismul” s-a declanșat de la scandalul public declanșat de dezvăluirile GÂNDUL.RO, privind modul în care s-au făcut achizițiile de echipamente de protecție prin ONAC, în special contractul de 12 milioane de euro atribuit unei bucătărese care vinde o mască de protecție cu aproape 8 euro, în condițiile în care prețul cel mai ridicat este de 4,5 dolari SUA.

Numele Georgetei Bumbac este legat și de alte contracte suspicioase, precum cel legat de achiziția de halate de protecție, cumpărate cu 18 euro bucata, în condițiile în care Unifarm a adus aceleași echipamente cu cel puțin 3 euro mai puțin pe bucată!

Ludovic Orban, băiatul bun sau rău?

Potrivit capital.ro „noul secretar general ar urma să fie Constantin Dina, un apropiat al deputatului USR, Emanuel Ungureanu, numit șef al Corpului de Control al ministerului Sănătății, de către Nicoale Bănicioiu, când era ministru, FĂRĂ CONCURS.

Inchide