Dana Nicolaescu: Amplasarea unui bust al lui Sergiu Nicolaescu în Târgu-Jiu nu a fost inițiativa mea

Dana Nicolaescu: Amplasarea unui bust al lui Sergiu Nicolaescu în Târgu-Jiu nu a fost inițiativa mea
Dana Nicolaescu, văduva regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nu i-a aparținut inițiativa amplasării în Târgu-Jiu a unui bust reprezentându-l pe cunoscutul cineast, aceasta precizând că a fost invitată doar la dezvelirea sculpturii.
Publicat: 14/04/2014, 14:04
Actualizat: 26/03/2019, 18:52

„Inițiativa amplasării în Târgu-Jiu a unui bust reprezentându-l pe soțul meu, regizorul Sergiu Nicolaescu, nu mi-a aparținut. Nu am fost implicată în alegerea sculptorului, nu am comandat lucrarea și nu am făcut demersuri pentru amplasarea acesteia”, spune Dana Nicolaescu.

Aceasta precizează că a fost doar invitată de reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu și ai Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF) la dezvelirea sculpturii.

„Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu ar trebui să se informeze înainte de a-mi folosi numele în declarații prin care încearcă să ascundă greșeala primăriei de a amplasa momumente înainte de a avea avizele necesare de la Ministerul Culturii”, a mai spus Dana Nicolaescu.

Bustul lui Sergiu Nicolaescu inaugurat pe 6 decembrie în centrul municipiului Târgu-Jiu va trebui dat jos de pe soclu și înlocuit cu un altul, după ce Ministerul Culturii (MC) a anunțat autoritățile locale că nu își dă avizul pentru amplasarea operei respective într-un spațiu public.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Ramona Evulescu, a declarat, pe 10 aprilie, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii a trimis municipalității o adresă în care precizează că expunerea bustului nu poate fi avizată, întrucât „nu are nimic în comun cu expresia marelui regizor”.

Evulescu a menționat că, după Paști, municipalitatea va încerca să contacteze oficial familia regretatului regizor, în special pe Dana Nicolaescu, văduva acestuia, pentru a-i comunica decizia Ministerului Culturii. Purtătorul de cuvânt menționează că familia are obligația să îndepărteze bustul respectiv, în caz contrar, Primăria fiind obligată să procedeze ea la eliberarea soclului și, eventual, la amplasarea unui bust nou, care să îl reprezinte cu adevărat pe Sergiu Nicolaescu.

Bustul regizorului a fost inaugurat anul trecut, pe 6 decembrie, la un an după ce Sergiu Nicolaescu fusese la Târgu-Jiu pentru a primi titlul de cetățean de onoare al orașului.

La ceremonia de inaugurare a bustului a fost prezentă pentru câteva minute Dana Nicolaescu și reprezentanți ai autorităților locale, dar nu și primarul Florin Cârciumaru, care a absentat de la eveniment după ce presa relatase că opera nu îl reprezintă cu adevărat pe marele regizor.

Bustul lui Sergiu Nicolaescu a fost realizat de sculptorul craiovean Rodion Gheorghiță, acesta declarând, la dezvelirea operei sale, că s-a folosit de fotografii din tinerețea lui Sergiu Nicolaescu, fapt care ar explica diferențele de fizionomie.

„Toate pozele de care m-am folosit sunt un cumul de expresii ale dânsului și am căutat să-i redau postura de forță din perioada de maturitate, nu au legătură cu vârsta înaintată a dumnealui”, a explicat Rodion Gheorghiță.

Sergiu Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, în urma complicațiilor cardiace și pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, au anunțat atunci reprezentanții Spitalului Elias din Capitală, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012.

Cineastul Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecție impresionantă de peste 60 de filme, în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în același timp, haina de regizor, scenarist și actor, cu o abilitate neobișnuită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația