Dan NICA cere comisie parlamentară de ANCHETĂ pentru afirmațiile lui IOHANNIS despre Mitingul Diasporei

Dan NICA cere comisie parlamentară de ANCHETĂ pentru afirmațiile lui IOHANNIS despre Mitingul Diasporei
Publicat: 18/08/2018, 17:28
Actualizat: 02/10/2018, 17:36

„Încă din seara protestelor, președintele Iohannis a lansat o serie de acuzații dure la adresa Jandarmeriei, în lipsa oricăror dovezi și informații operative. Acest fapt denotă rea-voință și dorința evidentă de a stimula și mai mult violențele existente. Ca și Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câștiguri electorale. Toate acestea în tandem cu un aparat de propagandă agresiv, finanțat din surse obscure. Cred că s-au depășit niște limite democratice în acest război politic și consider necesară înființarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică”, a declarat liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, într-un comunicat de presă remis sâmbătă MEDIAFAX.

Președintele delegației PSD din Parlamentul European a adăugat, potrivit sursei citate, că Președintele României trebuie să înțeleagă că „schimbarea guvernului altfel decât prin mijloace democratice este ilegitimă”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piața Victoriei și nu există niciun responsabil, precizând că în orice țară până la această oră ar fi fost cel puțin o demisie. Șeful statului a adăugat că cei vinovați de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiți, indiferent cine sunt ei.

„România traversează o stare gravă de tulburare, din cauza violențelor de vineri seară. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimonege, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretitindeni. Mulți oameni veniți din diaspora au participat la manifestări. Nu au fost aduși cu autocarele, au venit din proprie inițiativă, revoltați de modul cum PSD guvernează și legiferează, de atacturile la statul de drept din ultimul an și jumătate. Protestele de sâmbătă și duminică au arătat tuturor adevărata față a celor care ies în stradă de mult timp. Românii știu să fie civilizați, civici, activi și corecți, nu își merită etichetele primite din partea unor voci irespondabilie în politică. Violența și reprimarea brutală a cetățenilor nu sunt acceptabile sunt nicio formă. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovați trebuie identificați și pedepsiți, indiferent cine sunt. Soluția de a dispersa cetățenii este condamnabilă și nejustificată. Intervenția Jandarmeriei a fost disproporționată. Condamn la fel de ferm acțiunile instigatorilor la jandarmi, în încercarea de a deturna un protest pașnic”, a afirmat Klaus Iohannis.

PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, că președintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială” și la „timorarea autorității publice”, precizând că șeful statului e responsabil pentru actuala stare a societății.

„România culege roadele politicii de ură, dezbinare și propagandă mincinoasă promovate de președintele Klaus Werner Iohannis și adepții săi. Acum, în anul Centenarului Unirii, țara este mai dezbinată decât oricând, intoleranța este la cote maxime iar violențele de limbaj, de atitudine și comportament ajung la forme violente, în stradă, împotriva instituțiilor statului român. Legea este siluită și răstălmăcită după bunul plac al provocatorilor și contestatarilor de profesie. Dezinformarea, manipularea, minciuna publică sunt practici cotidiene menite să întrețină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratice alese și a guvernului său legitim. Președintele României Klaus Werner Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societății românești. Acum, după ultimele sale manifestări de incitare la anarhie socială și de timorare a autorității publice, este cu atât mai evident că Iohannis n-a vrut, n-a știut ori n-a putut să fie președintele tututor românilor, moderatorul instituțional arbitrul neutru consacrat de Constituție. Dimpotrivă. În loc să fie alesul care (ne) unește Iohannis a ales să devină Dezbinatorul. Iohannis și-a permis ca președinte să încurajeze protestele de stradă anarhice, antiPSD și antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptățite la excese, atât în mesajele publice cât și în comportament și atitudine și să deturneze și să confiște, pentru interesele lor obscure, manifestațiile de stradă”, se arată în comunicatul de presă al PSD.

Social-democrații fac o paralelă între mitingul Diasporei și demisia fostului premier Victor Ponta, ca urmare a incendiului din clubul Colectiv. „Și acum, ca și atunci, s-a încercat provocarea unor incidente grave care să genereze emoție colectivă puternică și să aducă oameni revoltați în stradă pentru a pune presiune și pentru a crea o situație critică care să forțeze căderea actualului guvern. Acesta este practic modelul prezidențial Iohannis de înlăturare a unui guvern legitim ales și reprezentativ pentru votul țării cu unul artificial, rezultat din combinații și interese obscure, fără nicio legătură cu voința ori alegerea românilor”, a mai transmis PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut pe 11 august că declarația președintelui Iohannis despre Jandarmerie este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor, șeful statului dovedind „încă o dată că este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste”.

„Evenimentele violente din Piața Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democrație. Diferențele de opinie nu pot justifica niciodată violența. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziție. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al președintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenția jandarmilor, deși aceștia și-au făcut datoria potrivit legii și au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declarația președintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor la protestul anunțat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual și înlocuirea lui cu „Guvernul său”, așa cum a mai procedat o dată în acest mandat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgență a cercetărilor în vederea stabilirii situației de fapt și elucidării modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul din Piața Victoriei. În aceeași zi, Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat „și mai ales la ordinul cui”.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafața corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acționat la protestul din 10 august din Piața Victoriei, a anunțat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri și din alte regiuni ale țării.

Până în prezent, în acest dosar au fost înregistrate 211 de plângeri penale și au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției a preluat ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna