Diana Grigore
12.06.2019
Știri

Dăncilă: Avem a doua cea mai mare creștere economică din UE, pe primul trimestru al acestui an

Dăncilă: Avem a doua cea mai mare creștere economică din UE, pe primul trimestru al acestui an
Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că România a înregistrat, pe primul trimestru al anului 2019, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Premierul a anunțat că Guvernul a prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2019 peste 10 miliarde de euro pentru investiții publice.

„2019 este anul în care Guvernul acordă o atenție sporită proiectelor de dezvoltare a României, atât în plan local, regional și național. Datele oficiale confirmă creșterea investițiilor în economie în primul trimestru al acestui an, cu 5.7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Sunt cifre care ne încurajează să continuăm pe acest drum. România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creșteri economice din UE. Eurostat și INS ne-au dat recent din nou vești bune legate de creșterea Produsului Intern Brut (PIB). Avem a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Euroeană, pe primul trimestru al acestui an”, a declarat Viorica Dăncilă, la dezbaterea „Upgrade România: Marile proiecte de investiții în 2019″.

Ea a adăugat că pentru anul 2019, avansul economic este estimat la 5.5% din PIB.

Guvernul a prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2019, peste 10 miliarde de lei pentru investiții publice.

„La nivelul Guvernului, avem în vedere mai multe programe de stimulare a investițiilor care să asigure o dezvoltare armonioasă a regiunilor țării și de care să beneficieze cât mai mulți români. Un prim program este cel pentru stimularea investițiilor cu imapct major în economie, mecanism prin care în anul 2018 am susținut proiecte de peste 5,1 miliarde de lei. Pentru 2019 această valoare va fi depășită. Pentru acest an am prevăzut în buget peste 10 miliarde de euro pentru investiții publice, în deosebi în infrastructură, educație, sănătate. În transporturi au fost deblocate sau începute proiecte importante, așteptate de români de multă vreme. Pentru investițiile în sănătate, prioritate a guvernului României, anul acesta am alocat un buget istoric, de peste șase ori mai mare față de cel prevăzut anul trecut”, a susținut Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii organizate de Trustul DC Media Group.

Șeful executivului a afirmat că peste 280 de unități medicale și 35 de unități primiri urgențe vor fi reabilitate și modernizate din fonduri europene.

„Din fonduri europene pentru sănătate sunt disponibile 800 milioane euro, din care vom finaliza reabilitarea și modernizarea a 280 unități medicale și a 35 unități de primiri urgențe. Pe lângă fondurile alocate de la bugetul de stat, tot pentru anul 2019 se adaugă peste 200 milioane euro pentru continuarea construcțiilor și dotărilor cu echipamente a unităților sanitare de țară în cadrul unui acord de împrumut încheiat cu Banca Mondială”, a precizat Dăncilă.

Foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Inchide