Dan Andronic, urmărit penal în dosarul finanțării ilegale a campaniei lui Băsescu

Dan Andronic, urmărit penal în dosarul finanțării ilegale a campaniei lui Băsescu
Publicat: 11/04/2017, 15:58
Actualizat: 26/03/2019, 02:16

Procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală pe consultantul politic și jurnalistul Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Andronic este acuzat că pe 22 septembrie 2016, atunci când a fost audiat în cadrul anchetei, în legătură cu plata unor servicii prestate în campania electorală prezidențială din 2009, acesta i-ar fi mințit pe procurori în legătură cu „aspecte esențiale ale cauzei”, „urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate”.

Andronic ar fi făcut afirmații mincionoase în legătură cu sume de bani primite de firma sa D.A. Communication Media, de la firme ale lui Mario Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, „încercând să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârșirea faptelor de care erau acuzate și că sumele nu au nicio legătură cu consultanța politică prestată de suspect în cadrul campaniei electorale”.

„Eu sunt personalitatea pe care o așteptați. E Săptămâna Patimilor, trebuie să te aștepți la tot”, a declarat Dan Andronic înainte de audieri.

Adrian Țuțuianu: O implicare a SRI sau DNA în procesul electoral ar fi foarte gravă

„Nu ne-am propus niciun moment să interferăm activitatea Comisiei cu cea a altor instituții ale statului. O implicare a SRI, DNA și a altor instituții din sistemul de securitate națională sau de justiție în procesul electoral ar fi foarte gravă”, a declarat președintele Comisiei pentru Controlul SRI, Adrian Țuțuianu. Acesta a apreciat, însă, că în materialul publicat de Andronic nu există dovezi suficient, dar că a fost chemat să dea explicații și să vină cu „date și informații precise”.

„Avem o poveste care este ambalată frumos, dar nu am putut trage o concluzie. Știu că există o preocupare a opiniei publice. O implicare a SRI ar fi gravă. Pentru aceste motiv îl vom chema la audieri. Dacă ne rezultă elemente concrete, vom merge mai departe. (…) Vom verifica doar ceea ce are legătură cu SRI. Pentru evenimente ce țin de alte instituții, competența aparține Parchetului”, a explicat șeful Comisiei de control al SRI.
În acest dosar este cercetată și Elena Udrea, aceasta fiind acuzată că a fost cea care a realizat legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie.

Ioana Băsescu și Elena Udrea au fost puse sub control judiciar de procurorii DNA, alături de fostul secretar de stat în Ministerul Turismului, Gheorghe Nastasia, de fostul președinte al CJ Tulcea Victor Tarhon, de fostul director general al Oil Terminal Ioan Silviu Wagner și de fostul concubin al Ioanei Băsescu, omul de afaceri italian Giovanni Francesco, patron al Music Channel și Hit Music Channel.

Nastasia și Tarhon sunt acuzați de luare de mită.Fostul director al Oil Terminal, Silviu Wagner, este acuzat de abuz în serviciu cu foloase necuvenite. Elena Udrea este acuzată de 5 fapte de spălare de bani. Ioana Băsescu este acuzată de instigare la abuz în serviciu și de instigare la spălare de bani, iar fostul ei concubin, Giovanni Francesco, este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani.

Jurnalistul Dan Andronic a publicat, luni, un articol în evz.ro, în care susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Laura Codruța Kovesi a refuzat, marți, la Curtea de Apel Ploiești să comenteze afirmațiile jurnalistului. În replică, Andronic a precizat: „Nu comentează, așa e când nu ai răspunsuri”.

După audiere, jurnalistul a fost întrebat de reporteri dacă citația a fost primită înainte de a face dezvăluirile, acesta precizând: „Nu pot să vă spun, v-am mai spus că este Săptămâna Patimilor și luați-o ca atare. Am început să scriu acum o lună și jumătate, dacă credeți că am primit citația acum o lună și jumătate, vă înșelați. Primele dezvăluiri la care nici acum nu am răspuns, au fost făcute acum o lună și jumătate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”